Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Qrva jóóó !
Minden Laslie papa nevében hálás köszönet.

Ez a 100pF-os kondik meg a sávszélesség dolgot úgy kell érteni, hogy ezzel az összeállítással van egy bizonyos maximális frekvencia ami fölé nem szabad mennie a mérőlécből jövő jeleknek ?

svejk

Az alapfelbontású négyszögjel mind a 4 -két lefutó. két felfutó-  élével léptetjük a számlálót.
Az iparban is elterjedt megoldás.
http://quantumdevices.files.wordpress.com/2010/02/optical-encoder-quadrature-1234.jpg" TARGET=_fnew>Az itt láthatóan.

svejk

Igen.  
A kapcsolás aluláteresztő szűrő is egyben.
De már maga a gyenge műveleti erősító is korlátozná az átvitelt.
(a kondikkal lehet lejjebb menni, de bizonyos érték alatt be fog gerjedni az áramkör)

pbalazs

Ja, így okés, ezt ismertem, csak azt hittem, hogy egyetlen négyszögjellel is lehet valahogy trükközni úgy, hogy nem kell hozzá a "B" jel is.
Azért köszi, van még mit tanulnom az ipari szenzorokról...

svejk

Igen én írtam félreérthetően, rosszul.

wcsxp0uxa

"Az alapfelbontású négyszögjel mind a két lefutó. két felfutó- élével léptetjük a számlálót."  
Szerintem ez nem fedi a valóságot .
Az adat feldolgozó nem a felfutó vagy lefutó élek számából dolgozik szerintem ,mert nem hordozza az irány információt.(csak mennyiséget) A mikroszámítógépnek.(legalábbis ha a belső hardveres számlálóra bazsírozunk , ami csak felfelé bír számolni ,az is 1 kérdéses dolog ,hogy lehetséges e a vizsgált élt ilyen gyorsan változtatni . Alapvetően mindig csak az egyikre reagál (pic)). Tehát marad a logikai megközelítés ami egyszerű: 2 vezetéknek 4 állapota van , és ezek az állapotok változása mutatja ,hogy lefelé vagy felfelé kell számolni.

svejk

Majdnem mindegy hogy írom, aki érti megérti, aki nem az kérdez és van aki kötözködik.
Pbalázs kérdezett és megértette.
Most téged a harmadik csoportba soroltalak.
Néha előfordulok én is abban a csoportban.

Egyébként valóban nem szakszerűen írtam, goto első bekezdés.

wcsxp0uxa

Szíved joga elmondani a véleményedet .
Én próbálok továbbra is szakmailag közeledni a dolgokhoz és az esetleges hibákat javítani.

svejk

Jól teszed, köszönjük! [#eljen]

pbalazs

Felmerült bennem még egy kérdés: miért lesz az optikai encoder kimenete szinuszos?
Az van tudtommal, hogy a szenzor fölött van egy maszk (akár integrálva), afölött a tárcsa, afölött meg a LED. Amikor a maszk rése és a tárcsa rése egymás fölé kerül, akkor éri a LED fénye a szenzort.  
Na de ha két pl. téglalap elhalad egymás fölött, akkor (érzésre) inkább háromszög jel keletkezik, mint szinusz, nem?
Vagy éppen itt van a kutya elásva? Épp az a "titok", hogy milyen alakú a maszk nyílása? Tudtommal a tárcsák nyílása "egyforma" szokott lenni: amolyan körcikk-szerű, aminek hiányzik a csúcsa. Én legalábbis eddig csak ilyet láttam.

000000000

http://szirty.uw.hu/Alapfokon/Encoder/encoder.html" TARGET=_fnew>Nemtudom mennyire kapcsolódik ide,de itt van egy könnyen emészthető leírás az enkóderekről,érdemes megnézni,főleg a kezdőknek.Katt ide.

k439jucz4

Jó kis oldal![#eljen]

csg67

richy92: A linken fellelhető leírás több tévedést és ellentmondást is tartalmaz. Kérem így kezelni!
Pl.:
- a szögadót ne keverjük a jeladóval (ugyan mutat némi hasonlóságot a két szerkezet, de másra való, más a kivitele/pontossága/ára).
- az abszolút jeladók népes csoportja csak a bekapcsoláskor (referenciapont felvételekor) adja meg az abszolút pozíciót (egy soros csatornán), és e mellett az inkrementális jeleket is küldi folyamatosan.
- Gray kód; még véletlenül sem azt jelenti, amit a leírás sugall.
- ha tényleg csak egy tárcsa lenne minden abszolút jeladóban, akkor vajon hogyan méri a többszörös (multiturn) elfordulást? :)
- az optoelektronikus leolvasás túlságosan leegyszerűsített (nem kettő, hanem négy szenzor van + a ref jel, fontos szerepe van a maszknak, stb).
- az abszolút jeladókban ma már nem ilyen jeleket találunk, hanem ún. kódstruktúrát.
- az abszolút jeladó ma már egy árkategóriában van az inkrementálissal (mérőlécnél feltétlenül, multiturn jeladók még tényleg drágábbak).
- egy kefe nélküli motorról nem szabad levenni az inkrementális jeladót, mert (általában) az adja a kommutációs jeleket is (egy körülfordulás alatt egy sinus és egy cosinus - bizonyos értelemben abszolút pozíció információ).

pbalazs: ott a pont! Valóban háromszög lenne - sőt volt is már szerencsém ilyen ősöreg jeladóval. :)

ANTAL GÁBOR

szia ! encoder ügyben kerestelek. (magán e mail ) nem kaptad meg?

000000000

csg67:Köszönöm a kijavítást,én nem értek hozzá,csak számomra könnyen emészthető irománynak tűnt és ezért osztottam meg veletek.
És akkor egy kérdés: hogyan lehetne megoldani olcsón egy léptetőmotoros "hobbi" cnc gép lépésvesztés detektálását és a vezérlő program leállítását?Azt tudom,hogy Klavióéknál már van erre a feladatra alkalmas léptetőmotor vezérlő,de van egy olyan sejtésem,hogy 1 tengelyre kerülne csak a vezérlő annyiba mint az egész gépem :-(.
Vagy inkább érdemes lenne a következő gépnél már beruházni egy szervós rendszerre?Elnézést,ha már ki volt tárgyalva a téma,de még csak most kezdtem el átlapozni a szervós topikot.
Előre is köszönöm a segítséget.