Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Tulajdonképpen a szervó és léptető  összehasonlítás van valahol, hogy melyiket hol érdemes mire használni ? Nem azért mert az akadt a kézbe, hanem ahol célszerű vagy elégséges pl.

Szalai György

Ha röviden szeretném kifejezni, akkor azt mondom, hogy össze sem szabad hasonlítani a visszacsatolás nélküli léptető rendszert, akár csak a motorra telepített encoderrel visszacsatolt szervóval sem. De a lineáris útadóval kiegészített kétkörös szervo rendszerrel meg már nagyon-nagyon nem. Minden szempontból ég és föld a kettő.

Ha meg csak sokat akarok beszélni róla, akkor azt mondom, hogy több szempontú is kell, hogy legyen az összehasonlítás, ahhoz hogy igazságos legyen. (Itt jöhetnének az értelmes viták, szakszerű érvekkel.)
Ahová alacsony költségből épített, alacsony fordulatszámon nagy nyomatékú, alacsony gyorsítású, nagy tömegű, alacsony hatékonyságú, rezgéseket termelő meghajtás is megfelelő, oda léptető motort való.
Ahová a fenti nem felel meg, mert fontos a nagy gyorsulás, a magas fordulatszám, a kis tömeg, a nagy hatékonyság, az alacsony rezgésszint, oda szervo való. Aminek sokkal nagyobb a bekerülési költsége, nehezebb a beállítása.

000000000

Nem teljesen értek Veled egyet. Ugyanis a mai korszerű léptető motorhajtásoknak alcsony fordulatszámon nagyobb lehet a gyorsítási képessége, mint a szervóknak. Ezért ha megfelelően méretezik a hajtásban, nem lehet kategórikusan kijelenteni, hogy "alacsony gyorsítású" alkalmazásokhoz valók.

Szalai György

A „nem teljesen”-nek én már örülök, mert akkor részben igen.
Miből adódik a nagyobb gyorsítási képesség? Miben más egy korszerű, léptetős hajtás, mint a hagyományos?
Az alacsony inerciájú Portescap mágnes korongos léptetőmotorokra gondolsz?
Vagy, hogy a léptetőmotorok vezérlése is fejlődik, az érzékelő nélküli vektoriális hajtások irányába?

ybm4ifb

Sziasztok

Nagyon kéne egy HEDS-5700-G-00-ás
Ami fontos...5V-os A-B csatorna tengelyes felbontás..ideális 360  de lehetne 256----512

SÜRGŐS!!+!!

ANTAL GÁBOR

Karcsi!  Sokszor árulnak encoderes dc szervókat ( fillérekért)  A múltkor pont ilyen meggondolásból vettem egyet. Nagyon pipec kis encoder volt rajt . Egy kis ügyességgel át lehet szerelni.  De mintha több motor lett volna ott Megpróbálom megkeresni...  

Bencze András

Kedves Urak! Le lehet-e szedni sérülés nélkül az üvegtárcsát az enkóder tengelyéről. Van-e már valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata. Gondoltam megmelegítem a tengelyt és akkor lepattan vagy elpattan?

Rabb Ferenc

Közvetlen a tengelyre van ragasztva??? Szinte hihetetlen (barbárság) lenne

Bencze András

Csőtengelyes enkóder, csapágyazni kellene.

Farkas Ádám

Én már szedtem le sokat, és törtem is el párat :) de általában egy sárgaréz gyűrüre van ráragasztva.. fényképezd le.

Bencze András

Akkor majd személyesen...

bundyland

Sziasztok !
Tudna nekem segíteni valaki abban hogy az optikai lineáris encodereknek, mondjuk pl DC10 milyen a kimenete. A gépemhez szeretnék venni, de a kijelzést én csinálnám meg mivel PIC-ek terén otthon vagyok és pl. egy dsPIC33-ban már benne van a quadrature encoder modul és 32bites számláló  így első ránézésre nem tűnik bonyolultnak a dolog. Viszont nem tudom hogy a mérőléc dugvilláján DB9 milyen kiosztás is van. A benne lévő infra ledet nekem kell meghajtani vagy benne van az áramgenerátor, kimenete A B I ? Vagy valami más ?
Előre is köszönöm !

András

fektiforg

Szerintem kérdésed tedd fel Tibor Györgynek, Kérdések a Klavio Kft-hez topikban.

fektiforg

Neked szántam az előbbit.

000000000

Normál, 5V-os kimenetű A,B,Z inkrementális enkóder van a DC10-es mérőléceken.