Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Na én pont ezzel nem tudtam egy normális felbontásút csinálni, aminek nem cikkcakkos a határvonala.

4um5b65d

Én azért ebben nem lennék biztos. Dugd bele az ujjaidat egy csapágyba és gurítsd az asztalon gyorsan ide oda. Persze leszorítva. Nem hiszem hogy lesz olyan érzésed, hogy csúszna. Nem olyan nagy tömeg az.

s7manbs8

Én egy távcső tengely hajtásra láttam ilyen meghajtási módot, pedig ott se lehet neki elcsúszni, és azt írták tapasztalatból, hogy jó. Az érintkező felület mindkét részről kemény, tehát nem alakváltoztató.

yx5zjs8he

Már maga a gördülés is hibákat vihet be, hiszen nem egy "egzakt" alakzáró hajtásmód. Bármilyen kicsi a görgő tömege, tehetetlenséggel rendelkezik. Két kemény acélfelület közt viszonylag kicsi a súrlódási tényező. Egy félórás, mozgalmasabb megmunkálás során ezek az apró hibák összeadódva már számottevő hibát okozhat.

3k74cecek

Ez valóban jó lenne. Meg a taskmanagert is lehetne sokkal jobbra csinálni.
Ha meg tudod szerezni a forrását, lehet hogy nekiállok [#nevetes1]

3k74cecek

És mi van ha egy kis kosz kerül alá ?
CNC-re semmi pénzért sem tennék ilyet.
Persze biztosan van olyan alkalmazás ahová megfelelne.

s7manbs8

Szerintem azért csinálták olyanra, hogy nehogy másra használják, mint hétköznapi dolgok és szórakoztatás. Nem az a céljuk, hogy olyan terméket adjanak mindenki kezébe, amivel mindenki rakétákat és egyebeket vezérelhessen. Régebben még a C64 is COCOM listás volt, mert már azzal is lehetett furcsa dolgokat csinálni, ha valaki értett hozzá. Csak hát a tudást nem tudják örökké eltitkolni úgyse, csak késleltetik a folyamatot. Már a Mach is egy fából vaskarika ilyen szinten a Windows alatt. Mert ugye a találékony ember mindig túljár az okosok eszén.

000000000

Termesztesen van a windowshoz real-time kernel.
Tobb fele is...nem occsó, persze.

Van linux-hoz is, ehhez ingyen is van.

s7manbs8

Akkor miért nem azt használják a Mach programhoz ?

HJózsi

Widnowshoz realtime ?  Talán lesz ... ma még :
"As widely discussed, the Windows operating system does not display hard real-time characteristics. It is possible to add such characteristics to the platform, but it is important to remember that it is very often not just device drivers that require these features."  ...  

http://www.windowsfordevices.com/articles/AT2235097208.html" TARGET=_fnew>forrás...

0gbwyh99

Üdv.!
Laslie által belinkelt encodert a műanyag cső gyártásánál használtuk . Omron gyártmány volt az encoder is és a digitális számláló . Volt egy tartó lemez amire az encoder volt felszerelve , az encoder tengelyére egy kerek tárcsa volt szerelve aminek a külső felületére gumi volt ragasztva (a tárcsa kerülete 200mm volt) . Az encodert tárcsástol rákellet csak fektetni a csőre (elég volt a súlyuk , nem kellet rugóval fesziteni ) . A számlálót be lehetet programozni : az encoder felbontását , a kerék kerülete , hogy számoljon-e oda is és vissza is , és voltak nyomógombok rajta amivel a kivánt csőhoszt állitotuk be . Amikor a számláló elérte a kivánt értéket, aktiválta a relés kimenetet ami viszont a csővágót inditotta .
Azt nem mondom hogy az atom biztos , csúszásgátlásos megoldás , de a csőgyár ipar igényeinek tökéletesen megfelelt .

3k74cecek

Ilyenre tökéletes, mert gondolom nem tized mm pontossággal kellett a csövet elvágni.

000000000

üdvözlöm magamat körötökben! Szerintetek kézikeréknek jó lenne egy ilyen:
http://www.soselectronic.hu/?str=676" TARGET=_fnew>http://www.soselectronic.hu/?str=676

000000000

Igen. A terhelhetőségeikre vigyázz (lehet, hogy erősíteni szükséges)!

svejk

Erősíteni?  
Mit? Mechanikus az egész...