Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

h2o

Sziasztok!

Van egy encoder-em, amiben csapágyat kellene cserélnem, de ehhez (szerintem) le kelle valahogy vennem a kódtárcsát, ami úgy tűnik, hogy fel van ragasztva a tengelyre (ill. a tengelyen lévő réz tárcsára).
Segítsetek, hogyan tudnám levenni a kódtárcsát?

http://kepfeltoltes.hu/view/130828/1114905947Encoder_003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/view/130828/345138135Encoder_007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/view/130828/577753642Encoder_008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

h2o

Talán most jók lesznek a képek.
http://kepfeltoltes.hu/130828/1114905947Encoder_003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/130828/345138135Encoder_007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/130828/577753642Encoder_008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

0gcbjd9w4

Szia!

Nekem van ilyen tipusú motorom,
kábelek is vannak hozzá.
Én viszont ehhez a motor tipushoz 1db vezérlőt keresek.

ht0cjk58i

Próbáld meg a tárcsa irányába a tengelyt ki nyomni, ha lehet arra,utána szabad a csapágy.gy nem kell a tárcsát levenni.

h2o

Ezzel csak az a gond, hogy a tengely vége vastagabb, mint a csapágy belső átmérője (vagyis van egy váll a tengelyen a csapágy előtt. a 3. képen majdnem látszik).

wm94bppdn

Csak morfondírozok...
Az enkóder film, vagy fém lemez? Gyakran azt a ragasztót alkalmazzák, mint ami a ragasztószalagokon is van (cellux, tixo), azt az alkohol (izopropilalkohol) jól oldja, felpuhítja. Ha film, azzal vigyázni kell, mert az alkohol víztartalma az emulziót úgy fellazítja, hogy szét is eshet. A vízmentes alkohol (97%) biztonságosabb. Ha fém és epoxi ragasztó, akkor hőlégfúvóval, vagy egy jó nagy bádogos forrasztópákával melegítve 120 C° fölött meglágyul, lassan, óvatosan bontható. Az olvasó érzékelőt meg kell védeni a hőtől pl. vastagabb papírlappal.  
A réz hőtágulása nagyobb, mint a vasé, melegítve talán le is tudod tolni a tárcsát a tengelyről, két jobb csavarhúzóval alányúlva (végszükség esetén a paláston lehet két furatot készíteni).

h2o

Szerintem üveg a kódtárcsa.
Az alkoholt még nem próbáltam, de tömítés eltávolítóval már befújtam óvatosan, de nem segített.
A melegítést is próbáltam hőlégfúvóval, de nagyon nem mertem neki nyomni. Ez is eredménytelen maradt.

cc7nypid

3 motorom van 3 vezérlővel, kész minden kábel hozzá egy házban készreszerelve, trafóval kapcsolóval, minden többször kimérve ellenőrizve. Lehet egy ilyen motort kéne vegyek inkább, mert ahhoz túl sokba van (munka+pénz) hogy eladogassam. Lehet most hétvégén elkezdek belekukkolni az ominózus servoba , hátha látok valami hibát szabad szemmel is...

0gcbjd9w4

Szia galhed77!
Természetesen nem a te használandó vezérlődre  
gondoltam!
Motorom van ha érdekel.
űdv

cc7nypid

Érdekelne a szervód, mennyi, mi a pontos tipusa és hol tudnám megnézni ? Régen a nyiszi-től vettem a vezérlőket, stb-t vagy 3-4 éve, de csak tavaj lett ősszeállítva kipróbálva. Szerintem már egy darab sincs neki efféle cuccokból, ezért nem is szóltam neki, hogy az egyik servo valószínű nem szuperál, na meg már 3 év eltelt a próbáig. üdv...

4h9cigrdt

Sziasztok.
Segítségetekre lenne szükségem a Mach3 beállításában. Szereltem tengelyenkén 1-1 enkóder a léptetőmotorokra. Szeretném, ha a Mach3 ne a motorok vezérlőjelei alapján kalkulálja az elmozdulást, hanem az enkóder jelek alapján mérje, de nem tudom, hogy ezt hogy lehet beállítani. Az I/O-kat az enkóder fülön beállítottam, de ez még kevés. Nem onnan szedi az adatokat.
Köszi

D.Laci

Nem lehet zárt hurkú vezérlést beállítani.
Használj LinuxCNC-t, vagy olyan vezérlőt ami kezeli az encodert.

4h9cigrdt

Köszi.
Utána nézek a dolognak. :-)

dezs

Sziasztok!

Melyik a legolcsóbb léptetőmotor vezérlő, ami képes encoder jelek fogadására?  

Nagynyomású pumpában lévő Danaher Powermax II motorokat szeretnék vezérelni. Egyenlőre csak kísérleti jelleggel. A pumpafejek 1000 bar-ig nyomnak, ahol a pulzálásmentes folyadékszállításhoz már kompenzálni kell a folyadékok kompresszibilitásából adódó nyomáscsökkenést. Gondolom úgy megy a dolog, hogy a motor tolja a dugattyút egy fix sebességgel, de amikor a nyomás lentebb esik egy küszöbértéknél, akkor kicsit gyorsít.  
Szóval nem csak olcsó vezérlőt keresek, hanem információ forrást is arról, hogy miként működnek ezek a kütyük, és hogyan lehet velük külső visszacsatolásos vezérlést megvalósítani.

wcsxp0uxa

A saját tapasztalataimat szívesen megosztom.

Nagyon fontos a léptetőhöz harmonizáló encoder.(pl: 1,8° fokos motorhoz 100-200-400 vonalas) Mert különben nagyon magas mikrolépésere kell állítanod , hogy felvegye a pozíciót.
Míg a dc szervónál a kitöltési tényezővel lehet szabályozni ,addig itt a frekvenciát kell módosítani.  

Én normál léptető vezérlőt próbáltam zárt hurkúra megcsinálni.

Most tartok az encoder cserénél , minél alacsonyabbra kell letolnom a működési frekvenciát , mert így nem tud minden esetben egyenletes fordulatot generálni a pic.
Tehát szemmel láthatóan gyorsul - lassul bizonyos helyzetekben. Magas frekvenciákon a hardveres pwm generátornak nagyon kicsi a felbontása. (de az az érzésem ezt is át kell írnom szoftveresre)
Az biztos ,hogy  megtartotta  a léptető motor a tulajdonságait  , tehát nem lesz belőle szervó sehogy sem.

Azt még le kell írnom ,hogy szerintem a linuxCNC nem alkalmas zárt hurkú léptető vezérlésre. (az eddigi videók alapján)
Rémlik mintha dc szervót láttam volna (vagy itt említették) ,de elég nagy a különbség a két vezérlés (dc-léptető) között .