Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Egy leválasztókártyával egy léptető drivert is meghajthatsz róla  ( step  jel ) , és egy léptecs lesz a "kijelző "  . Nagypapa lemezjátszó  erősítője  is szóba jöhet  ami  kattog ha tekered az encodert . Én a zöld majd  a fehér vezetékkel próbálkoznék elsőre.

s7manbs8

Most rendelek egy STM32F103-at a szkóphoz, megvan minden szoiftver fel kell csak tölteni és kész a scope igazán nem sokba kerül.

gaben

Ááá, inkább kérek rokontól egy szkópot kölcsön vagy veszek egy használtat.
Ahogy elnézem jól fog az jönni máskor is. [#wave]

6dvb4peg3

Sziasztok! egy kis segítséget szeretnék kérni. Adott egy DC szervo ( sanyodenki L404-271ET2 )  rajta egy encoder ( nemicon LOW-10-2) a motoron csapágyakat cseréltem ( egy másik azonosnál nem volt probléma) ennél sajnos valószínűleg valamilyen pozícionálási hibát vétettem mert beépítve nem érzékelte a pozícióját gyakorlatilag belerohant a végállásba ami nem kapcsoló hanem a pálya vége volt.
A kérdésem lényege nem hozzáértőként hogyan tudom kimérni tesztelni beállítani, hogy újra tegye a dolgát. Sajnos az új vásárlását jelenleg nem engedhetem meg, mert számomra iszonyat drága. Kérem ha tudtok segíteni úgy magyarázzátok el, hogy az elektronikához szinte semmit sem értek. Előre is nagyon köszönöm.

ANTAL GÁBOR

válaszoltam magánban

szf

Én is tanultam volna....

ANTAL GÁBOR

A jogban ez : jogos önvédelem ... Kb 2 hete írtam hogy mintegy 3 hónapja átálltam erre a módszerre . Vannak itt a fórumon olyan kollégák akik azt lesik hogy hogyan és mibe lehetne belekötni és aztán jön a dádá
" ez egy szakmai fórum " ezt nem így kellett volna megfogalmazni .
 No én nem teszem ki ennek magam . Ha érdekel akkor jelezd és átcopyzom neked.
 Tudom ezzel a fórum színvonala erősen zuhan ( Svejk jelezte  de nincs b.szogatás )

svejk

szf

Nekem így is jó. Küld át akkor. "iszom" minden szavad. Köszönöm!

dezsoe

Akkor ezután bármilyen kérdésre körlevélben kell válaszolni, hogy azért mindenkihez eljusson, aki nem szakmai fórumos? Mert mást is érdekel, gondolom, ahogy engem is. Elszomorító.

ANTAL GÁBOR

svejk

Veszel 4 db LED-et és 4 db 470 Ohmos ellenállást.

Mind a négy kimenet (A, A', B, B') és a +5V közé kötsz  egyet-egyet a sorba kapcsolt LED-ellenállás kombóból aztán figyeled a villogásukat.
Van másik motorod fel fogod tudni ismerni ha hibádzik emez.

svejk

Egyébként gondolom nem fordítottad meg az A-B csatorna jeleit.
De azt írod csapágycsere volt....
Nem lehet hogy az állórész a kefehídhoz képest 180 fokkal elfordítva került vissza?
No mert ilyenkor ugye megfordul a forgásirány...

6dvb4peg3

Köszönöm mindenkinek a segítőkész válaszokat, Svejk ezzel a kérdéssel szöget ütöttél, mert nem tudom. A cserét meg ezt az egész hibázási dolgot nem most csináltam csak most vált érdekessé újra mert egy gépben cserélni kellene ás addig nem merek hozzányúlni a jelenleg üzemben lévőhöz amíg ezt nem tudom működésre bírni, hogy maradjon csere lehetőség. Ennek a fordított összerakásnak is megpróbálok valahogy utána ellenőrizni.