Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Brushless marómotor

Indította gaben, 2024 április 09, 16:45

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Szerintem egészen úgy ahogy írja. PWM vezérlés kell neki. Az 1-2ms a kitöltési tényező ideje, a freki fix. 1-2ms között ha változik a kitöltés, változik a fordulatszám is.

dcsaba

Semmi köze a PWM vezérléshez...

Az 555-ös megoldás teljesen jó a Mystery vezérléséhez. Én is azt fogom alkalmazni.

batesz ez csak DC motorhoz jó, és ahhoz is elég harmatos. 10A...

jv7pu3a5p

Megpróbálom még egyszer, ne vezessük félre a fórumlakókat.

PWM = Impulzus Szélesség Moduláció

Vagyis fix frekvencián a négyszögjel kitöltése változik. Ezeknek a szabályzóknak is pont erre van szüksége. 1ms impulzus szélesség általában a 0%, 2ms pedig a 100% értéket jelenti. Reverse módban fordítva.
Sokan azt hiszik, hogy a PWM-el csak feszültség/áram szabályzást lehet megvalósítani, igaz legtöbb esetben erre is használják, sokszor simítani sem kel, mehet direktben egy nagy áramú kapcsoló elemre és közvetlen az izzóra, ledre, motorra stb...

A RC világában inkább "adatátvitelre" használják, de ettől még PWM-nek hívják. Mindössze a vevő oldalon megméri az áramkör(szervó, szabályzó) a kitöltés idejét és eszerint tekeri a kart, vagy a fordulatszámot szabályozza.

Csináltam már 1-2 ilyen áramkört, ami egy RC  vevőről kapott jelek alapján vezérel ledeket, szóval van némi fogalmam a lelki világukról...

dcsaba

Hm. Ha így vesszük, ez valóban impulzus szélesség moduláció...  
Nos akkor vegyünk egy TL494et, állítsunk be 1kHz üzemi frekvenciát, és 50-90% között vezérelve a kimeneten megkapjuk a szervo vezérléshez szükséges 0-100% jelet. Jól értem?

000000000

Ebben teljesen igazad van, de a klasszikus usernek a PWM egyet jelent a 0-100% kitöltési tényező változtatással. Valóban változtatja a szélességet, de kötött az impulzusidő a BLDC vezérlőnél. Ráadásul annyira, hogy el se hajlandó indulni, ha nem megfelelő az időzítése. Legalábbis ennél.

Míg a klasszikus PWM-el közvetlen hajtod a kapcsolóelemet, a BLDC vezérlőjének egy szabályzójelet adsz. Mégiscsak óriási külömbség.

jv7pu3a5p

IGen, de szerintem 555 jobb a feladatra.

jv7pu3a5p

De ugyanaz a klasszikus PWM jel, az hogy nem mész le a kitöltéssel nullára és nem mész fel maxra, attól még PWM.  
Így hívják és kész.
Mindenki rögtön fesz/áram szabályzásra gondol, a PWM szó hallatán, pedig mint írtam másra is jó.

Nem folytatnám tovább a vitát mert értelmetlen, aki akarta megértette.

000000000

Igen, a klasszikus PWM négyszög és fűrész modulálásával valósul meg. Az 1-2ms jel egyszerű impulzus szélesség (időzítés) változtatás. Mégse ugyanaz.

dcsaba

Szal... a lényeg, hogy működik, és ezek a kis vezérlők nem csak modellmotorok hajtására alkalmas ezek szerint... A 80A-re nincs szükség megmunkáló motor esetén.

000000000

Tulajdonképpen tökmindegy, mire használod. A fesz és az áram a lényeg.
Ha ez összejön a motorral, akkor a fenét se érdekli, hogy nem neki gyártották.

Szalai György

Arra vagyok még kíváncsi, hogy a motor tengelyét terhelve, hogyan esik a fordulatszám.
A terhelés növekedésével folyamatosan csökken, vagy egy terhelés határig tartja a fordulatszámot azután hirtelen megáll.

mxjj54gxi

" Az 1-2ms jel egyszerű impulzus szélesség (időzítés) változtatás. Mégse ugyanaz."
Saját magadnak mondasz ellent! :)
A PWM magyarul Impulzus Szélesség Moduláció.
Az idézett mondatodban meg impulzus szélesség változtatást írtál.
A kettő  tökugyanaz, mégis azt mondod nem.
A PWM jel csak egy jel az elektronikai fogalomtárból, akármit lehet vele vezérelni, vagy szabályozni, repülőt, villanysütőt, vagy kertkaput.
Itt konkrétan fordulatszám vezérlés ALAPJELÉT képezi.
Az a combos motorelektronika pedig értelmezve az impulzusszélességet annak megfelelő fordulatszámot tart, mintegy frekiváltó működik.

mxjj54gxi

Tartania kell. Ez szinkronmotor, a szinkronfordulatot a terhelhetőségig tudnia kell, mert különben kiesik a szinkronból és rángatni kezd.

Szalai György

A régi idők mesterei így tanították. Ők még nem tudták, hogy az elektronika lehetőséget teremt a szinkronmotor belső mágneses tereinek zárt hurkú, szöghelyzettől függő szabályozására, akár a forgórészre épített érzékelő nélkül is. Így pedig a szabályozó, a mágneses gerjesztés korrekciójával, kompenzálni igyekszik a tengelyterhelés hatását. A szinkron motor így már nem „esik ki a szinkronból” mert a szabályzó a tengelyterhelés növekedésének hatására fokozza a mágneses fluxust, és ha elkerülhetetlen, akkor csökkenti a frekvenciát.
A fluxusvektor szabályozott szinkronmotor megkapja a kommutátoros motor jelleggörbéjét.
Vagy még jobbat is. Azt hiszem.

mxjj54gxi

Mindenképpen jó kis szabályzást lehet így létrehozni, de szerintem ezekben a szabályozókban nincs ilyen sok okosság.
Mert azért egy ilyen szabályzást nem sokan tudnak leprogramozni. Ráadásul ne felejtsük: ezeket a szabályzókat modellekhez tervezik, ott pedig nem hinném, hogy erre szükség lenne. Ha légcsavar megy rá, annak terhelése a fordulatszámmal elég jó közelítésben arányosan nő. Sejtésem szerint hajócsavarnál is hasonló a helyzet. Azt viszont nem tudom mi van, ha autóba teszik.
Mindenesetre ami nekem van ilyen szabályzó és motor, az tartja a fordulatot elég komoly nyomatékig, közben a felvett áram rendesen emelkedik, majd egy billenési ponton túl már csak rángat, túlterheltem, extra esetben a szabályzó le is tilt. Mindezt sima lefogással teszteltem.