Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

svejk

Én valamelyik ős AutoCAD-ben rajzoltam, nem kell semmi csicsa meg varázslóprogi, csak józan ész.

svejk

Nem az én találmányom semmi, csak kellő számú motor és encoder szétszedése és megfigyelése kellett hozzá.

svejk

Ja és a egy oszcilloszkóp elengedhetetlen ehhez a projecthez.

svejk

Jó-jó, nem elengedhetetlen de nagyon hasznos.

dtb

Közben találtam egy új encoder "tervező" progit. Kevesebb tudása van, mint a designer-nek, de vektorosan készül a rajz, így jobb a minőség. Ez egy beépülő plugin az Inkscape új verziójához, (1.01) a régivel sajnos nem megy.
Innen lehet letölteni: Inkscape extension for creating optical rotary encoder discs
A progival több típusú encoder is tervezhető, eddig egy "hibáját" találtam, hogy otthagyja a közben próbálgatott verziók maradványait, így célszerű úgy készíteni, hogy mikor már megvannak a pontos paraméterek, akkor kijelöléssel kitörlünk minden előző szemetet, és a meglévő paraméterekkel legeneráljuk a képet. A mentéshez én javaslom mindenkinek a bullzip pdf printert, amivel rögtön nyomdai minőségben tudjuk elmenteni a kész munkát.

Tari Gábor

Valaki ismeri a képen látható mitutoyo DRO-t ? Esetleg a csatlakozó alapján lehetne tudni milyen mérőlécet képes olvasni?
Köszi

Tari Gábor

Sziasztok,

Van egy fagor dro-m. TTL léceket olvas, de elvileg lehet ugy parameterezni, hogy szinusz jeleket is olvasson. 6 vezeték megy a csatihoz. Ezek: +5v 0v -5v A B ref. Shield.
Ezek alapján lehetséges, hogy olvas 1 vpp szinusz jeleket? Ha igen, akkor mit hova kell kötni?

Köszi

Tari Gábor

Eléggé lesüllyedt a topic, de azért hátha... Az előző kérdés még aktuális, sőt az az előtt is :) . Lehetséges, hogy egy 1Vpp simusos encoder működik, ha csak a tápot, és az A+ és B+ kötöm be?

Szerelő

Kedves Gábor
Mi a típusa a Fagor mérőlécnek és a kijelzőnek?

Laci11

Szia !

A Novotechnik nem encoder, csak egy szögelfordulásmérő poti.

Laci

szf

A képen látható panel egy DRO alkatrésze. Ebbe csatlakozna egy encoder.
Mit csinál?

svejk

Az IC 4 db komparátort tartalmaz.
Ergo szintillesztés, zavarszűrés vagy akár négyszögesítés is lehet a feladata.