Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

D.Laci

http://users.tkk.fi/~jwagner/electr/rotary-enc/shaft-encoder-schem.gif" border=0>

Valami hasonlót épitettem meg én is, nagyon kicsi fordulatnál illetve gyors tekerésnél használhatatlan, hobby célra megfelelő.

svejk

Látod az ilyen kis feladatokra tökéletesek az első generációs sebtében, kísérletezésre összeállított gépek :)
Egy ilyennel nem gond egy homlokfelületre 100 rovátkát marni, vagy fúrni, melyben egy golyó megtartja a pozíciót. Kezdetnek megfelel és itt képbe jöhetnek a kis encoderek.
A belinkelt léptetőmotorost én sem ajánlom, legalább is ezen egyszerű áramkörrel.

Szalai György

Jó lenne, ha kiegészülhetne egy kis alakformálással, uniformizálással.  A Varsányi Péter féle IC is sokat kondicionál a jelformán. De megint csak azt mondod, nem jó. Pedig ha látod a hibát, már megtetted az első lépést a megoldás felé. Kézikerékként nem kell neki tág fordulatszám tartományban megbízhatónak lennie. Csak kb. 1n/sec alatt.

Karácsony Sándor

Én nagyfloppy stepmotorból terveztem enkódert építeni.Null Ft project. 2 db pc venillátor hall
ic+ez a motor.Ebben 2*50 fogú fém fogaskérék a mágnes.200 lépéses motor.Így szerintem 200 as enkódert lehet készíteni vagy mégsem?

svejk

A lassú, egyes lépésekkel van a baj, olyan kicsi a jelszint hogy öezemérhető a zajjal, illetve kicsi a jelemelkedés.

svejk

Ez már jobban kivitelezhető, csak ugye a hall-okat kell 90 fokos fáziseltérésbe rakni.
Itt már a hall megcsinálja a jelformálást és hiszterézist is, hacsak nem analóg kimenetű.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Svejknek2.jpg" TARGET=_fnew>Jaaa…. És csak addig kéne működnie, míg ebből nem találok még kettőt.
Ez a gyártástól számítva 21 év alatt tette meg a hozzám vezető utat.

svejk

Szép, mindig szerettem volna egy ilyet..
Egyébként a tengelyenkénti átkapcsolás szerintem teljesen használható, hacsak nem akarsz "kézből" mondjuk kört marni. A 45 fokot szokták tudni..

crgs7u9wg

nekem volt szerencsem kitermelni 4db vinyobol 4 precizios leptetomotort, 400-as lepessel rendelkeznek, a lenyeg a lenyeg, megfelelo ellenallas terminalassal (en 220 ohmmal probaltam) teljesen szepen lehet latni az egy-egy leptetes jelet szkopon mar 0.1v/osztas eseten is

mint tekero szerintem nagyon jo lenne, olyan szep finom mozgasa van es megis viszonylag hatarozott, en reszemrol majd adok neki egy probat hatha evvel a motorral jobb eredmenyt fogok elerni mint egy masikkal regebben, ott kis fordulatnal nem sajnos nem mukodott a dolog :)

ANTAL GÁBOR

én a Q techtől vettem potmétehez hasonlo kialakítású de optikai encódert szabályos a/b csatornával 100as felbontással. A V.Péter Quadratúra dekóder IC jével kész a kézitekerő.(100,200,400 jel /1 fordulat. A q techhez aki pesti inkább menjel el személyesen mert a szállítási csomagolási költség kb 5000 ft az encoder is kb annyi. Ha még több infó kell lefényképezhetem ill megkeresem az adatlapot

000000000

Nem tudom miért kell ennyit tökölni egy kézikerékkel mikor van erre gyári megoldás.

000000000

000000000

ANTAL GÁBOR

én nem törödök a poziciótartással mert ha nem kell a kézitekerő akkor le van kapcsolva és a tekerő alatt van egy surlódótárcsa. De mi van akkor ha egy rövidrezárt stepmotorra teszünk fel egy encodert. (200 lépésesre 200 as encodert de akár 100ast is ?

bmejdz9nu

Na akkor örülök, hogy 5000Ft-ért a 100cpr-es encodert + LS7184-es szetben...