Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

svejk

Varsányi!
Úgy látom készen van szinte a géped...
egy pár napot dolgozzál vele (tudom nem akarod összepiszkolni, de akkor műanyagot marj azt könnyű takarítani)
És a pár nap gyakorlat után térj vissza erre a kerek elméletedre.
Meg fogsz lepődni magadon hogy milyen pálfordulásod lesz.

svejk

Amikor elkezdtem a hobbycnc-vel foglalkozni én is átestem ezen:) :)

bmejdz9nu

Tudom..tudom... csak viccelek... de azért szeretem a "kerek" dolgokat...[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

svejk

Mágneses encoder, (előzmény a szervo motoros vezérlés topic #5332-5351)
Szerintem lehet ezt progizni akárhányszor csak az "OTP" itt valami mást jelent.

000000000

Én is csak átlapoztam, de eddig így ismertem az OTP jelölést...
Ha igen, nem épp korszerű megoldás!

000000000

Hát ez tényleg csak 1×
"The AS5040 can be configured to specific customer requirements by programming the integrated OTP (one time programmable) register."

HJózsi

OTP de nem olyan drámai a helyzet, a részletes leírás tartalmazza azt is, hogyan lehet beégetés neélül megtartani egyegy beállítást, ill beégetés után is még van lehetőség bizonyos korrekciókra ... http://www.austriamicrosystems.com/03products/products_detail/AS5040/download/AS5040_datasheet.pdf" TARGET=_fnew>AS5040 Részletes adatlap   17. oldal ... Repeated OTP Programming  ... Non-permanent Programming ... Tehát lehet kisérletezésre használni ... ;)  

HJózsi

Meg úgy hogy OTPBANK ... :D [#wave][#vigyor2]

HJózsi

Azért ne áruljuk el mindenkinek ! ... [#hawaii][#nyes]

crgs7u9wg

akkor ez nem nyert, lehet probalni a "Brushless marómotor" #441 -esben belinkelt cuccost, azt akarhanyszor lehet progizni, mivel egy kis eepromot hasznal, amugy rendes a ceg, kuldenek mintat, sajnos venni naluk is csak nagyobb tetelben lehet 1 talcaval)

u.i. azert arra figyeljunk, hogy sehol nem irjak, hogy servohoz erdemes lenne hasznalni, de mivel a magyar kiserletezo nep :) ki tudja!

000000000

Igen, ez nekem is feltünt... vajon miért nem említi ezt a fontos alkalmazhatóságot (pedig 30kf/min-t is írja)?

bmejdz9nu

Lehet, hogy a mágneses elvű encodereket nem motor vezérlésre szánják? Ezért sem építik be a "nagyok"? Lehet, hogy a motor megzavarhatja?

crgs7u9wg

szerintem a motor nem tudja zavarni, mert magnesesen igen jol korulhatarolt uzemmodban mukodik, hanem inkabb az lehet, szerintem!, hogy hiaba 8192 az osztas de ezt talan nem tudja tartani, ezert van bennuk egy hiszterezis a poziciora es ez tuti nem olyan profi mint egy jo optikai

bmejdz9nu

Valami "sántít" a mágneses encoderekkel... már viszonylag régóta léteznek... de az ipar ebben a szegmensben "nem harapott" rá...
Az encodereket még számos más területen (nem szervómotoros hajtás) használják... lehet, hogy oda szánják... (?)