Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

000000000

Szabályzót lehet csinálni, vannak PIC-es kapcsolások és potival lehet állítani. A CNC USB controller pl alapból tudja szabályozni az ilyenek fordulatát. Az akksi- tápegység csatát az akksi nyeri a nagy áramával. A tápegységből csak korlátozott teljesítmény áll rendelkezésre. A tápból nem tud a motor felrántani 30-50A-t, ha kell.

v2vhwz32z

Ha akkumulátorokat kell odatenni a cnc-hez a főorsónak, akkor én inkább már lehet, hogy egy AC szervót választanék egy frekiváltóval.
Tegyetek helyre, ha hülyeséget beszélek!
Persze ott a Mach3-as vezérlés még kérdés, de nekem például a távirányítós sebességszabályzás nem ad túl sok pluszt (abba is lehet pakolni az elemeket).

tiggersoft

Nem kell oda akku, sem PIC-es vezérlés. Egy filléres 555-ös ic-vel meg lehet oldani. Tele van a net 555-höz PWM kapcsolással, csak az alkatrész értékekkel kell kicsit játszani, hogy eltaláld a frekvenciát(500-1000Hz). A kitőltési tényező állításával pedig változtatható a fordulatszám. Egy izmosabbnak mondható brushless motort is elindít egy pc táp, csak a vezérlőn múlik, hogy "lágyinditásra" legyen beállítva. Nem fog egyből 30-40 ampert felvenni. Lehet, hogy terhelés alatt letilt, de egy nagyobb táp(akár 50-60A-es) is könnyebb mint az aksi...

Motoros

Ez is erre való és készen kapható
http://thumbs2.ebaystatic.com/d/l225/m/mtwaI_GePwr7Y1e7LCJWTIw.jpg" border=0>

v2vhwz32z

Ezek szerint az ESC egy végfok, aminek a lentebbi három kapcsolás bármelyike előtudja állítani az impuzusokat, megvalósítva egy pwm vezérlést.
Köszönöm!

ggdr57dg

ESC = Electronic Speed Controller

v2vhwz32z

Ok, a rövidítés tartalmát láttam én is.
Kefés dc motornál ha jól tudom egy egyszerű híd (végfok) kellene az 555 után, itt a brushless dc motor esetén biztos bonyolultabb áramkört takar az ESC..

dcsaba

Nu. Közben csomó kérdést megválaszoltatok egymás között.  
A vezérlő 100.000RPM ig képes fordulatszámtartó vezérlésre. A fordulatszám motorfüggő és tápfeszfüggő. Ez a vezérlő 24voltig bírja. Nagyobb feszültségű vezérlő jobb lenne. Legalábbis ezekhez a motorokhoz. Fordulatszámot később mérek. Tápként egy nagyon egyszerű trafó graetz kondi táp a leg megfelelőbb.

ggdr57dg

Bocsi, nem kioktató akartam lenni, én is most ismerkedem ezekkel a dolgokkal.

v2vhwz32z

v2vhwz32z

Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de nem lehet, hogy ezek az RC-s vezérlők pár perces üzemre vannak optimalizálva?
A tömeg le van csökkentve a végletekig, például a hűtés rovására- gondolom én.
Esetleg kívülről nem lehetne hűteni?

dcsaba

Már nem az eredeti hűtés van rajta. ;-)

000000000

Nem egészen úgy ahogy írod!
Ezeknek nem pwm vezérlés kell, hanem 1-2ms. Két külömböző dolog.