Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

svejk

Elfordítod a pozicionálót 1 pötty irányába, aztán a túloldalon keletkező furaton benyúlva meglazítod 0,89-es inbuszzal a tárcsa két (kettő!!) rögzítőcsavarját.
kiveszed az encoderház alapcsavarjait és egy határozott mozdulattal az egészet lehúzod a motortengelyről tokostól,tárcsástól

x4rhew5r3

Köszi, már csak egy 0,89-es kulcsot kell szereznem, vagy köszörülnöm...

svejk

Nem érdemes mert csak elcseszed a csavart..
A Bondhus 89 Ft és annál jobbat nem találsz, rosszabbat meg nem érdemes venni :)

crgs7u9wg

praktikus, olcso elemekbol felepitett, onmagat szinkronizalo encoder feldolgozo/illeszto, az encoder jelek elzaja diszkret r-c elemekkel vannak szurve, persze ettol meg valami aramhurkos jeltovabbitas azert szukseges lehet, hogy ne szedjen ossze az encoder es a feldolgozo kozott zajokat a vezetek

http://kepfeltoltes.hu/081209/encoder_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>

forras: http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00696a.pdf" TARGET=_fnew>PIC18CXXX/PIC16CXXX DC Servomotor

e3h0cv4ph

Az áramkör nem rossz, mi is ezzel indítottunk, de mivel Step/Step jelet állít elő (nem pedig Step/Dir-t) ezért a PIC mindkét számláló bemenetét leköti és nem marad pin a vezérlő Step/Dir bemenet step-jének. Ezért átdolgoztuk olyanra, hogy Step/Dir -t állítson elő, így a dir vonal már ráköthető egy normál (nem számlálós) PIC lábra. (hiszen az sokkal ritkábban vált irányt. De ígymár olyan bonyolúlt lett, hogy majdnem jobban megéri a Varsányi féle encoder feldolgozó IC-t használni (LS7184)!

svejk

Vagy inkább "Quantum" procit :))
Hiszen ott már benne van gyárilag a hardveres feldolgozás, és még a szoft írással sem kell bajlódni mert a Házigazda már megcsinálta :)

4um5b65d

Nem tud valaki egy linket enkóder tervező progihoz?

Egy "encoder_design12" nevűt találtam , de egyszerűen nem értem a paraméterezését, tök halottnak tűnik, mintha nem is akarna semmit csinálni.

svejk

AutoCad, Corell, gondolom nem abszolutat akarsz.

HJózsi

Működik ez, jó kis progi, köszi :)
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Encoder/Encoder%20Design%20Program.jpg" border=0>
A paraméterek beállítása után nyomsz egy Draw-ot.
Res : a kívánt felbontás
Slot lenght : a rés hossza
Edge distance : a réssorok távolsága egymástól
A Channel Balance-okkal a rések fekete-átlátszó arányát tudod változtatni, sajnor mindig újra kell rajzoltatni, bármit állítasz ... Draw ... vagy Draw inverse

HJózsi

Kinyomtatva nem a legjobb...  ja, és 1:1-et ill 100%-ot kell állítani...

4um5b65d

Na ez megint a Bill Gates miatt van !
Vagy legalább is rákenem a dolgot.
Az eddig használt gépemen nem megy ez a progi, pedig ugyanezeket a paramétereket beírtam. Próbaképp felraktam Svejk mestertől vásárolt gépre, aztán ott meg gyönyörűen fut.
Vagy valami kártevő garázdálkodna a gépemen?  Muszáj lesz utána néznem.
Hálásan köszönöm a segítséget.[#worship][#taps]

s7manbs8

azt hiszem én ezzel nem tudtam normális minőségű nyomtatást csinálni, eere írtam magamnak egy saját programot, ha érdekel valakit feltehetem, nagyon primitív, de egyszerűbb encoder tárcsát ki lehet vele pl. 2000*2000-es felbontásban, vagy még nagyobban is nyomtatni

HJózsi

Ha jól láttam ezt a progit robot építők használták, alacsony résszámú encodertárcsák készítéséhez, ott ez a felbontás biztos elég volt... kár hogy nem fejezték be, nem sok kellet volna hozzá, hogy "mi" is tudjuk használni ... :(
Érdekel a progid, ha megosztod megköszönjük ... :)

000000000

A nyomtatást végeztesd egy levilágítóban. Párszáz Ft-ért egy A4-es filmet is elkészítenek, azon pedig elfér néhány tárcsa. De ha csak egy kell, azt egy százasból megúszod - néhány mikronos pontossággal. A *.pdf vagy *.cdr kiterjesztéseket szeretik. Én ACAD-ban készítettem a tárcsát, aztán *.dxf-ként áttettem COREL-be. E-mailban elküldtem a levilágítóba és mire felvettem a kabátom és mentem néhány villamosmegállót, kész volt.(négy 50 mm-es 500-as tárcs 480 Ft) Kell ennél jobb? Persze a film elég vékony, ezért nem árt a rögzítését középen a lehető legnagyobb felületen megoldani. Ja és még annyit, hogyha megkérdezik, szita vagy offset, az most teljesen mindegy. Ez csak azt jelenti, a filmen lévő esetleges felirat az emulziós vagy a másik oldalról olvasható. Határozottan válaszd valamelyiket!