Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Tudsz olyan boltot ahol nagyobb választékban vannak ilyenek ?

000000000

Bocsi, tényleg elfejetettem, hogy az amit
akkor használtál az a gépjármű kefés
villanymotor tényleg csak 3000 körül forog.
Így még "házi encoderrel" sem okozott
problémát.:)

4um5b65d

Én azt mondom 300 Ft-ért simán el tudod adni az opto cuccokat.....  
Persze alkudhatsz felfelé egy kicsit.... :)))

svejk

Én még idehaza kereskedelmi forgalomban nem találkoztam vele, illetve talán a RET-nél volt de horror áron.  

svejk

Éppen ma adtam el 20 db-ot, 5-szörös áron.

SquirrelTech

Akkor leírom hogy s miként született. :)
Ilyen téren nem merültem el a felbontásokban. És nem is variáltam különösebben a technológiai lehetőségekkel, arra mentem, hogy az alapelveknek megfeleljen. Az indítékot az encoder topikban kivesézett program adta. Olvasgatva az ott említett problémákat, gondoltam készüljön egy precízebb, CNC területen is hasznavehető alternatívája (mert ugye ott az a konklúzió született, hogy az csak inkább hobby robotos területen alkalmazható). Amúgy tényleg csak egyetlen fényrést használok, de nem szervóhoz (egyelőre). Ezért nem is lényeges, hogy én mit s hogyan használok, hanem hogy mindenki tudja hasznosítani kedve szerint. A proggi kb. egy nap alatt öltötte magára a mostani formáját, a többivel úgy voltam, hogy majd Ti megmondjátok miként legyenek a továbbiak.
Ebből folytatólagosan most két dolgon tudok továbbmenni:
Egyik, hogy mondasz értékeket, amikkel kísérletezni szeretnél, és aszerint növelem a felső határokat. Több 10000-es értékig mehet a dolog. Megnéztem, nem láttam eddig különösebb akadályát. Csak szeretném, ha maradna valami felső korlát.
A másik, hogy ezt a négyzetes dolgot csak félig értem, de a lényeget valamennyire leszűrtem. De ha vázolsz valami konkrétabb elképzelést erről nekem (esetleg rajz formában), akkor még egy olyat tudnék elkövetni, hogy ezeknek a rajzolatát a mókuskerék mellé (vagy alá) sorakoztassa. És ehhez nem is feltétlen kell, hogy értsem... Elég lehet, ha valamelyest konkrétabban definiálva van az, hogy mit kell tudnia. Így, ha megvalósítani látszódik a dolog, akkor mindjárt nem kell két levilágítás költségét viselni két apró négyzet miatt.
Mellékesen, ha már így szóba került a szalag, opcionálisan akár tudhatna olyat is, mert útmérőnek az máshol is elkélhet, de ha senki sehol nem használ olyat, akkor nem vacakolok vele.

4um5b65d

Tehát akkor 20db-ot 1500-ért.....
300x5=1500
Én is kérek 20-at ennyiért....
[#buck]

4um5b65d

Érdekes enkóder. Nem értem az adatlapját, vajon a max felbontáson belül bármilyen felbontásra programozható ? Ez így hülyén hangozna.....
Ahhoz hogy ez használható is legyen, milyen egységgel lehet ennek a jelét fogadni ?

http://www.hohner.pl/tachopradnice/pdf/absolutne/atd3bb14y13(profibus-dp).pdf" TARGET=_fnew>ITT

HJózsi

Igen.
Nem.
Soros vonalon, leírja milyen  protokollal... a "Mi világunk"-ban sajnos nem tudjuk használni... Profi cucc... nincs olyan jóáras verérlő progi / vezérlő amivel használni tudnánk ... mi, hobbisták ...

4um5b65d

Nem lehet, hogy létezik ilyen protokollra valamilyen cél IC ? Talán a belső részből is ki lehetne venni a 12 bites jelet bitenként.
Amúgy mire írtad a NEM-et ? Arra, hogy nem programozható szabadon ?

3k74cecek

Gyanítom, hogy nem bármilyen felbontásra, hanem a 4096 egész számú törtrészeire. Ráadásul nem te programozhatod, hanem a gyártó (factory setting).
Ezek a cuccok újonan aranyárban vannak.
Nem a mi kategóriánk.

3k74cecek

Nem kell erre cél IC. HW-esen RS485-ön adja az adatot. A profibusz az már szoftver protokoll. Bármilyen kontrollerrel játszva feldolgozható az adata.

HJózsi

" Ez így hülyén hangozna....." [#vigyor3] erre

HJózsi

Mach3-al? Ez engem is érdekelne ...

4um5b65d

Csak azért érdekelne ez a dolog, mert roppant kíváncsi lennék, hogy miért raknak egy ilyen encodert egy 3 fázisú motor tengelyére amin csigaáttétel van? Nagyon gyanús a dolog. Az áttétel leírásából pedig nem tudok olyan információt leszűrni, hogy esetleg holtjátékmentes csigaáttétel lenne. De miért kellene encoder a motorra ha holtjátéka van a csigának ??