Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

Nem tudtam mekkora a tengelyed átmérője, ezért az erőkaros megoldásban spekuláltam.

McDonald's-ból beszerzett fapálcika 14 cm hosszú.
Bejelölve cerkával középen és a végétől 2 cm távolságra.
Középső jelölés felragasztva a tengely véglapjára. (balanszos kétkarú emelő)
2 cm-es jelöléshez (5 cm erőkaron) cérnával felkötve 0,2 N-nak megfelelő 20,4 g tömeg.
Ez a 28 mm-es TopFirs ,,gémkapocs"-ból éppen 56 db.

Ha a kézben tartott készüléket forgatva, ezt a tömeget túl tudod emelni a pálcika vízszintes helyzetén, akkor az átugráshoz szükséges forgató nyomaték nagyobb, mint az adatlapon garantált.
Ha jól okoskodtam.

hkhv3nit2

Rohanok a McDonald's-ba !
Viccet félretéve... Nagyon köszönöm az ötletet. Különösen a megfelelő tömeg előállításának ötletes módját. Visszaszámolva, ugyan azt az eredményt kapom: A tengely D=6mm, tehát, ha arra cérnaszálat tekerek, akkor az erőkarom 3mm lesz. Aránypárral számolva, a Te adataiddal: 50mm/3mm = 16,66 ---> 20,4gramm x 16,66=339,9gramm ~ 30dkg, tehát nagyságrendileg jól számoltam. Persze itt nem labor mérést akarunk végezni, csak a gyanúmat szeretném eloszlatni. Már maga a számítás alapján is azt mondom (a mérés elvégzése nélkül), nem lesz szükséges ~30dkg (20,4g) a tengely megmozdításához.
Ez a nagyon-nagy segítség elég ahhoz, hogy ne vigyem vissza, mert csak a butaságom miatt véltem az előző darabot is rossznak. Ma nincs rá időm, de a hét végén elvégzem a mérést. Az biztos, hogy ahány mérést végzek, annyi erősen különböző eredményt kapok, mert érzem, hogy nem mindig ugyan akkora erővel lehet a tengelyt megmozdítani, de szinte biztos, hogy a gyári adat közelében sem leszek. Ha meg mondjuk egyszer véletlenül 0,011Nm jönne ki, azzal nem megyek reklamálni. :-)
Hálásan köszönöm Neked és mindenkinek, aki segített a problémát megoldani. Ez egy nagyon jó fórum!

3ztiz2p39

Ha nem titok hol vetted?

hkhv3nit2

Nem titok, de még nem ismerem pontosan a fórum szabályzatát, ezért magánban írom meg, nehogy reklám legyen belőle.

3ztiz2p39

Köszönöm!

Csak arra voltam kíváncsi melyik cég volt ilyen korrekt.
Bejött a tippem.

mutz8958e

Most akkor hol, kinél? [#nemtudom][#kacsint]

hkhv3nit2

mutz8958e

uig70jjw

Sziasztok.
 nem vagyok szakmabeli, de érdekel nagyon ez a szakma. van egy kis házi készítésű esztergám, és ezt szeretném majd átalakítani úgy, hogy a MCH3-al működtetni tudjam. Most tanulgatom, és az lenne a kérdésem, hogy az encódert, hogy kell bekötni a főorsóra úgy, hogy a vezérorsót szinkronba tudja működtetni, illetve, a főorsó és a vezérorsó közötti kapcsolat szabályozható legyen. nem értem az encóder bekötését sem. Miként kommunikál egymással a főorsó és a vezérorsó ilyen esetben.

0kae5n7g

Sziasztok,

Lenne 2 mérőlécem, negyszögjelesek 15V ot kérnek. Az olvasó 5V os. Van valami egyszerű megoldás hogy kompatibilissá tegyem őket?

Köszi

u37ark2py

Ha tényleg csak a feszültségszint a gondod, akkor egy egyszerű feszültségosztóval (2 ellenállás) valószínűleg meg lehet úszni a kompatibilissá tételt. (lehetnek még differenciális átvitel v single ended átvitel jellegű gondjaid is)
Ha a tápod is csak 5V, akkor vagy külső tápot kell hozzá szerezned, vagy egy boostos táp modult kell az 5V-ra tenned.

u37ark2py

Ja elfelejtettem : Ha open-collector -os a kimenet (és beslő felhúzás nélküli), akkor még illesztés se kell a 2 eszköz közé, csak az 5V-re kell majd felhúzást tenni rá.

0kae5n7g

Köszi
A mérőlécről annyit tudok, amennyi a kepen van. A kijelző még nincs meg, de minden bizonnyal 5V TTL jelet szeretne fogadni.

u37ark2py

Hát ebből még sajnos nem egyértelmű.
Adatlapból lenne könnyebb dolgozni, vagy kimérni mik vannak a kimeneteken. Szerencsével az is lehet 5V jelszintet ad ki ez is, vagy open collectoros, úgy láttam gyártanak RSF-nél sokfajtát.

0kae5n7g

Addig sikerült eljutnom, hogy 15v os külső táprol megtáplálom, a minuszt osszekotottem az olvasó 0v al. Fessultsegosztoval (9kOHM-18kOHM) az 5 V ottvan a kimeneten mindkét csatornán. Ha tologatom a lécet valtakozik is 5 es 0 kozott. Az olvasó másik léccel jó. Ami erdekes, hogy ha kimerem az olvasó bemenetét, akkor a 0 es a A, valamint a 0 es a B között 2,5 V ot mérek. Ha bekotom az A es B csatornat, akkor 3,3 V körül mérek a kimenteken alacson jelszintnel 1,9 V ot.

Bekapcsolas utan egyebkent 1 digitet ugrik a kijelző, utana semmi. Meg annyi, hogy kiir egy hibaüzenet az olvasó, amit a másik lecnel mem, ez az error 1, ha valaki németes lecci forditsa le.