Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

346fupckr

Belül fel van húzva valami sokkal kisebb ohm al, így nem tudod levinni 0 ra.
Mérd meg az eredeti léc jelszintjeit, sokat segítene ha tudnád mit kell reprodukálni.
Valszeg csak tranzisztoros illesztéssel fogod tudni megoldani. Nézek valmai linket.....

https://hu.pinterest.com/pin/547539267187106940/?nic_v2=1a43AWPck

15v tápot adj neki és az R8 at ne rakd be ,a collektor mehet
egyből a bemenetre. Többi R értékét vedd kb 3K körülire.

u37ark2py

Nagy a feszültségosztó impedanciája.
Harmadára csökkentve szerintem már mennie kellene.
Persze az impedancia csökkentésével elkezdjük beterhelni a léc kimeneteket, kérdéses bírják-e még ezt. Szerintem ezt még simán.
Egy korrekt megoldás természetesen egy 5V-os buffer IC lenne valami Fet-es inputtal, annak bemenetét könnyű elhúzni feszültségosztóval, cserébe kimenete meghajtóképessége magas. Viszont ez levegőben összeszerelve nem igazán működőképes, minimum próbanyákot igényel.

kgw0eik66

Szvsz mérés nélkül semmi értelme barkácsolgatni. Könnyen tönkre lehet tenni a lécet vagy dro-t is. Itt hosszú vezetéken mennek a jelek, és még azt se tudjuk sima vagy differenciál, totempole vagy open collectoros. Mérni kell hogy korrekt túllövés, reflexió, lekerekedés nélküli jeleket kapjunk gyors mozgáskor is.

3xeir0p5y

Most az ősszel sikeresen beázott az egyik enkóderes léptetőmotorom. Ennek okán szét kellett szedni, és némi szárítás és bénázás után sikerült újra életet lehelni bele. Viszont nagy meglepetésemre az enkóder diszk valamiféle fólia-szerűség volt. Azóta azon agyalok, hogy lehetne ezt házilag is elkészíteni. Olvastam az itteni korábbi próbálkozásokat, én most találtam egy másik lehetőséget, erről érdekelne a véleményetek. Lehet kapni nyomtatható (akár öntapadós kivitelben is) átlátszó, víztiszta fóliát tintasugaras és lézer nyomtatóhoz is. Egy ilyen fóliára nyomtatott mintázat mennyire lenne üzemképes szerintetek? Mind a lézerek, mind a tintasugaras nyomtatók felbontása már bőven elégnek kellene lennie. Próbálkozott már ilyen megoldással valaki?

wvs6cpz09

Kisebb felbontású enkódereknél biztosan megfelelő [#t40p12417#]

Én 40mm külső átmérőjű 500-as osztású tárcsát rajzoltam. Ezen az "ablakok" 0.13mm szélesek voltak. Viszont egy nyomdai levilágítóban készítettem el a filmet. Jól működött.

2vkx6unz

Én is csináltattam levilágítással enkóder tárcsát. ezzel a probléma "csak" a kivágás és utána a rögzítés. A legtöbb enkódernél meg van adva, hogy mekkora lehet az excentricitás ezen is el lehet bukni az pontosságot.
Én a tavasszal csináltattam két 50mm átmérőjű tárcsát az egyik 800 réses a másik csak 400 réses. Mindkettő 0,1mm vastag rozsdamentes acéllemez. A 800 rés a technológiai küszöböt súrolja. A 400 résesnél még szögletesek a rések sarkai. Persze ehhez megfelelő gép is kell...
Itt nagy előny volt, hogy a tárcsa közepe és a végén a tárcsa is ki lett vágva.

3xeir0p5y

Ezen én is gondolkodtam, én majd a nyomdaiparban használt vágási sarkak jelölésével akarom megoldani a központos kivágást. Tehát nem a központot keresem, hanem az előre (általában a szélekre) felvitt (minél kisebb) koordináta pontokat, azokat kell szinkronba állítani a marógép koordináta rendszerével. Remélem sikerülni fog :-)

wvs6cpz09

Miért nem a tárcsa középpontjában elhelyezett szálkereszt az origó. Az csak egy pont, még egy gravírtűvel is "eltalálható"

3xeir0p5y

A nyomdában alapból 4 ilyen illesztési pontot használnak a sarkakban. Én azt gondolom, hogy minél több ilyen bázis-pont van felvéve, annál pontosabb lesz a középpont, és itt sajna a tizedesek is nagyon lényegesek.

wvs6cpz09

Ha neked négy pontot könnyebb pozícionálni mint egyet - ám legyen...

gsz03b27r

Az encoder tervezésénél a végleges tengely átmérőt fel kell rajzolni.
Kinyomtatod.
A megfelelő belső átméröjű 07522 hézagoló DIN988 acél alátét 0,1mm.
fel kell pillanat ragasztóval ragasztani a fóliára a központosító jelzésre mindkét oldalra.
Majd kivágni és központos lesz. [#kacsint]

3xeir0p5y

Köszönöm! Nem tudtam, hogy ilyen alátétet készen is lehet rendelni! Így valamivel egyszerűbb!

3ztiz2p39

írásodból azt veszem ki jó lett a motorod/encodered, tehát semmi dolgod. [#nemtudom]

Ha mégis szívatni akarod magad, akkor először is azt kell tisztázni milyen optikai olvasód van, tudni kell az elektromos/mechanikus adatait és majd az alapján lehet meghatározni a tárcsa méreteit.
Lehet nem is lehetséges az a felbontás/fordulatszám amit szeretnél.

Az otthoni nyomtatás bizonytalan, könnyen kopik kicsi a denzitása.

Nyomdai levilágítóval kell levilágíttatni.
A közepére szálkereszt, vagy ha kézzel lesz kilyukasztva akkor 1 mm-enként koncentrikus körök.
(1-2 tized ütés csak az 1 fordulaton belüli linearitásért felel ettől még nem fog "téveszteni")

A motor tengelyre aluból egy vállas agyat kell esztergálni, erre lehet majd felragasztani rugalmas ragasztóval a filmtárcsát.

Az encoder vonalak jel-szünet aránya is lényeges, nem párhuzamos vonalak esetén lehet az optika sugárirányú elmozdításával megtalálni az ideális 50%-os kitöltést.

Én anno kb. 3 nap és 10-20 eldobott A4-es film után tudtam reprodukálható minőséget produkálni.

A mai encoder árak mellett az egész project nem ér annyit mint amennyi időt én most eltöltöttem az írással. :(

Megjegyzem anno kaptál tőlem egy kezdő pakkot a célból hogy tanulmányozod az eljárást.

3xeir0p5y

Minden infó jól jön ilyenkor! :-) Igen, sikerült életet lehelnem a kici kínaiba, de a szétbontása után azért elgondolkodtam azon, amit láttam benne. "Komolyabb" elektronikát, és komolyabb tárcsát (nem fóliát!) vártam benne. Mikor még nem sikerült életre kelteni a léptetőt, nézegettem az árakat, -mert attól tartottam, hogy szegény nem tanult meg víz alatt is létezni, és kuka lesz a vége- és a látott árak után kezdtem agyalni azon, hogy ezt tulajdonképp jó hobbysta hozzáállással én is megpróbálom elkészíteni.
Végül is a motor magához tért, de van olyan motorom több is, aminek mindkét oldalán van tengely, ezeket fel lehetne "okosítani", hogy a kinai vezérlővel is használható legyen. Ennyit az indítékokról... :-)
A többi folyamatosan változik. Első körben (na majd én!) Corelben akartam megcsinálni a rajzot, na ez eddig kapufa, marad az itt is valahol belinkelt tervező progi. Utána jön a nyomdász ismerős, ő mit javasol, náluk milyen lehetőségek vannak? (Levilágítás vs. nyomtatás).
Látszólag egyszerű, de mint írtad, egy csomó paraméternek kell klappolnia a sikerhez, ez már most is látszik.
A tőled kapott szettben van (igen, megvan még!) felfogató gyűrű, és fotó eljárással készült tárcsa, első körben azokat
akarom kipróbálni, bár esélyes, hogy ezek felbontása túl kicsi lesz a meglévő vezérlőhöz.
A lézerrel nyomtatható fólia nekem újdonság volt, ezért írtam be, mint lehetőséget, hogy más is használhassa, ha ilyen tervei vannak...

t5jvxzhgc

IdézA motor tengelyre aluból egy vállas agyat kell esztergálni, erre lehet majd felragasztani rugalmas ragasztóval a filmtárcsát.
Huhhh...de ismerős ez a mondat. [#kacsint]

Nekünk ugye, szerencsénk(is) volt úgy 8-9 évvel ezelőtt az E240-es projekt idején.
Szerencsére volt(van) egy fórumtársunk, aki bevállalta az rozsdamentes acél enkódertárcsák lézeres vágását. [#worship]
500-as HEDS kónok.
Aztán, volt aki megoldotta a tárcsák motortengelyre illesztését is... :)
Nem is tudom már, hány darab készült belőlük.
Volt fórumtárs, aki az "elfekvő" készletéből optikákat biztosított sokunknak a projekthez. [#worship]
Na és ugye...kétszer is "beszerezte" a rengeteg E240-es motort, hogy jusson mindenkinek. [#eljen]
Az eredeti HEDS enkóderházakkal is hadilábon álltunk...
Azok pótlására is készült zsinórban...mindenkinek aki kért.

Jó kis projekt volt annak idején...