Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért néz rá a terhelhetőségére is! Meglepően kicsi, egy MPG jelét illene akár 5m-en is zajmentesen elvinni és ahhoz a végén erősebb felhúzás is kelhet (plána PWM-el szennyezet környezetben)...

000000000

Idézem:
"Az STEC12 sorozatú enkóderek 6mm-es műanyag tengellyel és 12x12mm-es házzal rendelkeznek. Maximális elektromos terhelhetőségük 5Vdc/0,5mA. Ez a típus rendelhető horizontális és vertikális, 24 pozíció/24 impulzusos kivitelben. Mindegyik típus rendelhető nyomókapcsolós kivitelben is, melynek maximális terhelhetősége 5Vdc/1mA."[#nezze]

svejk

Akkor ez nyilván nem mechanikus, bocsi..
Vagy elírták?
0,5 mA még az érintkező öntisztulásához is kevés
Nézzük csak meg a gyári adatlapot!

000000000

Ezt az értéket én is furcsálom, de mindenhol (SOS-ben) ezt írják (a katalógus PDF-jében is). Nekem van ilyen típus és én nem cicóztam 1k-os ellenállást huzogat lefele (5mA), eddig bírja...

svejk

Annyi az, jól írtad!
No mindegy akkor inkább válasszátok a STEC11-et az 10 mA , meg mechanikusan is erősebb.

000000000

Ja! Persze drágább kicsit...

svejk

Nem szokott prellezni nagyon?
A mach megeszi az LPT-n egy-az egyben vagy csináltál jelformálást?

000000000

Nálam a dsPIC fogadja és a filter valahol középen áll (nem teszteltem több MHz-es "tekeréssel", kézzel eddig ok volt (látszatra, oda-vissza)).

000000000

A Mach-ban is van ilyen filter (valami debuanc...).

s7manbs8

000000000

Azt hiszem. A lényeg, hogy a lekérdezés alatt minimum ennyi ideig folyamatos jelszintnek kell lennie ellenkező esetben eldobja (tüske szűrés).

s7manbs8

Digitális szűrés, úgymond.

svejk

4um5b65d

SquirrelTech !

Tök jól eltaláltad ezt az encoder progit, nagyon hasznos építőkockája a CNC-s házikónak.....
Köszönjük fáradozásod...  

[#wave]

SquirrelTech

Köszönöm. :) Igyekszem azért majd pár dolgot javítani rajta. (Főleg a nyomtatás, ami most még korlátok közé szorul benne.)