Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

dxrssed7y

Addig mozgatod az enkóder állórészt míg mind a négy kb. egyforma kitöltéssel (fényerővel) nem villog.

hkhv3nit2

Jó reggelt Urak!
Úgy vagyok a fórumon, de mindjárt segítséget kérnék.
Vettem egy Kübler 05.2400.1222.0360 típusú jeladót.
A problémám az, hogy ahogy a tengelyt megforgatom, olyan érzésem van, mintha mechanikusan arratálna! Olyan érzés, mint az egér görgőjének mozgatása, vagy amikor egy játék DC motor tengelyét forgatod és érzed a mágnes ellenállását. Vagy amikor egy kikopott, rossz, félig beállt csapágyat forgatsz, és akadozva jár. Vagy mintha nem lenne gömbölyű a csapágygolyó a csapágyban. Ez különösen irányváltáskor érezhető, de egy irányba forgatva is kb. 5-10 fokonként érzek egy bizonyos ellenállást.
A kérdésem az, hogy ez normális-e? (eddig nem volt a kezemben inkrementális jeladó, nincs viszonyítási alapom) Úgy gondolom, hogy ennek teljesen simán kellene forognia, hiszen csak egy optikai tárcsát forgat a tengely.
Nem akarok bolondot csinálni magamból, hogy oktalanul reklamálok, (ráadásul hetekig is eltarthat mire "kivizsgálják" a reklamációt) ezért kérdezek előbb hozzáértő szakikat.
Előre is köszönöm a válaszokat.

dxrssed7y

hkhv3nit2

Köszönöm a válaszod.
Azt tudom, hogy jól érzem, de most jó ez a jeladó így vagy rossz? A többi is ilyen vagy csak ez?
Visszaküldjem vagy nem érdemes?
Előre is köszönöm.

dxrssed7y

Elektromosan még lehet jó, de a csapágy hiba miatt valószínű normálisan nem lesz használható. Én visszakérném az árát.

dxrssed7y

Finoman mindenféle szorulástól mentesen, simán kis nyomatékkal kell tudni tekerni.

wmd6euww

Létezik mechanikus és optikai is. A mechanikus arretál, az optikai nem. Legalábbis én eddig ilyenekkel találkoztam.
Na jó, az egér kivétel, mert az optikai, és mégis arretál, de az más kategória...
Szerezz hozzá adatlapot, benne szokott lenni, hogy optikai-e. Na meg a max. fordulatszámból is lehet következtetni.
Azt is megnézheted, hogy a kis "ugrások" egyenletesek-e körben. Ha nem, akkor tuti nem jó valami.

De azért várj még pár véleményt :)

hkhv3nit2

Köszönöm a válaszod. Akkor hétfőn visszaviszem vagy visszaküldöm.

hkhv3nit2

Köszönöm a válaszod. Természetesen minden fellelhető adatlapot letöltöttem a vásárlás előtt, hiszen nem dob ki az ember csak úgy 50 rongyot...
Az egeret csak példának hoztam, hogy milyen érzés, amikor a jeladó tengelyét forgatom. Tehát nem határozottan megakad, vagy súrlódik, hanem "rugalmasan" akad. Nem tudom jobban leírni.
A maximális fordulat 12.000rpm és a felbontás 360°. Tehát a mechanikus arretálás kizárt. Ráadásul nem is 1 fokonként érzem az "akadást", hanem össze-vissza.
Bencze András válasza alapján visszaküldeném, mert egyezik a véleménye a gyanúmmal, de várok még, hátha valakinek más a tapasztalata (bár kétlem).

dxrssed7y

Leírásod alapján tuti rossz az enkódered, ezen nincs mit gondolkodni. Motoron sem fog rendesen működni, megkergíti a szabályzót és mindenféle rejtélyes dolgokat produkál.

hkhv3nit2

Tisztelt Urak!
A kálváriám sajnos még nem ért véget.
A múlthét szombaton visszavittem az enkódert, hogy küldjenek helyette egy jót. Szerdán már meg is érkezett a másik darab. Ugyan olyan, mint az előző. [#wilting]
A kérdésem az lenne, hogy van-e valaki itt a fórumon, aki segítene, megszakértené, esetleg összehasonlítaná egy általa használttal, hogy mi a véleménye róla?
Nem ismerem ezt a Kübler céget, de elég sok mindent gyárt. Inkább gondolom magamról, hogy rosszul mérem fel a dolgot, mintsem róluk, hogy folyamatosan hibás darabot szállítanak. Az előzőt egyébként úgy vették vissza, hogy meg se kérdezték, hogy egyáltalán mi a panaszom, miért viszem vissza, mi lehet a hibája?

6x0ud2xg

Személyes segítséget akkor fogsz kapni ha megjelölöd a lakóhelyedet az adatlapodon [#kacsint]
Olvastam amit írtál és két tippem van :  vagy gumiporvédős a csapágy vagy egy szimeringet használnak a porvédelemre .  Minkét esetben érezheted azt amit leírtál .
A Kübler az nem Kína , azok nem gyártanak selejtet . Gondolom rá fogod tenni egy motorra .  Szerintem a motor nem fogja észre venni amit te kézzel érzel

vyvk7xm7

Na, most már kíváncsi lettem.

A gyártó oldalán lévő adatlapja szerint: ,,Starting torque – at 20°C [68°F] < 0.01 Nm 4)"
Lap alján: ,,4) Also for protection level IP64 on the shaft."

A kérdés akkor az, hogy a kézzel érezhető ,,akadás" a fenti forgató nyomatéktól kevesebbet igényel-e, vagy nem.
Alatta jó, felette rossz.
Ilyen alacsony forgató nyomatékot kéne valami karral előállítani a tengelyen és abból kiderül.

Vagy találgathatunk tovább. [#nemtudom]

hkhv3nit2

Bocsánat, kitöltöttem az adatlapomat, csak nem pipáltam ki. Javítottam.
Igen, a porvédelemre nem gondoltam, nyilván van benne. Igazad lehet, valóban lehet oka az "akadozásnak" a porvédő kezdeti súrlódásának legyőzése. Ha folyamatosan forgatom, akkor valóban nem érzem ezt a recegést. Viszont a kezdeti súrlódást nagyobbnak érzem, mint amit várnék. Tudom, furcsán fogalmazok, kérlek nézzétek el, mert nem tudom szakszerűen megfogalmazni az érzést. Ez olyan, mintha a piros színt kellene körülírnom.  
Az biztos, hogy a motornak (1,1kW) ez semmit nem jelent, csak azt szerettem volna elkerülni, hogy e miatt meghibásodjon a jeladó. Pláne, ha nagy fordulatszámmal működik majd.
Köszönöm a válaszod.

hkhv3nit2

Nagyon köszönöm, hogy erre is felhívtad a figyelmemet!
Ezekbe a mechanikus részletekbe/adatokba eddig nem mentem bele, lefoglaltak az elektromos dolgok. Megpróbálom értelmezni.
Tehát, ha jól számolom, akkor a tengelyt, a külső felületére ható, sugárral merőleges irányú, < 3N erővel kell tudnom megmozdítani(?) Jól számolok? Rég jártam már suliba.
Ez azt jelenti, hogyha a tengelyre egy cérnaszálat tekerek, és a cérnára egy 30dkg tömegű valamit akasztok, akkor kell csak megmozdulnia a tengelynek(???).
Ha így nézzük, akkor viszont biztosan jó, mert bár még nem mértem meg, de olyan 5-10 dekás valami mozdítaná meg érzés szerint.  
Köszönöm a válaszod.