Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

008py5n5y

Van egy HEDS 9140 E00-s encoderem.
Szeretnék hozzá fém lemezből -egy az eredeti tárcsa átmérőnél jóval nagyobb- fogazott tárcsát készíteni. Az eredeti tárcsa átmérője kb 50 mm, az új tárcsa átmérője kb, 120mm lenne. A tárcsa és az encoder osztása 200.
 Szerintetek kivitelezhető vagy felejtsem el?

000000000

008py5n5y

Nem tudom pontosan mire gondolsz?
A parányi méretre?
több mint kétszeres átmérőnél már nagyobbak lesznek a résnek a méretei is.
Lézerrel szerintem nem probléma...
Engem csak az aggaszt, hogy mivel nagyobb átmérőn lesznek a rések elhelyezve, ez nem zavarja-e az encodert a kötött belső kialakítása miatt?

3ztiz2p39

Nem véletlen zavar...

Az új tárcsánál is be kell tartani az LPI (line per inch)értéket.

Tehát a tárcsa átmérőjének növekedésével nem növekedhet a rések/közök szélessége.
Így a gyakorlatban a dupla átmérőjű tárcsádnak dupla lesz a felbontása is egy fordulatra.

008py5n5y

Értem, köszönöm a tájékoztatás.

3ztiz2p39

Egy ilyen 120 mm-es tárcsa 200 as felbontással már elkészíthető mechanikus úton is.
Én anno Nyák lemezbe fúrtam osztókörön furatokat és hagyományos optovillákbó készült az érzékelő.
Az egyik érzékelőt finombeállíthatóvá téve precízen beállítható az A/B csatorna 90-fokos fáziseltérése.

Ma már nem fognék hozzá....

008py5n5y

Írtam egy üzenetet privátban.

3ztiz2p39

párszor már volt szó a tintás nyomtatók fejolvasójának az encoderfelhasználásáról.

Ma megtaláltam a több éve készült skiccemet, hogy melyik nyomtatóban milyen olvasó van és hány LPI-s illetve TTL-e.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/20150422140916827.pdf" TARGET=_fnew>Talán el lehet rajta igazodni,

Én a Q9864 és a Q9874-ből használtam sokat, már nem emlékszem mi köztük a különbség, 20kHz-et mindkettő tud.  
Mindkettőhöz kell pár kOhm felhúzóellenállás.

rcxk9dpbt

Múltkor kérdeztem egy tipust..aztán találtam adatot rólla..Avago doksit..menteni kellett volna.Most nem találom..mindegyik tipus hasonlóan leírva..Hírdető oldalakon egy emberke 20 tárcsát -optóval hirdetett vegyes méretet, tizesért..

000000000

Van ehhez nagyon hasonló ilyen DRO-m:
http://www.ebay.com/itm/Mitutoyo-Digital-Readout-/141944806609?hash=item210c91dcd1:g:iaIAAOSwBnVW~DlG" TARGET=_fnew>DRO

Kinézetre teljesen ugyanaz, a az adattáblán szereplő adatok valamelyest eltérnek. A bemenet csati ugyanaz, gyanítom hogy a pinkiosztás is, de semmi adatom nincs, hogy milyen jellel dolgozik, és hogy milyen kiosztásban.
Valaki ismeri ezt a típust??

azcr79p9h

Üdv Mindenkinek!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Szereztem egy abszolút forgójeladót, aminek a tengely elfordulását szeretném valamilyen módon megjeleníteni.
Inkrementális jeladó / számláló párosításban ez egyszerűen ment, de ezzel nem tudok mit kezdeni.
Béla

azcr79p9h

A linkek nem mentek át.

Megpróbálom még 1×.

azcr79p9h

Most működik (új vagyok ezen az oldalom).
Küldöm a többit is.
Béla