Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ok. Mindenki azt gondol erről a 4X és Quadrature jelfeldolgozásról amit akar...

De azon érdemes elgondolkozni, hogyha erre az LS7184 Ic-re (alapmódban 4X) rákötünk egy 25cpr-es encodert és a kimenetén megjelenik egy fordulatra a 100 db step jel... és ha irányt váltunk akkor azonnal(!!!) a dir kimenet változik... akkor ki és mit szorzott... és hogyan tette ezt a csodát?

000000000

Tényleg utoljára.
4*25=100 Azaz a 25-öt megszorozta 4-el.
Hol van itt osztásssssss???[#eplus2][#ijedt][#nyes]

bmejdz9nu

Jesszus valaki magyarázza meg Tibornak...

Na még egy próba:
Amikor "Mr. Edward Encoder" feltalálta az enkódert... :)

"Mr. Edward Encoder" csinált egy tárcsát amire fúrt 25db lukat... a tárcsa 1 méteres átmérőben volt!... először egy zseblámpát szerelt a lukak vonalában és megszámolta hányszor világosodik ki a másik oldalon... Igen! Igen! Feltalálta Mr. Edward a 25-ös encodert...

... Másnap "Mr. Edward Encoder" arra gondolt, hogy ha két zseblámpát szerelne erre a szerkezetre (kicsit eltolva egymástól) akkor egy kis logikával ki tudná következtetni, hogy merre forog a tárcsa...
Fel is szerelte Mr. Edward a két zseblámpát... és a különböző elhelyezésből adódóan a tárcsa helyzetében már 100 különböző pozició állapotára tudott következtetni... (mellék terméként - mint amikor Nemo kapitány tengeralatjárójában a levegő csináló gép - aranyat:)
Mr. Edward Encoder elnevezte ezt a "jelenséget" a szomszédjáról "Mr. Qudrature John"-ról Quadratura jelfeldolgozásnak  
(a szomszéd adta kölcsön adta neki a második zseblámpát! megérdemelte :)

"Mr. Edward Encoder" soha nem szorzott csak a zseblámpák által adott fény és a forgó kerék által keltett árnyékokból (ill. fényekből) egy kis logikával összegezte a poziciókat úgyhogy minden valóságos fény/árnyék információt felhasznált. [#wave]

HJózsi

Azért érdemes elgondolkozni ... " összegezte a pozíciókat ..."  a szorzás is elemi összeadásokból áll, anno így tanultuk ( aztán tovább bontva AND, OR, NOT...) ...
Ha mondjuk van 25 nő, azt hiába közelítjük meg jobbról is meg balról is, előről meg hátulról, nem mondhatjuk azt, hogy 100-al találkoztunk ... Szerintem Tibor erre gondolt ...

000000000

Péter!
Összeszedem utoljára minden türelmemet.

Mivel minden encoderjel élre kiad egy step
jelet ilyenkor az IC, így ez ekvivalens azzal,
mintha egy 100 cpr-es encodered lenne 1X
üzemmódban.
Holott csak 25 cpr-es.
Azaz 4-szer nagyobbat varázsol belőle.
De tudod mit, csináld már meg azt, hogy
egy 100-as encodert egyszer körbecsavarsz,
és 25 step jel jöjjön ki belőle. Na videó
mikor lesz erről?:)))))))

bmejdz9nu

Egyezünk ki abban, hogy az LS Ic azt is tudja, hogy nem veszi figyelembe az összes valóságos jelet... csak felét (így oszt 2-vel) vagy csak a hasznos információk negyedét használja fel (így oszt 4-el)
Ez egy jó kompromisszum :) nem? Mert lehet, hogy ugyanarra gondolunk... de azt osztás szó nem a legjobb kifejezés talán...

000000000

Ne szórakozzál már velem Péter, tényleg
befejeztem ez a témát. A videót persze várom.:)

ra8nsmk6w

Józsi! erre egy nő is képes

000000000

Tényleg utolsó szösszenet.
Elképzelt történet következik: Főszereplő a magabiztos
szervotechnikai kereskedő cégvezető és
szaktanácsadó, eladó:
vevő:  - Jó napot kívánok! Az a gondom, hogy van egy
5.000 cpr-es encoderrel szerelt szervomotorom,
és osztani szeretném a jelét, mert nem tudom
így nagy fordulaton használni, már most is túl
sok impulzust zúdít rám.
eladó: - Semmi gond uram, remek osztó áramköröm
         van ilyen célra.
vevő:  - Huhh de jó, ezt kerestem már mióta.
eladó: - Látja mi mindenre tudjuk a megoldást,
         úgy elosztjuk az encoderét ezzel, hogy
         máris 10 vagy 20 ezer impulzus áll a
         rendelkezésére az 5 ezer helyett.
vevő: -  De izé,..., őőőő, öhöm, öhöm,..,
         köszönöm szépen ezen az osztáson azért
         még gondolkozom.

A történet kitalált, és szereplőinek a
valósággal történő egybeesése csak a véletlen
műve lehet.:))

bmejdz9nu

Ok. Hagyjuk. Most néztem vissza... már én is belekeveredtem...  

De ez egy speciálisan encoderhez kifejlesztett jelfeldolgozó (előosztó és encoder imp. és forgásirány kimenettel rendelkező) IC és semmi köze a szorzáshoz...

Ha lesz kis időm bemutatom neked egy szervóvezérlőben hogyan működik ez az IC...
Ott step/dir (imp és irány)jeleket kell produkálnia az encoder jeléből...(mi sem természetesebb :) és extra lehetőségként az encoder jelét tudja osztani (1X,2X,4X módban) - ha szükséges azaz túl nagy az encoder felbontási aránya a CNC vezérlő szoftver által kiadott step jeleihez képest.

De ezt szerintem te teljesen érted... mert minden szervó vezérlőnek az alapelve, hogy összehasonlítja az encoder jelét a vezérlő impulzusokkal !!!

bmejdz9nu

lásd #454... :) szakadjak meg ha nem érted... :)

000000000

Köszi Péter, ezt az IC-t és egyéb változatait
kb. 10 éve ismerem, fel is használom, sőt ettől
sokkal jobbakat is beépítek szervókba.
Varjuk el a humoros történettel a szálakat,
Te ebben így gondolkodsz, én meg amúgy.
Nem ez az első eset szervo és más témában,
hogy nem értünk egyet.[#law]

bmejdz9nu

Dehogynem egyetértünk! Csak az a frány 4X-es üzemmódot nem akarod alapnak venni encoder feldolgozás ügyben... megint.

Mint a #453-ben...  
Elmegy az ügyfél egy szervóshoz és azt mondja neki:  
Uram itt egy motor rajta egy eredeti encoderrel és az van ráírva, hogy 1000cpr-es...  
és azt kérdi: nekem FIZIKALIAG szükségem van 4000 pozicióra egy fordulaton belül...

Te mit mondanál neki?
1. álítsa a vezérlőt 4X-es üzemmódra.
2. dobja el az encodert és vegyen egy 4000cpr-est...

000000000

Egyiket sem mondanám, hanem Hozzád küldeném,
mert Te jobban értesz ehhez a témához.:)

bmejdz9nu

1 vagy 2? nincs más válasz...  
Én nem vagyok szervós szaki... hozzám nem tud jönni...