Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

crgs7u9wg

a kerdes csak az, hogy mikor egyeztek meg a mernokok, hogy software-bol nem lehet rendesen megcsinalni, mert minden 18 honapban duplazodas van ugye :) de a viccet felreteve, valoban badarsag logikai-kapu aramkoroket/feladatokat a software-re bizni...

svejk

Nem vitaindítónak szántam, csak úgy kijött belőlem és nem is akarom folytatni.
A tiszteletem megvan e valóban csodaremekek előtt, de alázatot azért ne várj, inkább megpóbálom alkalmazni a saját dolgaimhoz.
Valóban hanyagul kezelem(tem), de ez anno az "ablaktörlőszerűség"-hez készült és egy súlycsoportban volt vele.
És Te szoktad emlegetni az egyenszilárdságot...

Soha nem akartam sem az EC- motorral (bármely hihetetlen nekem nincs is) sem mással 6000-es fordulatot, és így az 1200-as fordulatomhoz elég volt a hanyagság is.
Majd ha akarok akkor lépek a megfelelő ügyben.
Azt már rég megtanultam hogy az univerzális dolgoknak nincs értelmük. (főleg nem a mai anyagias világban)
Részemről ennyi..

Még annyit hogy kinek milyen hajtás a jó azt hadd döntse el maga. Ha véleményt kérnek töled azt elmondhatod de feleslegesen ne keress más cuccaiban hibát, főleg úgy hogy mi a Te cuccaidat csak fehér foltként ismerjük.
Persze tudom vegyem meg vagy menjek el ehhez és ehhez és ott megnézhetem munka közben.
Azt is tudjuk hogy Te profi vagy e körben de tudod Te is jól hogy mindennél van jobb és mindenben lehet hibát találni.
Mi itt nyílt lapokkal játszunk...
Valamint számomra Varsányi érvei is elég valósak és érthetőek szoktak lenni még ha ír is néha valótlanságokat, de azt ha valaki kijavítja ésszerűen akkor be szokta látni a hibát.

svejk

A kérdésed jogos...és a második mondatban meg is válaszoltad:) Nem véletlen fejlesztik a mikrokontrollerekkel párhuzamosana különböző programozható logikákat.

bmejdz9nu

Ezzel egyetértek: (Svejk  #472)
"A mai csucsfinommmechanikával nem gond akár a 10000-es encodert sem kivitelezni, így itt már elveszti a jelentőségét a 4X és lehet használni 1-es üzemmódot és lehet analizálni a hibákat orrba-szájba."

Ekkor az alsó határ szerintem a 2000cpr-es encoder... ebből "lenne" 8000ppr ami úgyis túl sok... tehát mehet 6000 imp. hiba analízisre és 2000 imp. megmaradna vezérlésre.

csg67

Úgy látom, hogy a "4X" vita nem akar csitulni. :)
Érdekes módon mindkét tábornak igaza van bizonyos szempontból! Azok, akik azt állítják, hogy minden él kiértékelhető és ez bátran használható, jogosan hivatkozhatnak a (régebbi) ipari alkalmazásokra (ott ez általános). Azonban azoknak is igazuk van, akik félnek ezt megtenni, mivel már látták szkópon egy TTL jeladó jeleit pár ezres fordulatszámon. Látszólag ez ellentmondás a javából, de vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezeket a finommechanikai műremekeket! :)
Az egyszerűbb forgóadókban ahány vonás a tárcsán annyi impulzus jön ki a drótokon. A tárcsán lévő   fényáteresztő és árnyékoló részeknek a finomsága és pontossága (nomeg a csapágyazás) alapvetően meghatározza a kimenő jelek alakját. A kimenő TTL jeleket a forgóadóban található elektronika közvetlenül a fotoelemek jeleiből állítja elő, azokat nemigen formázza, szűri. Ezeknél a szerkezeteknél valóban drámai változáson megy át a kimenő jel alakja a fordulatszám növelésével. Ezek a forgóadók nem is lennének alkalmazhatóak ipari berendezésekben. Sajnos ezt tapasztalatból tudom, ugyanis mostanában egyre több AC szervo motoron rajta van egy jeladó ami a hajtásnak adja a kommutációs jeleket és ezen felül van egy (általában 2500-as) inkrementális TTL kimenete is, amit a kedves felhasználó szeretne pozíciómérésre felhasználni. És nem 'bóvlitronik' márkák, csak éppen ezek a jelek nem NC-nek valók!
A profi forgóadókban a fotoelemekről jövő jelek szinuszosak (1V vagy 11uA, újabban jórész az előbbi). Ezekből a szinusz jelekből állítja elő a forgóadóban található elektronika a négyszög jeleket, és ezek a jelek már sokkal jobban hasonlítanak a TTL-re! Megjegyzem még, hogy például a legnagyobb német forgóadó gyártó sem csinál 5000-nél nagyobb vonásszámú tárcsát, és a 10000-es impulzusszámú forgóadóiban az 5000-es szinuszos jelek kétszeres kiértékelésével állítja elő a kívánt kimenő jeleket. A TTL jelek használata az ipari vezérléseknél egyébként régen kiment a divatból, mivel rendkívül zavarérzékenyek. Napjainkban vagy 1V-os szinuszjeleket küldenek a jeladók, vagy valamilyen soros vonalon pozíciókat (általában ezek abszolút jeladók). A szinuszos jeleket az ipari vezérlők általában 1024-szeresen értékelik ki, de vannak 4096-os kártyák is!
Remélem ezek az információk segítenek lezárni ezt az állandóan fellobbanó vitát.

PS: a körasztalok és szögfejek elfordulását nem forgóadókkal, hanem un. szögadókkal mérik (általában 18000-36000 impulzus), ezek a szerkezeteket -bár hasonlítanak a forgóadókra- kimondottan erre tervezték (áruk 10-30x a forgóadóéknak)

crgs7u9wg

koszonom szepen az infot/megerositest, magam is igy tudtam...

bmejdz9nu

Ezért jó a kerek osztású encoder... Ha azt mondom a Z-nek 2mm az 2.000mm ... vagyis majdnem... de ezt a "szörnyű eltérést" még vizsgálom :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Z-tengely/Ezredes_teszt.wmv" TARGET=_fnew>Z-TENGELY TESZT VIDEO :::::::::::::::::::::::

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Z-tengely/Ezredes_teszt.jpg" border=0>

crgs7u9wg

most csinald meg 3.175mm -re, de ha azt mondod, hogy elobb kicsereled a cuccost inch -esre, akkor isten bizony leulok a foldre :)

bmejdz9nu

Sajnos a gépen az encoder és a golyosorsó emelkedése (párosítása) metrikus mert általában metrikus dolgokat fog marni.
Tehát csak 3.17 vagy 3.18mm választható... :) (0.01 a gép valós és elméleti folbontása)

De ha NASA rendel majd és nem metrikus dolgokat akar akkor le kell cserélni az encodert és a WinPC-t átállítani inch módra éa akkor 0.125ich-et kell majd beállítani (1/8") ... [#vigyor2]

De egyenlőre nem metrikus alapanyagokat sem könnyű beszerezni...pl. 1/8"-os alu lemezt... könnyebb pl. 3mm-est ... :) de hát ez legyen a jövő gondja...  

Persze tehettem volna két encodert a motorra és egy átkapcsoló... :)  [#vigyor2]

000000000

Péter! Ezzel a százados felbontás elméleteddel
csak "égeted" Magad nem is először.
Sajnos végtelen sok olyan szám van, ami nem
nem egész számú többszöröse az 1 századnak, így
semmit nem érsz el vele.:)
Egy 5 mikronos felbontással sokkal többre
mennél.:)) Inkább  legyen lassabb, anyagban
technológiai okok miatt úgy sem rohanhatsz.

bmejdz9nu

Hát én csinálnák 1 mikronos osztást is de nem tudok, mert ahhoz pont 240Khz kellene... (azonos végsebesség mellet)
Persze tudom a világ és minden úgyis kerek... nadehát milyen jópoja... nem kell számolnom, ha tesztelek...:)
Lehet, hogy én ilyen kockafejű vagyok? :) Mindíg arra gondolok, hogy van egy pl. 10mm vastag anyag azt körbemarom 50.00mmx50.00mm-re és marok bele egy pályát 3.00mm mélyem... és az legyen már 50.00x50.00x3.00mm...
Jó tudom kicsi a frekim...kényszermegoldás... de... [#pardon1]

vthgizrff

Ha csak 1 századot fog ütni a maród akkor már rögtön nem 50.00x50.00x3.00mm lesz[#eplus2]

bmejdz9nu

2 mikrométer (gyári specifikáció)a Precise HF orsó ütése... Ha tényleg ilyen sok (határadat) akkor majd előtte 2 mikront be ill. elkoptatom a szerszámot... [#nyes]

vthgizrff

Szép ez az elmélet. Gondolom egy tulnyomásos tisztasági szobában lesz felállítva a gép, kizárva ezzel az összes szennyeződést.  
Ha 0,02mm belül fogsz tudni vele dolgozni egy év múlva is, akkor elmondhatod, hogy egy nagyon jó gépet csináltál.  
Figyelmedbe ajánlanám még azt az elvet, hogy a mérőeszköznek mindíg egyel nagyobb felbontásúnak kell lennie mint a méretnek. Csak így lehet megbízhatóan mérni. Szóval akkor ezt a 2 mikronos ütést hogyan is ellenörzöd?
Jó gép lesz az, csak kötöszködöm egy kicsit..
[#wave]

bmejdz9nu

Persze én is csak viccelődök...  
Már ma azt is észrevettem, hogy a hőmérséklet is számít... [#vigyor2] Tehát nemcsak túlnyomás de légkondit is kell szerezni... de az csak hagyján az egész gépet és a munkadarabot is azonos ...
Szóval majd ha az elmélet és majd a valóság... találkozik... örülök mint kömüves ez egy centinek... [#nevetes1]