Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Próbáltad már az ilyen "kézi kerekeket"?
Sajnos nekem nem ment... nem tudom miért... nem pont ez a típus hanem Német Euchner.
De majd küldöm Svejknek... hátha Ő "rendes" step/dir-re bírja...
Az a gondom vele, hogy a DIR jel nem 100% biztosan jön a step jel előtt = téveszt...
De biztos bennem van a hiba :)
(100cp-es encoder + LS7184 nem hibázik...)

ANTAL GÁBOR

A te árad mindig jobb erre én már rájöttem de állandóan nem zavarhatlak. Nam viccelek 5000 ft volt a "csomagolási és szállítási"  költség
Bp Miskolc

000000000

Mint már említettem nekem fanuc típusú üzemel a gépben és a mach3-al tökéletesen működik.
Nem értem minek ide step dir rendszer mikor a mach simán megeszi az enkóderböl kijövő A B jeleket és az elmozdulást is jelzi pontosan.

svejk

svejk

Például azért mert van élet a CNC-n kívül is. Hagyományos marógép szervoval DRO kijelzéssel PC nélkül.

svejk

Csak hogy könnyebb legyen tekerni :)

000000000

Mi a probléma ezzel? szerintem ez jó ár, mert mire ilyenre összehozod ugyanennyibe lesz

bmejdz9nu

Sőt... sokmindenre jó ez... a tekerentyű...

bmejdz9nu

Csak amit bírok jól szerezni...
Már nem veszek semmit "csak" kimondottan eladásra...
De pl. ez a téma engem is nagyon érdekel... nem a "haszon" az élvezet hanem több szem többet lát... :)

svejk

Valóban nagyon baráti az ár az ipari elektronikához képest.
De nem jó annak, aki hobbyból szedett-vedett cuccokból próbál egy használható ketyerét csinálni. No meg tudod, az barkácsolás öröme :)

Szalai György

Hogy mik kerülnek elő!
Módosítanom kell előző álláspontomat: A kézikerék nem megvehetetlen.
Azért, ha egy semmimásranemalkalmas fiókszemét kis léptetőmotorból, némi konyhaasztalsarkántákolt elektrónikával, talinvásárolt Varsányiicvel, olcsóért kijön, akkor még mindég azt tartom jobb megoldásnak.
Attól csak az jobb, ha találok egyet. Vagy kettőt…

ANTAL GÁBOR

Hajnalban írtam két mailt ha időd endedi nézd meg  KöszönettelA.G

000000000

Megnéztem, és kipróbáltam a mach3-ban az encoder feldolgozást.
Encoderkéni is megeszi a jelet és ezt az elmozdulást a beállítások (F6) menüben meg is tudod nézni.
A program ezt az értéket semmiféle visszacsatolásban nem kezeli le, de így mindig lesz egy abszolút értéked a gép aktuális pozíciójáról.
Ezt arra lehet felhasználni ha lakatanyás a gép és szétkapcsolod majd elmozdítod újra pontosan vissza tudjál állni.
Pl: már elmozdítottad a pozícióról a gépet, de programban már nem valós értéket mutat és szeretnéd visszaállítani.
Ekkor megnyomod az F6 billentyűt és az encoder position-nál kiválasztod az adot tengelyt és ott a TO DRO kapcsolót.
Ilyenkor a végrehajtás menüben lévő kijelzőbe bementi az adott tengely valós pozícióját és így vissza tud állni a gép a programban lévő koordinátára.

ANTAL GÁBOR

Köszi de azért maradt még kérdés este megpróbálom a skype t

x4rhew5r3

Egy EC240-ről akarom leszedni az enkódert. Valahol láttam egy robbantott ábrát, de természetesen most nem találom.
Próbáltam a szürke házat a 4 kis körömnél lepattintani, de valami ellenáll. Tudna valaki segíteni, hogy ne barmoljam szét a kódtárcsát.