Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Túl sok energiát ne ölj bele egy ilyen hajtásba.
A léptető motor M-n jelleggörbéje sajnos adott,
azon az encoder se fog jelentősen segíteni a felsőbb forfulatszám tartományokban. Annak van értelme, hogy visszaellenőrzöd a normál, nyilthurkú vezérlővel hajtott motorodat egy encoderrel, és ha egy beállított X-nél nagyobb az úthibajele, ezt a vezérlőprogram felé érzékelhetővé teszed.

wcsxp0uxa

Még annyit írnék ,hogy CNC esetében nagyon veszélyesnek találom a zárt hurkú léptetőt.
Pont amiatt ,amivel reklámozni szokták a videókon.
Az ilyen egy tengely egy vezérlőkre gondolok.
A megoldás szerintem az ,ha az összes tengelynek az encoder jelét egy központi egység gyűjti össze , ami figyeli az interpoláció helyességét.
Ebből a szempontból a linuxCNC ideálisnak is mondható.

svejk

Milyen pumpa is ez pontosan?
Mesélj csak róla!

dezs

Laborműszer. A lényege, hogy 1000 bar-ig képes vizet és szerves oldószereket pumpálni 1 bar alatti nyomásingadozás mellett. Azért ne egy magasnyomású mosót képzelj el. Az áramlási sebesség max. 2 ml/perc. A csövek 0,1mm  belső átmérőjűek. A pumpa dugattyúi zafírból vannak, a golyósszelepek ipari rubinból. Nem is adják túl olcsón...  
Amikor egy ilyen megáll, nyilván nem a léptetőmotor romlik el rajta. Inkább csak az encoder. Abban is egy picike SMD IC. Az csak 100Ft. Ha sikerülne párat megjavítani........

dezs

Én is ilyesmire gondoltam. De nem tudom, hogy sikerül-e majd erre programot írni. Eddig összesen egy programot írtam Arduino-ra, azt is darabokból összeollózva.  

Egyébként az encoder tárcsa elég finom jószág. Ha jól emlékszem 3000 vonal van rajta. Nem is viselte túl jól a szétszedést. Az a gond, hogy a benne lévő IC-hez szeretnék hozzájutni, de olyan összepattintós burkolatban van a tárcsa meg a kapu, amit még szétfeszgetés után sem tudtam megfejteni. Most nem tudok típust mondani, de úgy rémlik, hogy 15 ezer körül van a komplett encoder a Distrelec-nél.  
Tudjátok esetleg, hogy mi a nyitja az ilyen encodereknek?  
http://www.avagotech.com/pages/en/motion_control_encoder_products/housed_encoders/incremental_housed_encoders/heds_hedm_hedl_5xxx_series/" TARGET=_fnew>link
Lehet, hogy túl jól összeragasztották.

dezs

Le tudnád írni, hogy működik a zárthurkú vezérlés?
A nyíltat értem (legalábbis azt hiszem): STEP jeleket küldök a vezérlőnek, ami a tekercsekre megfelelő sorrendben küld áramot. Ha nincs túlterhelés, és nem túl nagy a sebesség, nem lesz lépésvesztés (csak ritkán), és annyi lépést tesz meg a motor, amennyit mondok neki.

Mi fut a pic-ben?

svejk

Én még nem találkoztam hibás HEDS encoderrel, csak tárcshibással.
Egyáltalán létezik HEDS-ben 3000-es osztású?

svejk

a HEDS encoderben egyébként nincs cserélhető alkatrész, kár feszegetni.
Egy vastagréteg lapon van a komplett chip.

ANTAL GÁBOR

A link szerint az encoder felbontása típustól függően max 1024 lehet

wcsxp0uxa

Többféle verziót készítettem , de még júliusban .
Még egyszer hangsúlyoznám az encoder felbontásának a fontosságát.

Tehát :

-figyelni kell az encoderről érkezett jeleket és annak függvényében egy hibatárolót növelni illetve csökkenteni.
-figyelni kell a beérkezett step/dir jeleket és annak függvényében a hibatárolót növelni illetve csökkenteni.
-bizonyos időközönként (állítható módon) meg kell vizsgálni a hibatároló tartalmát és annak függvényében finoman (állítható módon) változtatni a vezérlőre menő step frekvenciát illetve a léptetés irányát.

Ami plusz szerintem ,hogy a hibatároló vizsgálatánál történt -e elmozdulás , ha nem akkor egy rámpával újra lehet indítani.

Ugye amikor lemarad a léptető ,akkor próbálja behozni , de azt nem tudhatja kapásból ,hogy megakadt ,vagy csak lemaradt. Talán érzékelhető ,hogy a végpontokon bár nincs lépésvesztés ,közben lehet (időarányosan a másik tengelyhez képest). Abban a pillanatban ,hogy másik tengelyhez arányos elmozdulást kell produkálnia
és mondjuk megakad a mechanika hibájából (néhány us alatt lejátszódhat az újra indítás)fújhatjuk a zárt hurkot .A szervó motorok ezt erőből oldják meg ,csúcs nyomatékra ugranak abban a pillanatban.  
A videókon látszik ,hogy amikor kitérítik az egyensúlyi állapotából a motort ,mindig próbálja a vezérlés 0-ról újraindítani.
Ha nem ezt csinálnák akkor a hibatároló növekedésével,egyre gyengébb lenne a motor és a végén nem tudna visszatérni , csak zúgna.

Hogy mondjak pozitívumot is ,alacsony léptetési sebességnél is nagyon csöndes , és finom járású.
Jó encoderrel ,szerintem forgatónak nagyon ideális.

wcsxp0uxa

Ja !
Ha érdekel pihenés képen befejezem a vezérlést és küldök neked kipróbálásra , pic árában . Egy próbapanelre összedobható a kapcsolás.
Sajnos programot nem tudok küldeni.

000000000

kezdő mérnökként a Labor MIM fejlesztési osztályán dolgoztam, és ott volt lehetőségem picit a nagynyomású rétegkromatográfiás műszer témakörbe is bekapcsolódni, volt ilyen gyártmámya a cégnek. A Te problémád is gondolom ilyesmi jellegű laborműszerhez kapcsolódik. Keress meg légyszi magánban, lehet tudok pár ötletet adni.

wcsxp0uxa

Még valami eszembe jutott , egy ilyen vezérléssel elméletileg megoldható ,hogy a széles jeleket igénylő vezérlőket a mach3-hoz csatlakoztathassuk.
(nem is rég volt valakinek ilyen jellegű problémája)

dezs

Szia!

Érdekelne a dolog. Legalább volna mivel kísérletezni. Pic-el semmilyen tapasztalatom nincsen. Arduino-val (Atmel) próbálkoztam eddig. C-ben.  
A programot milyen nyelven írod?

dezs

A 3000 homályos emlék. Először egy éve kezdtem utánanézni az alkatrészeknek. Azóta elástam őket a garázsban. Most akarom megint előszedni.  
Az encoder belsejében egy SMD IC-t láttam, amit szám alapján valahol megtaláltam 100Ft-ért. Az encoder kb 15k volt. Inkább feszegetnék egy kicsit, mint hogy fizessek....
Másrészt van olyan pumpa amit elektronikai hiba miatt dobtak ki, másokat meg a mechanika megszorulása miatt. Jó lenne kettőt (nem)fizet egyet kap akcióban javítani őket.
Azért azt nehezebben hiszem el, hogy a léptetőmotor romlott el.  

Tényleg mi romolhat el egy léptetőben??????