Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

wm94bppdn

A Profibus interface miatt egyszerű módon nem használható. Kell hozzá egy "intelligens" vezérlő, ami lehet egy alkalmasan felprogramozott mikrokontroller. 16 kimenettel közvetlenül 4 számjegyes LED kijelzőt lehet meghajtani, de 4 bit is elég egy 16x2 LCD panelhez. Utóbbinak nagy előnye, hogy egyéb információk is megjeleníthetőek (például sebesség, hiba, határ elérése, lépték).
Az 1 fordulatos tulajdonsága behatárolja az alkalmazhatóságát, talán némi ügyeskedéssel ki lehet alakítani egy sokkal durvább felbontású (szintén abszolút) fordulatszám enkódert hozzá, és akkor teljes értékűvé tehető.

azcr79p9h

Körasztal elfordulásának a kijelzésére szeretném használni (jelenleg egy Kübler inkrementális jeladót használok erre a célra, Omron számlálóval - 5.000 imp. / fordulat, azaz 0,072° felbontás).
Valami egyszerű megoldást szeretnék. Béla

vyvk7xm7

Erre a célra ez egy őrületesen túlbonyolított cucc, cseppet sem ideális.
360 (vagy ennek egészszámú többszöröse) osztású encoder volna jó, TTL AB inkrementális kimenettel. Na, olyat én is nehezen találtam.
De egyszerű kijelzés céljára egy egyszerű szervópotméter nem tenné meg, pár trimerrel kiegészítve, meg egy digit feszmérő.
Gondolom a 0,072 fok felbontás lehetőségét nem gyakran használod.

wm94bppdn

Válasz írásakor kattints a "Válasz" gombra, akkor látszani fog, kinek írtál. :) (Ezt majdnem minden kezdő elmulasztja, olykor az öreg rókák is, ne vedd a lelkedre...)

Egyszerű megoldása nincs ennek a feladatnak. Mindenképpen "intelligencia" kell hozzá. A körasztalhoz egyébként valóban alkalmas, de  gondolj bele, a Profibus kezelésén kívül kell, ami átszámítsa értelmes kijelzésre: az elemi lépés még csak nem is egész szögperc, sőt.  
Én nem ismerem a Profibus szabványt, csak annyit sejtek, hogy soros kommunikáció, a jelszintek RS485-nek felelnek meg, és hogy egyfajta Daisy-chain hálózat. A vezérlő megcímzi a jeladót és kérdez, az pedig válaszol. Nem kizárt, hogy létezik PC-re írt alkalmazás, ehhez elég egy RS485-RS212 converter, ami olcsó, és a többit elintézi. Így egy régi, elavult laptop megoldhatja a kijelzést. (Kissé ágyúval verébre...)
Itt a fórumon többen foglalkoznak mikrovezérlők programozásával, talán valamelyikük vállakozik rá, hogy elkészítse a programot.

azcr79p9h

A 0,072° fok felbontás valóban nagy ilyen "házi" jellegű munkákhoz, de akkor pont azt a jeladót sikerült szereznem. Mindig abból építkezem, amihez olcsón hozzájutok. Ezt a jeladót is így szereztem. B.

azcr79p9h

Köszönöm.
Az a helyzet, hogy elméleti szinten nem értek annyira a dologhoz, azt sem tudom, hogy milyen lehetőségek léteznek erre a feladatra.
PLC programozó ismerősöm is van, de jelenleg külföldön dolgozik, vele sem tudok konzultálni. Béla

aefippy8y

Sziasztok!
Keresnék valakit aki kitudná nekem vágni a képen látható rés- enkóder tárcsát. Az átmérő 36mm, a tengelyméret 12mm, az oszzások száma 25. Anyag gyakorlatilag mindegy.
Köszönöm a lehetőséget.
Laci

kpxb3a6pu

A 0,072° talán elég, ha nem túl nagy a körasztal átmérője. De azt jó tudni, hogy senki sem garantálja, hogy ennek a forgóadónak mennyire EGYENLETESEK az osztásai. Ez a szerkezet alapvetően a forgás sebességének a mérésére való, nem a szöghelyzet megállapítására. Arról nem is beszélve, hogyan fogod beépíteni, milyen kuplungot használsz? Mert az is tud bevinni jelentős szöghibát. Persze barkácsolni megteszi, csak legyünk tisztában a korlátokkal...

azcr79p9h

Nem tudom, hogy mire akarod használni, én készítettem már hasonlót házilag, fordulatszám méréshez.
Létezik olyan teljesen átlátszó rugalmas fólia, amire lézernyomtatóval lehet nyomtatni (nem tudom mi a neve, dekor boltokban lehet kapni, régi írásvetítőhöz használják).
Arra kinyomtattam a Corel-be megszerkesztett rajzot, majd ráragasztottam egy vékony, ~ 1 mm-es plexire.

azcr79p9h

Barkácsolás célra megfelel.
A képen látható kuplung volt beépítve:

vyvk7xm7

Szívesen megnéznék pár képet róla, hogy hogyan sikerült rászerelned a körasztalra.
Van egy TOS RS500 körasztalom, de nem találom a korrekt módot, hogy szögadót szereljek bele.

aefippy8y

Szia!
Egy tengely elfordulásának érzékelésére kellene, minimálisan 25 impulzusra lenne szükségem egy elfordulásnál.
A fólia jó ötlet lenne de baromi drága, plusz kéne alá a plexi de pontosan kivágni az én lehetőségeimmel házilag szinte lehetetlen ekkora méretben.
Lehetőség lenne még a gyári inkrementális jeladó az ebay-ről de mire ideér - aránylag sürgős lenne a dolog.
Ezért keresek valakit aki legyártaná...
Üdv, L

3ztiz2p39

A fóliából 120 Ft egy A4-es ív, minden valamire való papírboltban adnak 1 darabot is.

Nem kell semmire felragasztani, ekkora méretben öntartó, úgy is van a tengelyen agy.
A nyomat denzitása általában kívánnivalókat hagy maga után, így érdemes duplán rakni és/vagy nitro gőzébe tartani vagy Blackcovering spray-vel lefújni.

Ha tutit akarsz akkor egy reklámstódióban levilágítják nyomdai filmre, 500-1000 Ft/A4-es ív áron.

Kivágni meg mezei ollóval a közepét esetleg bőrlyukasztóval.

gaben

Sziasztok,

bocs a hülye kérdésért, de még nem néztem komolyan utána az enkóder programozásának.
Az enkódert az UCCNC progiban kell paraméterezni, hogy a vezérlő program használható infókhoz jusson a belőle kijövő értékekből?

köszi, Gábor[#wave]

6x0ud2xg

Sebességet vagy pozíciót akarsz detektálni ? ( magyarul szükség van az A B jelre vagy csak egy jelet akarsz használni ? Én ipari lézergéppel szoktam rozsdamentesből kivágatni . Nem négyszögletes ablakokat használok hanem "fogakat ". Az optikai megoldás helyett szóba jöhet egy mágnes / fogaskerék kombináció hallos érzékeléssel