Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Az open collector azt jelenti, hogy az encoder végtranyója nyitott kollektoros, az az csak lefele tudja a feszt húzni, felfele egy külső ellenállás kell, amit a kimenet és a +5V (ha TTL) közé kel kötni. Értéke tipikusan 3k3.
A másik (push-pull) felfele is tranyóval kapcsol (ez gyorsabb és nem kell ellenállás).

0gbwyh99

köszönöm István a kimeritő választ !

000000000

Hello!

Egy konkurens hazai hobby cnc-s, ajánlja és árulja ezt az enkódert... kb 3x-os áron:-)

Ha vennél belőle, engem érdekelne...:-)

(fura volt látni az enkóder adatlapját úgy, hogy nincsenek a gyártóra utaló jelek eltüntetve...)

Üdv!

4um5b65d

Fórumlakó kollégák ! Valakinek van valami ötlete, hogy egy 1024-es felbontású enkódert mi a búbánatra lehet felhasználni? Turkáltam a fiókjaimban aztán előkerült egy ilyen eszköz...Ezeket főorsóra szokták felszerelni?

svejk

bármire...
a vezérlőszoftverek 6-7 tizedesjegyig lekezelik a felbontást

4um5b65d

Ja értem, csak akkor mindig marad valami kis csalás, ha például egy 10-es emelkedésű orsóra kerülne fel. Csak érdekességképp ebben az enkóderben 3 x 4db ablak van a fotokapus érzékelésre....Ez nem lehet véletlen....valami felbontóképesség javíthatóságra gyanakszom nagyon....:))

HJózsi

Az nem gond hogy nem kerek szám, a sw majd oda küldi ahova kell ...

4um5b65d

Valamelyik másik topicban volt szó arról, hogy miért is nem lehet áttételek után az orsóra tenni az enkódert. Egész nap ezen agyaltam... Pár hete arról dumcsiztam valakivel, hogy ha egy gépen lineáris enkóder van attól még a motoron is lennie kell egy forgó enkódernek mert különben nem működik a rendszer. Szóval arra gondoltam, hogy ha az orsón is van egy enkóder meg a motoron is akkor logikailag ki lehet ezt kapuzni úgy hogy működjön, nem ? Az orsón levő motor kapcsolódna közvetlen a vezérlőhöz. A motoron levő enkóder pedig egy közbeiktatott elektronikával kiküszöbölné azt a bizonyos túlfutási-rángatási problémát... Mi a véleményetek ?

4um5b65d

JAV: Az orsón levő enkóder kapcsolódna......

4um5b65d

AJJAJ....most vagy mindenki legyintett egyet, hogy hülye Laslie :) vagy annyira rafinált dolgot találtam volna ki, hogy mindenkinek elállt a szava.... Remélem az utóbbi...[#nyes]

x4rhew5r3

"Segítség béna vagyok" #2628

4um5b65d

Értem én ezt kérem szépen....de azért az ipari gépeken is megoldották, hisz az ottani lineáris enkódert behelyettesíthetjük az itteni orsón levő enkóder helyébe...

e3h0cv4ph

Ezt a rángatózást próbálta már valaki vagy mindenki csak tippel, hogy rángatózna a motor (persze ha belegondolok én is az mondom,hogy rángatózna, az elvekből kifolyólag) de azértmégis csak meg kéne próbálni.

Szerintem a motoron lévő encodert kéne a szervóvezérlőbe kötni az orsón lévőt és a motoron lévőt pedig bekötni egy elektronikába , ami ugye meg tudná állapítani a kottyanál mértékét encoder step jelbe mérve és ennyi darab step jel impulzust még kiadna a motornak minden irányváltáskor.
Elsőre erre gondolok de tesztelni kéne ezeket is a gyakorlatban (én egyébként gyakorlatias vagyok, tehát szeretem látni, érezni, megtapasztalni, hogy mi is történik aztán hibátkeresni sokkal könnyebb, mint megpróbálni kitalálni, hogy talán mi történhet ilyenkor).

4um5b65d

Örülök, hogy valaki azért belegondol a mélyébe....de szerintem is rángatózna , így utólag belegondolva a dologba, de csak akkor rángatózik, ha CSAK az orsóra kerülne az enkóder az áttételek után. De ha kettő van akkor ez már kérdéses. Bár szerintem Tatai kolléga mindenképp az orsón levőt kellene a szervókörbe kötni. Ha a golyósorsó kottyanását nem számolod akkor az orsón levő enkóder adja a tényleges pozíciót, nem? Pont a túlfutási jelenség miatt nem szabadna a motor enkódert a körbe kötni.  Egy ipari gépnél, ha igazak az általam olvasottak akkor 1 lineáris és 1 forgó enkóder adja a végeredményt. De mindig a lineár enkóder adja a tényleges pozíciót, tehát a túlfutást is ennek kell érzékelnie...

4um5b65d

Amire én gondoltam azzal a megoldással a mindenkori szíjnyúlásnak az értékét lehetne megállapítani, és annak megfelelően beavatkozni, mert ugye az más és más lehet, ha terhelve van...