Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Ilyen módon valószinűleg lehetne valamit javítani a dolgon (komoly átgondolás kellene, de az sok idő), de azért egy merev mechanika biztosabb megoldás.

e3h0cv4ph

"Megfogadtam, hogy szakmai dolgokba nem szolok bele"
Miért kell ilyet megfogadni? Pont azért van ez a fórun, hogy a szakmai dolgokat megvitassuk.
Volt egy kis vita? Ez viszi előre az emberiséget (nem a fejbólintó jánosok).
Kiváncsiak  vagyunk a Te véleményedre is!

4um5b65d

Ezt én nem is nevezném vitának, hisz az álláspontok különbözőek lehetnek és megtárgyalni mindig érdemes. Egyetértek veled !

4um5b65d

Hátha kedves István házigazdánk egyszer kihívásnak érzi a dolgot és majdan beépíti a megfelelő rutint valamelyik HI-TECH-2010-es vezérlőbe. :)

D.Laci

„A Lineáris kompenzáció csak a mozgató orsó linearitás hibájának a kompenzálására való.”
Ezzel egyet értek, de biztos félre érthetően írtam. Lehet, talán stb. . Van egy öntanuló funkciója (hátha talán lehet), megtanulná. Lehet, talán, nem biztos, de alkalmazható lenne. Hátha kipróbálja valaki és beszámol róla…. :)
A Backlash funkciót már kitárgyaltuk, hogy használhatatlan, vagy megkötött feltételekkel használható.

Farkas Ádám

Kérdésem a következő? vettem három db ipari encodert amiből kézi encóder tekerőt akarok készíteni. Csinált már valaki ilyent? csak kössem rá a mach3-ra és kész?
http://kepfeltoltes.hu/081002/DSC09827_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

r7nybt86t

Hali!Úgy tudom hogy a szerszámgépeknél(Nálunk a cégnél van egy pár cnc eszterga,marógép stb),hidraulikusan elő van feszítve a két anya,és holtjáték mentes.Csak lekapcsolt állapotban mérhatő nála holtjáték!

Egyújabbgépépítő

Nekem csak rá van kötve a MACH-ra, de így nem túl kényelmes most készítek hozzá vezérlő gombokat.

bmejdz9nu

Én majd a következő gépnél... a vezérlő step/dir-re kötöm...(LS LS7184-el)...

ra8nsmk6w

És, hogy van megoldva a hömérséklet kompenzálás? gondolom az teszi a megoldást hobby szinten kivitelezhetetlenné.

5bzs27u7

Üdv a csapatnak.
Valkinek esetleg nincs meg az ElektoCraft E240 adatlapja?
Vagy tudná valaki, hogy milyen encoder van benne?

svejk

512 osztás A,B és index kimenettel..

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/ElectroCraft/" TARGET=_fnew>E240 adatlap és encoder bekötés

svejk

Legalább is amelyikek rajtam keresztül kerültek az országba...

5bzs27u7

Köszönöm.
Igen, ha jól emlékszem tőled származik a cucc.
lakatos cimbora rendezte.

Szalai György

Többetekben felvetődött már, hogy a Hobbygépekre is jó volna A-B kimenetű kézi kereket szerelni. Egyszerű megmunkálásoknál előnyösebb lenne G-kód helyett, számítógép nélkül, erről is vezérelhetővé tenni. Az ötleteteket beépítve a saját elképzelésembe, elkezdtem keresgélni a témában.
Azt találtam, hogy az ipari kézikerék szinte megvehetetlen, használtat nem árulnak, nem dobnak ki. Ipari táblákon is inkább csak egy darabot alkalmaznak és az axist, tekergetés előtt, kapcsolóval-nyomógombbal ki kell választani. Nem tetszett ez a megoldás. Axisonként külön tekergetőt képzelek el. Egy kocka alakú doboz három oldalára szerelve.
Akkor jött Varsányi Péter az A-B-ből Step/Dir-t csináló IC-jével. Ezzel az encoder ráköthetővé válik a servovezérlő Step/Dir bemenetére.
Egy jó tekergetőt, kis felbontású forgó encoder alkalmazásával otthon elkészíteni nehézkes, mert az impulzusszolgáltatáson kívül, a pozíciótartást, aretációt is meg kell oldani. De hogyan állítsak meg egyszerűen egy tengelyt száz vagy több száz határozott pozícióban? Mágnessel. Léptetőmotorral. Csak hogy nincsen a léptetőmotor ugrásaihoz igazodó felbontású encoder. A léptetőmotor, ha tekergetem, maga is képes nagyon hasonló A-B jeleket szolgáltatni, de nem négyszög alakút.

(Az itteni szervós időszámítás előtt azon törtem a fejem, hogyan lehetne megoldani, egy léptetőmotor szervókörbe kötését. Ehhez szükséges lenne egy apró jeladó, ami a léptetőmotor ugrásaival, legalább féllépésenként, szinkron jeleket szolgáltat. Akkor gondoltam először régi lemezmeghajtókból kiszedett nagyon precíz felépítésű, kicsi, 400 lépéses motorok alkalmazására. Ezért volt, hogy mikor Tibor45 ilyen motort keresett, az első gondolatom az volt, hogy Ő is ebben töri a fejét.)

Még senkitől nem olvastam itt, hogy hasonló renegát gondolatok foglalkoztatnák.
http://users.tkk.fi/~jwagner/electr/rotary-enc/" TARGET=_fnew>Ma véletlenül találtam egy oldalt, ahol hasonló a téma. Így ehhez a megoldáshoz is közelebb kerültem egy lépéssel. Ajánlom figyelmetekbe.