Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Az UCCNC, a Mach3, de még az Linuxcnc sem kezel encodert a tengelymozgásokhoz.

Encodert eszterga üzemmódban lehet a főorsóhoz csatlakoztatni, ezt lekezeli au UCCNC, illetve az MPG keréknek van még encoder jellege.
Ezeket a programban lehet konfigurálni.

xe44memnh

A Linuxcnc használja a főorsó szinkronizálásához, Step/Dir –es rendszerek  zárthurkú (PID) szabályozására, PWM , PWM/Dir  (PID) szabályozást is ismeri,  elvileg a Hall IC-ket is kezeli így egy végfokkal  az BLDC motorokat közvetlenül lehet  használni (ezt még nem próbáltam).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

gaben

Szia Svejk,

ahha, köszi.
Tehát akkor a programban lehet beállítani a különféle jellemzőit az enkódernek, úgymint: felbontás, fordulatszámtartomány, szögelfordulás, stb.?

yxrx8tcch

Én linuxcnc-t használok és a linuxcnc pid szabályozóval vezérli a motorokat az encoder jelek alapján. Ez igaz a tengelyekre és a főorsóra is.

aefippy8y

Szia!
Én öntapadóst néztem az 2000,-Ft körül van egy ív, plusz próbáltam CD tokból kivágni a korongot de rettenetesen törik. Viszont a vastagabb film jó ötlet, annak utána nézek!

3ztiz2p39

Írásvetítő fóliaként keresd aszerint hogy milyen nyomtatód van, tintás vagy laser.

aefippy8y

Az lesz, hazafelé megnézem! Kössz

3ztiz2p39

Akkor Linuxcnc esetére visszavonva.

3ztiz2p39

3ztiz2p39

A felbontást.
De ne menj ennyire előre, majd jönni fognak ezek maguktól.

gaben

Értettem Főnök! [#worship]
Nem bonyolítom túl, csak érteni szeretném a működési és programozási elvet. [#awink]

üdv, Gábor[#wave]

azcr79p9h

Képet nem tudok küldeni róla, ugyanis eladtam ...
Házilag barkácsolt szerkezet volt, elég kicsi és már kinőttem.
Aki megvette, hozott egy számlálót és egy 1.500-as felbontású encoder-t, azt szereltük rá, ezeket meg megtartottam majd az új projekthez, szeretnék készíteni egy nagyobbat.

azcr79p9h

Szerintem komolyabb boltokban ívenként is árulnak fóliát, nem kell megvenned egy teljes dobozzal.
Ha nem nagy fordulatszámú a tengely, simán körzővel kirajzolod a plexit és körbevágod.

000000000

Van egy encoderem és szeretném felhasználni de semmi infót nem találok róla a neten . Kérdezném , hogy "találkozott-e" valaki ilyennel munkája közben . 12 eres vezetékkel van bekötve .

fahzgvxn8

itt a linkje: http://www.sunest.com/bmqintroduction/bmqintroduction/GD-512introduction.doc

Elovasod és begépeled a jobb alsó sarokban levő webcímet és láss csodát ott van a gyártó. Igaz kínaiul de a google ebben is segít.

Gray kódos kimenete van (abszolút jeladó).