Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Kitennéd az ftp-re a neved alá?

HJózsi

3k74cecek

Thank you very much. [#worship][#wave]

s7manbs8

a programomat próbálta már valaki ? jó valamire ?
kissé fapados tudom, de valamit csak tud. majd egyszer átírom windózosra, ha megbarátkozok vele.

3k74cecek

Kipróbáltam.
Valóban elég szerény képességű, de a célnak megfelel  
Az jó lenne ha a sáv szélessége is megadható lenne.

4um5b65d

Ha jól értelmezem akkor így is lehet lineáris enkódert készíteni ..... olcsón.

http://www.motion-control-info.com/encoder_design_guide.html#wheel" TARGET=_fnew>ITT

Measuring Wheel -t keresd.

s7manbs8

Azt bele tudom írni, gondolom. Vagy még pár paramétert, ha kell.

3k74cecek

Nem tudom, hogy érdemes-e dolgozni vele, hiszen az
Encoder_Design12 többet tud, és az Win-es felületű.
Én legalábbis úgy vagyok az ilyenekkel, hogy csak akkor látom értelmét dolgozni ha olyat tudok csinálni amilyen még nincs, vagy jobbat tudok a meglévőnél.

3k74cecek

Így is lehet, de nem biztos hogy érdemes.
A surlódásos hajtások nagy baja, hogy meg tud csúszni. A másik gond pedig az, hogy ha a kerék felülete puha a jobb tapadás érdekében, akkor a kerülete változhat a szorítás függvényében, és emiatt már esetleg nem elég pontos.
Ez a megoldás tehát plusz hibát vihet a mérő rendszerbe. Szerintem a motor tengelyére tett opto tárcsa sokkal jobb megoldás, és még házilag is egészen jót lehet csinálni.

s7manbs8

Mikor azt csináltam, nem találtam olyat, ami jó volt, meg túl sok időbe nem került, mivel egy meglevő valamiből alakítottam ki. Egyébként nagyon igazad van, hogy olyat érdemes csinálni ami nincs, meg jobb, ez így szép, de aztán nem mindig jön össze, vagy mert nem találsz olyat, azt hiszed te találtad ki, vagy nincs rá elég időd, vagy pénzed, és ekkor marad a saját munka.

4um5b65d

Egy pillanatra az én agyamon is átfutott a csúszás gondolata, de ha jobban belegondolsz, miért is csúszna meg ? Teszem azt ha egy edzett acélfelületre rugó nyomja a szintén edzett csapágyat vajon az képes megcsúszni ? Szerintem csak akkor tenne ilyet, ha megszorul a csapágy, egyéb esetben semmi nem kényszerítené. Csak annyi szabályt kell betartani, hogy a rugó ereje nagyobb legyen mint a csapágygolyók gördülési ellenálása  +  a porvédők csúszóellenálása.
Célszerű a csapágy palástjába egy O-gyűrű beszúrást készíteni és akkor némi tapadás is létrejön a kidudorodó guminál.

s7manbs8

Például szerintem jó ötlet lenne, ha a Windows kernelét átírnánk olyanra, hogy real time legyen jobban, könnyebb lenne egyenletes léptetőjelet kiadni.

s7manbs8

Ezt az Encoder_Design12-t honnan lehet letölteni ?

000000000

...és mi van pl. a durva gyorsulásnál/lassulásnál?

Akkor már elég könnyű egy picit megcsuszni... es aztan ezket a hibakat osszeszedegeti!!!
Azaz elmaszik szeepn lassan ...

000000000

611-es hozzaszolasban a
Here you are  
Tenyleg nem mond semmit Neked?!