Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Valamiért nem viseli el a szélesítést. Nem működött.  

wcsxp0uxa

Úgy emlékszem ,hogy a dir váltásnál voltak problémák.(lépésvesztés)
Itt a hibatárolóba kerülnének ezek a lépések..
Sneci szavait idézve "a szervó motort a hibatároló mozgatja" (remélem jól emlékszem ) , tehát elméletileg életképes a dolog , mivel ez is így működik.

Persze a matematikai korlátok között.
Tehát ha 500us a minimális jelszélesség akkor a maximális léptetési frekvencia 1kHz.(hacsak nem olyan perverz a vezérlő ,hogy elég neki pl 100us szünet)
Ha sűrűbb jelet kap akkor elkezd megtelni a hibatároló , majd leáll .

4ybj8h3c8

Így van, a DIR jeleket a beállított frekvenciához számolja, előbb-utóbb feltorlódnak a mentett impulzusok.

Ezért írtam a saját vezérlőt úgy, hogy a dir utáni várakozás, a step jel szélessége, és a kitöltési idő külön állítható. Tökéletesen működik.

wcsxp0uxa

ez asm-ben készült .
16f1827-es pic-re .(motorvezérlésre specializált)

wcsxp0uxa

Úgy emlékeztem mintha végső megoldásként ,a teljes motor vezérlő csere lett volna a megoldás.
Örülök ,hogy megoldódott.

s73tgf9vg

Sziasztok!
Próbálom beüzemelni az omron enkóderemet az SMC dc szervo vezérlőmmel.
http://www.ia.omron.com/data_pdf/data_sheet/e6b2-c_dsheet_csm491.pdf" TARGET=_fnew>Enkóder adatlap (E6B2-CWZ5B)
Jelenleg úgy van bekötve, hogy a barna vezetéken van 12V táp, a kéken a föld, a fekete és fehér pedig megy a vezérlőbe, valamint a felé is, az előbbibe egy 10K, az utóbbiba pedig 5.6K ellenálláson át. Így kb 5V-nak kéne kijönnie a vezérlőbe.
A hiba jelenség pedig az, hogy azonos jel jön ki a feketén is és a fehéren is (vagy mind a kettő magas, vagy 0) és nem 5V, hanem 12V tehát a feszültség osztó sem működik.
Várom a válaszokat mi lehet a megoldás. Az árnyékolást nem mertem földre kötni, lehet, hogy ténylegesen az a föld és nem a kék?

ANTAL GÁBOR

Keress rá az adatlapra mert úgy rémlik hogy open kollektoros és akkor kell egy " felhúzó ellenállás "

s73tgf9vg

Mellékeltem az adatlapot, valóban azt írja, hogy "PNP open-collector output" De ez nekem nem mond sokat. Hogyan kössem be az áramkörbe?

ANTAL GÁBOR

Nem vettem észre a linkelt adatlapot és elsőre azt hittem hogy Lone Wolfos a cucc. Csak 50% a találatom .Szóval open kollektoros de PNP. Tehát lehúzó ellenállás kell a föld felé. Persze az fesz osztó is lehet vagy ellenállás + zener

ggdr57dg

A CWZ3E belső kapcsolásának mintájára én először 2-3k körüli ellenállással lehúznám a 0V-ra a kimenetet, és megmérném, így  mi jön ki belőle. Utána a feszültségosztó.
Ne feledd, hogy a kimenet max 35mA-rel terhelhető, ha 2k-val földre húzod, az 12 volton mindjárt 6mA.

ggdr57dg

A "belső kapcsolás mintájára" - az adatlapon ott van.

ggdr57dg

Csak a CWZ3E N típusú kimenet, ez pedig P típusú.

ANTAL GÁBOR

A korrekt dologhoz kellene ismerni a vezérlő bemenetét is. ( optócsatolós ? mert akkor árammal kell vezérelni és csak egy mezei előtétellenállás kell ) vagy feszültségvezérelt ? akkor mekkora a bemeneti impedanciája    
 Ha van szkópod akkor egy lehúzó ellenállással  megnézhetnéd hogy minden rendben van e az enkódernél....

ggdr57dg

Bemenet felhúzva 1,5k-val +5V-ra, utána soros 1,5k a 74HC14 kapuhoz. Jól mondom (írom) Szabolcs? :-)

ANTAL GÁBOR

Ebben az esetben nem túl szerencsés a párosítás. (PNP tranyó kontra bemeneti felhúzó ellenállás )   Én elhagynám a felhúzó 1.5k os ellenállást. Az enkóder kimenetet   egy 2.7k  + 2k osztóval ( 1,3k és 1k )  kötném a földre és az osztó közös pontja menne a kapuhoz ( a soros ellenálláson keresztül ) Ha bennmarad a felhúzó akkor nehéz a logikai nulla kivitelezése mert sokkal kisebb értékű ellenállások kellenek az osztóba hogy a kikapcsolt PNP esetén  a felhúzó és az osztó alsó ellenállása egy olyan  
( másik)  osztót alkosson ami normál esetben logikai nullát eredményez .  ( A felhúzó ellenállásos megoldás az NPN tranyót szereti )