Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Én kontrollert írtam, nem Mach-ot.
Persze a kontrollerbe írhatsz olyan programot ami a Mach által emészthető formában adja tovább az adatot.

3k74cecek

Erre nem tudok mit mondani, kevés hozzá az info.

HJózsi

Talán egy komolyabb csillagászati távcső pályakövető motorja volt ... :)

HJózsi

Nincs a Mach-ban abszolút pozíció visszacsatolás... megy ki a Step/Dir, aztán vagy meglépi a motor vagy nem a vezérlője által ...

4um5b65d

Az árát mennyire saccoljátok egy ilyen encodernek ? Csak mert elsősorban a motor és az áttétel érdekelt volna. Hátha még érdemes többet is felmarkolnom a mocikból...

KBalázs

Van egy ilyen csoda alkatrész, a .pdf -eket belinkelem,  
http://web-oldal.hu/beis-compo/teks5400.pdf" TARGET=_fnew>vevo
,http://www.web-oldal.hu/beis-compo/teks5400.pdf" TARGET=_fnew>vevohttp://www.web-oldal.hu/beis-compo/tsks5400.pdf" TARGET=_fnew>ado
 szerintetek lehet ebbôl elkövetni használható enkódert? Elvben erre születtek, Opto Shmitt-Trigger, tehát a prellezés kizárva, logikai kimenetet ad, 5..15v között bármi táp jó neki, open-kollektoros, egy felhúzó ellenállással tehetô életképessé, amúgy 200khz-ig jó.  
Mivel ebbôl nekem van egy nagyobb adaggal (adó+vevô is)(kisérletezni adok, ha kér vki), ezért írtam  
http://www.web-oldal.hu/beis-compo/encoder_r.zip" TARGET=_fnew>ezt a kis progit, ha idôm engedi fogok kisérletezni vele én is.

svejk

Az absolute encoderek 70 ezer fölött kezdődnek...

svejk

Az encoderek titka a precíz optomechanikai egység. Szerintem időfecsérlés azzal kísérletezni...
Lásd #667-et, elérhető áran van, ...

4um5b65d

Huha..... köszi, már csak vevőt kellene találni az encoderre. 15-ből biztos meglenne a motor+áttétel+encoder, ha többet vennék...

svejk

Nincs a komplett egységről képed?
Szerintem mást is érdekelné..

3k74cecek

Ezt én is tudom, de hogy ez jön ez ide? A felvetésben szó sem volt arról, hogy Mach-al kellene feldolgozni.
Vagy itt már másról szó sem lehet?
Jó tudom, hogy sokan ezt használják, de azért nem csak ez van a világon. Ráadásul nem is annyira tökéletes, hogy fel se merüljön másnak a használata. Ha jól tudom, van aki írt magának saját vezérlőt DOS-ra. De lehet, hogy keverem mással.

3k74cecek

Kisérletezni mindig lehet, de kérdés, hogy érdemes-e?
Mit akarsz elérni, és arra van-e már megoldás?
Mennyibe kerül a kész megoldás, az mit tud, és mennyibe kerülne a tied és mit tudna?
Neked kell egy db, vagy esetleg eladásra szánod?
Ezeket kell mérlegelni.  
Szerintem amiket belinkeltél, avval reflexiós megoldásban nagy felbontás nem lesz elérhető.
Átvilágítós megoldásban már nagyobb felbontás is elérhető vele, viszont azt nem könnyű házilag elkészíteni.
Ne felejtsük el, hogy a nagy felbontást kis mértekben szeretné látni a többség. Persze ha neked van helyed akár 10cm-es méretű enkóderre, akkor már nem lehetetlen jól használható megoldást elérni.

svejk

Elindítottam az encoderszerkesztő progidat.
Bár csak egy fekete kört rajzolt ki, lehet nem jól állítottam be valamit..
De ha Te ilyen progikat tudsz írni PC-re akkor sokkal hasznosabb dolgokat is csinálhatsz mint encoderes kísérletezgetés :)
Egyébként itt a fórumon is már fel lett említve 1-2 többé kevésbé használható encoder rajzoló progi.

4um5b65d

Ez így van, tényleg nem a mach-ra éleztem ki a kérdéseimet, egyszerűen a több szem többet lát elvet kihasználva tettem fel a kérdéseket, mint érdekesség. Sőt még CNC-s alkalmazásra sem kell okvetlenül gondolni, ha viszont beleillene a mach-ba is abból még baj nem lenne.
De Józsi kijelentése, hogy a mach-ra nem jó, az igy önmagában is hasznos információ sokaknak.

KBalázs

Reményem szerint valami hasonlónak kell látszania, állítgatás nélkül a programban, elsô bökésre:
http://www.web-oldal.hu/beis-compo/er_r_scrsht.gif" border=0>
,persze nagyobban :) ami egy 8 bites gray abszolút enkóder szeretne lenni. (Persze tud sokfélét.) Mivel több rajzot egymásra lehet "exponálni", így a törlés gomb (a többedik)  rajzoltatás elôtt szükséges lehet. Sajnos amiket találtam progikat, egy sem tudta azt,a mit én elgondoltam. A épülô gépemet /.../ is nagy eséllyel saját progi (is) fogja vezérelni.  
Ezekkel a szenzorokkal átvilágítós megoldásra gondoltam, kimaszkolással, tehát egy résmaszk lenne a vevôk elôtt (a program ezt is "tudja"), így a felbontás jelentôsen nôlhet.
Elsô körben nem eladásra, hanem különleges, egyedi megoldások kipróbálására gondoltam, vállalkozó szellemûeknek. Ezért ajánlottam fel, hogy hátha nem vagyok egyedül.