Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

mutz8958e

Ezt   nézd meg.

Legalul van egy link (hieroglifa!!!), de egy letölthető .doc file, amiben szerintem benne van a lényeg.

000000000

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget .

gaben

Sziasztok,

van egy fékes léptetőmotorom, amin enkóder is található.
Valami régebbi típus lehet, mert erre a típusszámra rákeresve, csak egy részét sikerült beazonosítanom.
A motor kivezetései rendben illetve a fék is ok, de az enkódert a mellékelt .pdf katalógus alapján nem tudom belőni, hogy melyik vezeték melyikkel páros.
Illetve azt sem tudom  biztosan, hogy inkrementális vagy abszolút enkóder van rajta.

Ki lehet ezt valahogy mérni, hogy melyik csatornához melyik vezetékpárok tartoznak?

köszi, Gábor

gaben

A .pdf nem ment át bocs.
Belinkelem a gyártó honlapjáról amit találtam róla:  ECOSTEP 23S41

vyvk7xm7

Ha belenéznél a belsejébe, biztos találnál a tápágon egy elektrolit kondenzátort.
Van rajta polaritás és feszültséghatár jelölés, így azonosíthatnád a tápvezetékeket és nagyjából a tápfeszültséget is.
Ha polaritás helyesen meg tudod táplálni és üzemképes, akkor a kimeneteket már lehet óvatosan azonosítani az alapján, ami kijön rajtuk.
De amíg nincs rajta táp, addig szerintem esélytelen.
Ha a gyártót sikerül azonosítani, akkor a vezetékek színjelölése alapján is lehet következtetni a funkciókra, a gyártó által publikált többi eszköz jelölései alapján.
Sok nettúrás, óvatos mérések és alkatrész ismeret, az kellhet hozzá.
Vagy valaki, akinek mindez a fejében van.

gaben

Nem szeretném szétszedni, a tápvezeték stimmel mindkét típusnál egyébként. Red: +5V, Blue: GND.
Tehát ha ráadom a +5V-ot, akkor miképpen tudnám beazonosítani a többit?

wvs6cpz09

A katalóguslap második lapjának jobb alsó sarkában lévő infó nem használható?

6x0ud2xg

Rabb Feri jót ír . Én inkrementálisnak tételezném fel és az A ill B csatornát rátenném egy szkópra .   Az nagy impedanciás bemenetű  , nem lesz baj .

gaben

Dehogynem, a tápot be tudtam azonosítani, de a többi szín nem stimmel. :(

gaben

Köszi Gábor, de sajnos nincsen szkópom.

6x0ud2xg

No ilyenkor kellene elővenni a korábban a török gyereknek javasolt ledes tesztert  ( Igaz Svejk szerint szervízmunkához nem jó ha korrodált a panel ) . Csinálj gyorsan egy monoflopot vagy  akasszál rá egy cmos számlálót ( 4024 4040) és egy  extra hell ledet ( a cmos kimeneti áramához illesztve )

wvs6cpz09

Ehhez szerintem egy akármilyen PC szkóp progi is jó. Akár USB akár hangkártyás. 20kHz-ig mindegyik műxik, az pedig ide bőven elég.

Ha a "szóp" bemenettel sorba kötsz egy néhányszor tíz kOhm-os ellenállást, megölni sem tudod az enkódert

gaben

Na ilyen szinten nem értek az elektronikához és sosem építgettem semmit hasonló alkatrészekből.

gaben

Lehet beszerzek egy használt masinát, valami még rémlik a fősulis méréstechnika órákról.

wvs6cpz09

HIBAJAVÍTÁS!!!

A hangkártya mikrofon bemenete max 700mV-ot fogad. Tehát nem elég egy soros ellenállás, hanem az enkóder feltehetőleg 0-5V-os kimenetét legalább 1:10 arányban le kell osztani