Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szép feladat. Csak kíváncsiságból kérdem: Miért kell réseket készíteni, miért nem elég a furat?

wcsxp0uxa

Nincsenek különösebb optikai ismereteim ,csak amit a játékaim során tapasztaltam azt tudom megosztani.(lehet néha olvasgatnom is kellene)
Az elsődleges célja a hosszú réseknek szerintem a mechanikai illesztés megkönnyítése , illetve a felbontás képesség növelése.(na persze 1mm-es résnél erről nem beszélhetünk) Az  biztos némelyik vevő optika olyan maszkkal van letakarva mint amilyen réshez készült.

wcsxp0uxa

A megadott paraméterek alapján 1 mikróval elkészíthető . (egyszerűnek tűnik)
Na persze ez drágább megoldás ,mintha lenne valakinek a fiókjában .

hje3wyntn

Szia!
Ha ezt nekem írtad, örülök neki.  Ha egyszerűnek tűnik az jó, valahogy meg kéne oldani. Nagyon fontos, ha tudsz segíts kérlek! Küldj magánban tel számot!
Köszi!

svejk

Egy 0,4 modulos 500(!) fogas (cirka 200 mm átmérő)fogaskerék fogait kellene számolni.
A max fordulat 2300 ford/min, ez cirka 21 kHz.

Épített már valaki ilyet házilag?
Szívesen venném a bevált megoldást.

cxmcdtrx

Én elsőre egy optikai érzékelővel néznék át a fogak között. Induktív érzékelővel nem a frekvencia lenne a gond, hanem a fogak közötti távolság (használtam nagyfrekvenciás számlálóhoz induktívot, de nagyobb méretben).
Vannak lézeres fénykapuk is, de normál vörös / infra fényűek is. Ha van hely, akkor fel lehet tenni egy normál disoric patkót, ha nincs, akkor IFM, keyence, akármi más optikai szálas fénykapu.Ha irányt is kell figyelni, akkor az inkrementál jeladóhoz hasonlóan kettő optika, egymáshoz képest eltolva, majd a két kimenetet lehet használni A/B bemenetként.

Szalai György

Csak a detektálással lehet bajod, az impulzusok számolását neked kisujj gyakorlatnak hiszem.
Adhatnál még pár szempontot: Mekkora érzékelő fér el, olajos, poros vagy vizes-e a környezet?

Ha befér, akkor esetleg kezdetnek megnézhetnél egy autóba való Hall-os (CKP vagyis Crankshaft Position Sensor) főtengely pozícionáló és sebesség érzékelővel. Tán leköveti a pici fogakat meg azt a közel 20kHz-et is, és már gyárilag készen van.

wcsxp0uxa

Számolgatok-számolgatok.
Először nekem is az optikai szálas dolog ugrott be ,de szerintem kicsik nagyon a fogak hozzá.
Szerintem ha a konstrukció megengedi érdemesebb az oldalára ragasztani egy 0.15 mm vastag filmet ami hordozza a megfelelő felbontást.(kb 15mm-el kell nagyobb átmérőjű)
Egy infra encodert rá és már mehet is , ez tuti tudja a paramétereket.
Akár melyik levilágítóba elkészítik , ha viszed a rajzot.
így néz kb:

http://maxipack.x3.hu/oldalak/meres/encodertarcsa.JPG" border=0>

A reflexiósak vagy lassúak ,vagy visszaverődő felület érzékenyek. (de azzal is meg lehet csinálni érzésem szerint)

Ez például még az ujjlenyomatom barázdáit is megtudja számolni , fém esetén a homorú felületeket kedveli (mint jel) . Viszont alufóliával ment a teszt.

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=153808" TARGET=_fnew>reflexiós

svejk

Ipari környezet, de száraz, tisztának mondható.
Természetesen csak a detektálás a lényeg, akár párszor tíz mV-os sinusz szerű jel is megfelel.

Eseteleg konkrét link az autós érzékelőről?

svejk

svejk

160 mm-es tengelyre kellene ráhúzni, de nem tudom megbontani, a végek nem hozzáférhetőek.
Első körben én is optikára gondolok, két félből valahogy felrögzítem.

De ha már ott van az a fránya fogaskerék...

s73tgf9vg

Sziasztok! Milyen szélesek egy 35mm átmérőjű enkóder tárcsa rovátkái? Ha 1000 egyforma részre osztják a tárcsát akkor jól számolom, hogy nagyjából 0.1mm?

wcsxp0uxa

0,0495mm.
minden részhez 1 jel és egy szünet tartozik