Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

zt2c4wh9

http://cncdrive.com/encode.gif" border=0>

3k74cecek

Van egy fekvő henger. Az egyikötök a tengelye irányából nézi és azt mondja ez egy "kőr".
A másikotok oldalról nézi, és az mondja, dehogy, ez egy téglalap!
Mindkettőtőknek igaza van, és mégse. Persze ez a hasonlat egy picit sántit, mint általában a hasonlatok.
Ha kivülállóként (és abszolút pártatlanként, mivel egyikötöket sem ismerem) belekotyoghatok, akkor azt mondom, hogy inkább Tibor45 álláspontját tartom logikusabbnak, ugyanis ha a tárcsa lyukaiból indulunk ki, mint alapból, akkor ehhez képest úgy látszik mintha sokszorozódnának (szorzódnának) a jelek.  
Nem feltétlenül kell tudni, hogy milyen elektronika dolgozza fel a mondjuk 100 rést tartalmazó tárcsa jeleit.
Ugyanis ha nem két 90 fokra eltolt optót tennénk a tárcsához, hanem 3 db-ot 60 fokos eltolással, a megfelelő feldolgozó logikával, akkor már úgy látszana hogy 6-szorozódnak a jelek, holott a tárcsa nem változott.
Hangsúlyozom, hogy ez nem azt jelenti, hogy Péternek nincs igaza, csak logikusabbnak találom Tibor nézőpontját.
Szerintem mindketten tudjátok ezt, csak ragaszkodtok a saját nézőpontotokhoz.
Ezen már nehogy összevesszetek !!!! :))

HJózsi

bmejdz9nu

A #460-ba "némán" betete Balázs a diagramot... erről van szó...
Ha van "hasznosítható jel" akkor azt figyelembe kell venni vagyis ha szükséges használni...

Írhatnám, hogy sajnos!  

Sajnos mert ez Quadratura jelfeldolgozás egyrész jót tesz mert több lesz az encoder által szolgáltatott poziciójel...stabilab tengely tartás, pontosabb pályakövetés, exaktabb motorvezérlés...

Sajnos... sajnos mert a másik felén a szervóvezérlőben (step bemeneti oldalon) sok-sok impulzus kell, hogy beálljon az egyensúly...

Sajnos... Az én kedvenc programom a WinPC-NC csak 24Khz-et tud...

Sajnos a szoftverfejlesztő szerint az LPT port ennél többet nem tud kontroláltan és stabilan szolgáltatni windows alól...  

Sajnos lehet, hogy igaza van.

Sajnos... ezért, hogy "utolérje" a step jel frekivel (az encodert) azt sokszorozni kell... mert a pontosság ugyan nem nő... de...

Sajnos... Ilyet csak a Gecko cég gyárt. http://www.geckodrive.com/product.cfm?pid=16" TARGET=_fnew>G902 (ez egy áramkör amit gyakorlatilag bármilyen vezérlőhöz lehet kötni)
Ez a kis panel azt csinálja, hogy bemegy az LPT portról 1 step és kijön 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, vagy 10... nade nem is akárhogyan... szépen "elterítve" két jel között és másolva az eredeti jel hosszúságát is...

Szóval egyszerű(b) dolog lenne az encoder jelét össze-vissza osztani... vagy akármilyenre állítani... de nem megy... kell egy minimális fordulatonkénti fizikális felbontás... szerintem ez olyan 500cpr-es encodernél már jó... azaz 2000ppr...
Na ez a baj... :)

... és dehogy veszünk össze! Nem látható, hogy kedveljük egymást Tiborral!

000000000

Halihó Péter!
Látom, erőt gyűjtöttél délután, és újabb
sületlenségekkel, amolyan VP encoder szabványokkal
kábítod itt a Fórumot.
De jó lenne, ha csak a fele is igaz lenne annak,
amiket itt összehordtál....:)))

bmejdz9nu

A kérdésre a válasz a #457-ben ?

7vpav5d32

Hali!
 Valóságos neverending story a tiétek. :-)
 Eszembe jutott róla mikor a matematikus a fizikus és a bölcsész utazik Angliában a vonaton. Kinéznek az ablakon és látnak egy fekete tehenet. Mondja a bölcsész. Angliában feketék a tehenek! Ebből csak azt lehet biztonsággal megállapítani, hogy Angliában van egy fekete tehén mondja a matematikus. Nem nem szól a fizikus ebből csak azt lehet állítani, hogy Angliában van egy tehén amelyiknek az eggyik oldala fekete.

bmejdz9nu

000000000

Az illető előtt rákötmém az encoderét
egy édes kis teszt áramkörre, majd 5000-es
fordulaton megmutatnám neki, hogy milyen
borotvaélen táncol már egy ilyen olcsó open
kollektoros játék encoder.

És aztán ennek függvényében gyorsan lebeszélném
ax X4-ről, főleg ha a szervója sem egy csúcs
modell az encoder jel kezelése szempontjából.
Ha pedig a teszt azt mutatja, hogy egy márkás
encoderről van szó vonali meghajtó kimenetekkel,
és 200 Khz-ig tartja a 90 fokot, felőlem
csinálhatja X4-ben, de ekkor is elvész
már a hibanalízis, és totál át kell hangolni
a szervót, hiszen az impulzusok száma itt is
alaposan felkavar mindent.
Ilyen átgondolások nélkül a vak ló bátorsága,
hogy gyerünk az alap X4. De Te szeretsz
vakon repülni, ezért tulajdonképpen mit bánom én, mit csinálsz, szerintem X8-ban dolgozzál
fel holnaptól kezdve jeleket.:)

000000000

"csak az a frány 4X-es üzemmódot "

Értem én, hogy oszto...de akkor miert irjak igy, hogy 4X uzemmod ?!

bmejdz9nu

1 vagy 2.  
Az ügyfélnek kell a 4000 poziciós fizikai felbontás...nem mondta mekkora fordulatot akar...  
és pl. nagyon jó SanyoDenki motorja van nagyon jó encoderrel. (ez egy életszerű dolog - nekem 4 db ilyenem van. 400W - 85V - 2500rpm - 1000cpr.)

A többi köd... Én is TV szerelő vagyok... :)

bmejdz9nu

Mert az encodert úgy tervezték, hogy pl. 1000 rés van rajta de ebből fizikailag azaz valósan, ekkor pl. 4000 impulzus olvasható ki.
Ezt hívják quadrature encoder processing-nek azaz 4 élű jelfeldolgozásnak. Rövidítve 4X Mode azaz...
Eddíg a pontig nincs se osztás se szorzás... utánna már lehet osztani ha kell... Ez az alap.

svejk

Bolondok vagytok Ti mind....:)
Értelmezés kérdése az egész, de ez már annyiszor ki lett tárgyalva.
Ezekkel a hiábavaló hitvitákkal teljesen ELRÉMISZTITEK a kezdő szervosokat.

Az encodernél a négy él ott van fizikailag az TÉNY, és semmiféle szorzás nem kell ahhoz hogy ezt kinyerjük, csak megfelelő logikai hálózat.
Azt hogy a szakirodalomba így került az egy dolog, mert valóban a rések számának a négyszeresét is megkaphajuk impulzussorozatban.

Ezt az impulzussorozatot Az LS7184 le tudja OSZTANI 1-gyel, 2-vel vagy 4-gyel úgy hogy a kimenetén Step és Dir jel lesz.  
Ez is TÉNY.  

Aki ezzel a fenti két állítással vitatkozik azt leütöm :)

Lehet mindenféle biztonságra hivatkozni az X1-es üzemmód használatához, de egy amatőr aki nagynehezen hozzájut egy servomotorhoz amin esetleg 200-500-as encoder van az tuti kihasználja a X4 üzemmódot, főleg ha még áttételezni sem akar.
(megjegyzem bármily hihetetlen de elég sok ipari cuccal találkoztam és még ha Istenkáromlás is de meg is tudtam őket javítani, mindben kihasználták a 4 él Isten adta lehetőségét)
Erre az üzemmódra is kitaláltak megfelelő zavarvédelmet mely lehet az encoderben  és ugyan úgy lehet szimmetrikus jelátvitel a vezérlő felé.
20 évvel ezelőtt még nem is tudtak 1000-nél nagyobb encodert gyártani kezelhető kis méretben. Nem véletlen a régebbi motorokon a 200 körüli encoder. Azok még sokszor izzóval voltak megvilágítva.  
Ez miatt gyanítom előbb használták a 4X-es üzemmódot mint az 1X-et.
A mai csucsfinommmechanikával nem gond akár a 10000-es encodert sem kivitelezni, így itt már elveszti a jelentőségét a 4X és lehet használni 1-es üzemmódot és lehet analizálni a hibákat orrba-szájba.

Az amatőrök között manapság könnyen hozzáférhető 500-1000 encoderkhez bizony jól jöhet egy ilyen LS IC ha éppen ezzel egyszerűen illeszteni lehet pl.egy fix vezérlő encoderbemenetét.
Persze ez mellé még jól jöhet a Tibor45 titkos igazi osztója, és akár Varsányi, vagyis inkább a Gecko impulzus sokszorozója. Mindkét megoldás bizonyított már és kár ócsárolni bármelyiket is.

svejk

Erre csak annyi a válaszom hogy már sok a miénknél komolyabb fórumon megegyeztek a mérnökök hogy az inkrementális encoder jelét szoftverből NEM lehet biztonságosan kódolni széles tartományban. (az enyémben is szoftveres sajnos, és ez szűkíti le igazán a sebességtartományt)
Ha megnézed az újabb célmikrokontrollereket(pl DSPIC) mindben hardveres dekódolást alkalmaznak.
Persze működhet a linkben szereplő cucc, épp úgy mint az enyém de be kell látni hogy nem az igazi. (az enyém már legalább bizonyított)
Megépíteni kb. 10 perc a linkben szereplőt, de tesztelni napok, hetek kérdése. Nem véletlen van odabiggyesztve hogy unteszted...
speciel  nekem nincs időm ilyen bizonytalan kimenetelű tesztelésre ezért nem csináltam meg, bár már rég ismertem a linket, és ezért nem is ajánlottam senkinek.

000000000

Szia Svejk!
Na Veled is tudnék vitatkozni a leírottak
alapján, de Péter mára már lezsibbasztott
encoder ügyben. Azért néhány gondolatom lenne.
Egy biztos: Te is elég hanyag eleganciával
bánsz az encoderrel (is), ami egy finommechanikai-
mechatronikai remekmű, és nem egy kétfázisú
elektronikus 0-10 MHz-es etalon fordulatszám
független szintiszta elektronikus órajelgenerátor.
Kicsit nagyobb tiszteletet, alázatot várnék el
ezen technikai csodák iránt Tőletek.  
Te is sokkal bátortalanabbá válnál, ha szkópon
egy megfelelő teszt áramkörön 5-6000-es fordulaton
megnéznéd az EC motorod encoderének vagy amit
csináltál házilagosan a kimenő jelét, hogyan is
néz ki már ekkor.
Sokkal óvatosabbá válnál az "alap 4X" üzemmóddal
kapcsolatban.

Az pedig nem riogatás, ha bizonyos szakszerűségre,
műszaki elvekre hivatkozunk itt páram, és én magam is
Veletek szemben, pont fordítva, a leleményes Hobbysta
szerintem tanul ezekből, és nem a mérnök okoskodásának
fogja fel a részletek kibontását. Persze úgy könnyebb
sok ember élete, ha még mindig azt gondolják,
egy szervomotor attól szervo, mert szervokörbe
bekötöm, és az áttétel se számít, ha 20 mm az is jó,
ha 1 mm az is szuper.  
Bocsánatot kérek Mindenkitől, de ettől ez egy
kicsit komolyabb téma. Az meg hogy látszólag
egy encoderes visszacsatolású hajtás működik,
az igen messze van attól, amikor egységugrás
tesztekkel, és még számos más dologgal is
ezt valaki beméri, és úgy is jónak minősíthető.
De ennyit Péter "agymenései" tényleg nem érnek,
hogy itt megint egymásnak ugorjunk.:))