Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

1db szinusz és
1db cosinus érték mutat a kör kerületének egyik pontjára ,tehát nincs mit számolni , ha növeled a mérés pontosságát akkor nő a felbontás is. Persze lehet interpolálni ,mint egy 2Mpixeles képet 12-re csak nem fog több információt hordozni.

pbalazs

Nem tudtam, hogy létezik szinuszos kimenetű encoder is, eddig még csak digitálissal találkoztam. De a megfelelő kulcsszavakra keresve tényleg mindent meg lehet tudni, köszi.

svejk

a világ kezdetén voltak az analóg vezérlők és analóg "számítógépek" és a resolver.
Aztán jött a tisztán digitális világ.
Később ezeket ötvözték, lettek sin-cos kimenetű encoderek(mint a resolver), interpolátorok, DSP-k, stb.

svejk

Először is nincs probléma, másodszor meg mit is akarsz kérdezni? [#circling]

svejk

Mind a sinus mind a cosinus analóg jelből egy egy négyszögjel lesz, tehát mondjuk a sinusból A a cosinusból B jel.

D.Laci

Pont erre voltam kíváncsi. [#eljen]
Talán nekem is van ilyen mérőlécem és így egyszerűen ki tudnám próbálni, hogy müxik e.

svejk

A komparálást a legegyszerűbben úgy tudod megvalósítani, hogy egy RS485-ös vevő két bemenetét a sin és sin negált kimenetre rakod.
Persze ugyanilyet kell rakni a cos és cos negált kimenetre is.  
Én 26C32-vel szoktam megoldani, egy tokban 4 egység van.

ANTAL GÁBOR

Palotaforradalmat csináltam ezért kötelességemnek érzem néhány mondattal megmagyarázni. Minden optikai és mágneses útmérő alapból szinuszos kimenetű. A cosinus azért jön be a képbe mert két csatorna van azért hogy az irány információ is meg legyen.  Az optikai lécek alapból  azért áramkimenetűek mert az érzékelők fotódiódák és azok fényelem üzemmódban  a megvilágítással arányos lineáris  áramjelet szolgáltatnak. ( A fotódiódát tőbb módon lehet érzékelőként használni de a az arányos jel a fontos akkor ez a legcélszerűbb) A mágneses jeladók szinuszos feszültség kimenetűek . Namármost a régebbi lécek kimenetei a fentiek és a feldolgozó elektronika végezte a digitalizálást. A modern lécek belső felépítése is sin/ cos csak tartalmazzák a  feldolgozó elektronikát és a felhasználó már kétfázisú digitális  ( TTL vagy nagyobb feszültségű )  jelet kap amit egy  egyszerű számlálóval display- el kijelezhet ( Svejk- Magi DRO vagy MACH 3)  
 Az interpoláció: Ha ismerem a sinusz amplitúdóját akkor abból a szög visszaszámolható A szögből pedig az út . Pl ha az amplitúdó pl 0.5* U akkor az 30 fok vagy ha .707*U akkor a szög 45 fok vagy ha 0.866*U akkor 60 fok .  Az interpolátor IC kvantálja az amplitúdót és hozzárendeli  az utat ( az elmozdulást ) Az az érdekes hogy a legmodernebb optikai lécek mind interpolálnak mert nagyságrendekkel lehet a felbontást növelni. A mágneses útmérők meg meg sem tudnak lenni interpolátor nélkül mert a szokásos pólusosztás 2 ( kettő ) mm ( persze vannak 1 ill 0.5 mm pólusosztású lécek is ) Az interpolátorokkal a 2 mm es periódusu sin ből akár 5 mikronos felbontást is tudnak már csinálni .  
Konklúzió. Ha van interpolátor ic akkor a régi sin/ cos  áram kimenetű léc hadra fogható. Az Ic alapból le  tudja kezelni az áram és fesz kimenetet és interpolál is Az olcsók interpolációs faktorai 1,2,5,10  

pbalazs

Köszönöm az összefoglalót, így már világos.

Szedlay Pál

Ehhez a témához egy érdekesség, hol tart már a lineáris útmérés.
BS78 min. felbontás 0.034nm, ez 34 pikométer. Milyen eszközön lehet egy ilyet használni úgy, hogy a környezeti tényezők ne legyenek nagyságrenddel nagyobbak ennél.

http://www.waycon.de/fileadmin/magnescale/Laserscale-General_ENG_Feb_09.pdf" TARGET=_fnew>Link

Szedlay Pál

És ha a DB96-os interpolátor bírja szuflával, 400mm/s sebességnél 34pm felbontással a 11GHz-et a kimeneten mi tudja lekezelni?

Szalai György

Szerintem: A lineáris útmérés lényege éppen az, hogy az egyéb környezeti tényezők hatását kikerülje, kompenzálja. A gép hőtágulhat, vagy deformálódhat, az nem befolyásolja a munkadarab pontosságát, mert a méretek a lineáris útmérő stabil hosszán alapulnak. Ezért, szerintem bármilyen eszközön használható, másik kérdés, hogy hol érdemes használni.

csg67

Beszéljünk inkább közvetett és közvetlen mérésről. A mérőléc (lineáris útmérés) közvetlen mérés. A körasztal tengelyére épített szögadó is közvetlen mérés (pedig nem lineáris). A motor végén figyelő forgóadó viszont közvetett.
A mérőléc sem mindenható. Például hiába van egy marógépen minden tengelyen mérőléc, ha mondjuk a függőleges golyósorsó vagy a főorsó melegedése miatt az orsóház -tipikusan- keresztirányban megnyúlik, hiszen nem azt méri a mérőléc, hanem a szán elmozdulását. Nem véletlenül hűtik a főorsó (jobb gépeken a golyósorsókat is) egy külön hűtőrendszerrel. Minden melegedés káros hatással van a gép pontosságára!

svejk

Többek közt Laslie Komának, hogy tudjon a mérőlécével játszani :)
Ha jól emlékszem LS403-as van neki, ez egy 11uA-es áram kimenetű, 20um-es osztású.

Az alábbi elektronikával ki lehet próbálni.
Az első műveleti erősítő az áram-feszültség konverziót végzi, a második csak fázis fordít, így meg van a +- sinus jelünk.  
Ezt követi egy vonali vevő, mely komparálja a sinust, és szabályos TTL jelet kapunk a kimeneten, melynek periódusa megegyezik az eredeti 20um-es osztással.
Ha ezt a TTL jelet x4 módban olvassuk, akkor máris 5um-es lesz a mérőlécünk leolvasási pontossága.
A műveleti erősítő és a visszacsatolásban levő 100pF-os kondik határozzák meg a sávszélességet, szerintem hobby gyakorlatban ez elég.
A műveleti erősítő természetesen lehet LM324, vagy más modernebb rail-to-rail típus is.
A vonali vevő lehet pl. 75175 is.
A B vagy Index csatornához is kell egy-egy ilyen műveleti erősítős egység, a vonali vevőnél feltüntettem a többi csatorna lábszámozását is. (egy IC-ben 4 fogadó egység lakozik)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/11uA_TTL.jpg" border=0>

És egy bizonyíték, hogy a kapcsolás nem légből kapott, hanem inkább légszereléssil készült. :)
Lehet csámcsogni :))

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/11uA_TTL_1.jpg" border=0>

pbalazs

Mit jelent az, hogy "x4 módban" olvassuk a négyszögjelet? Hogy is lehet így megnövelni a felbontást?