Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bundyland

Köszönöm a válaszokat! Hát így elég egyszerű szerencsére, max. egy optós leválasztás 5V-3.3V
szintillesztéssel és mehet is a PIC QEI moduljába.

pbalazs

Szerintem a sebességnek azért számolj utána, nem tart sokáig, csak nehogy csalódás legyen a vége. Nem lepődnék meg, ha nem bírná a PIC perifériája megszámolni az impulzusokat, amikor max. sebességgel megy a gép.
Én az optót kihagynám, itt feleslegesnek érzem, és a szintillesztést is ellenállásosztóval csinálnám, mégpedig a lehető legkisebb értékkel.

bundyland

Szerintem a sebesség itt nem fontos, ez egy hardveres periféria (QEI) a dsPIC-ben ahogy néztem egy számlálót csökkent ill. növel, szerintem képtelenség egy szánt úgy megmozgatni hogy azt ne tudná számolni. 32bit-es a számláló így azt egyhamar átpörgetni sem tudja (gyakorlatilag soha)
nekem csak szoftverből ki kell olvasni a számláló állását és kiküldeni egy 7 szegmenses kijelzőre.

pbalazs

Igen, tudom, hogy hardveres, de ez csak annyit jelent, hogy a SW-nek nem kell az impulzusok fázisát vizsgálgatni. Viszont, ha jól emlékszem, a perifériában alapból van valami szűrés, ami limitálja a sebességet.
A gépekhez ugyan nem értek (még), de egy 1m/s mozgást el tudok képzelni a valóságban. Ez 1um-es felbontással 1MHz-es "információt" jelent, ami azt jelenti, hogy 1us alatt 4 élváltást kell tudnia kezelni.
Nem lehetetlen, de én arra tippelek, hogy ez a periféria inkább "kézi tekerőhöz" készült, ahol szerintem nincs ilyen sebesség.
Félre ne érts, nem kötekedni akarok, csak én is foglalkoztam a témával, és nem volt triviális, hogy működik. A megvalósításig idő hiányában nem jutottam el, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, mire jutsz.

bundyland

Hát én csak abból indulok ki hogy ilyen vezérlők  
komplett ac/dc szervó vezérlést látnak el, ergo kezelik a motor tengelyén lévő enkódert és annak fügvényében vezérlik a motort. Egyébként meg szerintem itt a forumon nincs olyan gép ami tudná az 1méter/szekundum -os szánmozgást. De szerintem az 1MHz sem jelent gondot. Abszolút nem veszem kötekedésnek, hiszen erre való egy forum, eszmecserére.

fektiforg

Okosok segítsetek !
Kellene egy kapcs. rajz ami encoder A B csatorna
jelét dir jellé alakítja + Quadrálva az A B csatornából a step jelet.

bundyland

Esetleg itt az olda közepén , de nem probáltam még:http://cr4.globalspec.com/thread/7067/Optical-Shaft-Encoder-Question" TARGET=_fnew>encoder

Amúgy az LS7184 lenne erre jó csak nem tudom hol kapni.

bundyland

fektiforg

Köszönöm, eddig én is eljutottam:
http://cnctar.hobbycnc.hu/fektiforg/kepek/encoder_to_direction.png" border=0>
de még kellene, ami Quadrálja az A B csatornából a step jelet.

ggdr57dg

http://www.usdigital.com/products/interfaces/ics/lfls7184" TARGET=_fnew>Itt kapható Forrás: A300 topic #229 (svejk)

fektiforg

000000000

Kezd elfogyni a lelki erőm...
Megint érdemes volt felkelni reggel!!![#shakehead][#boxer]
https://lh5.googleusercontent.com/-6V_OFAa-d1A/UXplKXud2SI/AAAAAAAAAHE/VLpGoR0oa9o/s640/P1010003.JPG" border=0>

Van esélyem a javításra, vagy egy motor mehet a kukába? Egészségesen 1000 osztásos volt.

000000000

Milyen motoron volt ez, és hogy sikerült így tönkre vágni  ?

000000000

Egy Hirata 200W-os DC servo.

Azért szedtem szét mert a tengely néhol szorult.
Ahogy a pajzsokat lecsavaroztam a csapágy mellet lévő hézagoló lemez olyan erővel nyomta ki az egész tengelyt, hogy eltörte az üvegtárcsát.

Az tárcsát le kellet volna venni, de nem akartam mert akkor nem tudom pontosan visszaállítani az eredeti magasságba.
Másrészt meg többek között az lett volna a vizsgálat tárgy, utólag be is igazolódott hogy az volt a hibás, mert hozzáért a tárcsa az IR-diódáboz, látszik az üvegtárcsán  a kopásnyom. Elméletileg a motorok újak voltak, de nem hiszem hogy gyárilag hibásan raknák össze.

000000000

Van egy ilyen enkóderem amit kis ügyeskedéssel rá lehet operálni.  
http://www.dioda.hu/pict06/d06012b.jpg" border=0>

Esetleg erre jársz a Dunakanyar felé akkor viheted.
Viszont az a motor 100% hogy nem volt új ha szorult és a tárcsa is össze volt barmolva.
Japánoknál nincs ilyen hogy hibásan fut ki valami a gyárból !