Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Nézem... te ezt igy átlátod? Le a kalappal!
A 4017-re még emléksze az egy 10-as sima számláló abból lett a futófény akkoriban :)

Nézegetem, de le kellene rajzolni a kapcsolást, talán...

x4rhew5r3

Még egy javítás, nem a Q3, hanem a Q4 adja a 4x szorzót. Tehát a 10-es lábat kell bekötni.
http://snieder.hu/Motor/4017.GIF" TARGET=_fnew>szorzó átalakításhoz...

bmejdz9nu

Egyenlőre méretem: Úgyvan ahogy írod...

1X = 3 láb
2x = 2 láb
5x =10 láb
10x=11 láb

A jumber mások fele közös... de ha jó nézem sem GND sem + valahová megy...
Ennyi lene és kész a programozás?
Akkor miért nem tettek bele nagyobb jumper sort?

bmejdz9nu

Nem a 7-es láb a megoldás...? Az a 3-as osztás... + alapjel gondolom... a többiből itélve...

bmejdz9nu

Töltök még képeket fel... a hátuljáról is...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Gecko%20Servo%20Drive/Muliplier/" TARGET=_fnew>További képek a step jel sokszorozóról....

Most hátulról is... persze ott semmi sincs... csak pár kötés...

x4rhew5r3

Erkerülte a figyelmed, a #386-ban írom, hogy a 10-es láb a megoldás. (Bocs közben le kellett mennem...)

x4rhew5r3

Sajnos nem tudok így látatlanban postosabbat mondani, mert lehet hogy van még valami...
Próbával keresd meg, hogy melyik láb ad 4x szorzót.

bmejdz9nu

x4rhew5r3

bmejdz9nu

Ha valaki tudná (tudja) megrajzolni a step jel sokszorozó kapcsolási rajzát a panelről készített képek alapján adok neki étre 3 db 360cpr-es encodert ! (cserebere topik #1968)
Ha van valakinek kedve, mert érdekli... ha van ideje...ha kell 3 encoder ingyen (postköltség is) ...
A rajz lehet "közkincs" azaz nem tartok rá egyedüli igényt...

Valamikor nekem ez gyorsan ment... de már nincs rutinom... és az "átlátási képességem" sem a régi, ez pedíg kell hozzá....

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Gecko%20Servo%20Drive/Muliplier/" TARGET=_fnew>Képek itt...

000000000

Látom Péter, még mindig ez az egyik fő gondod.
Javasolnék két alternatívát:
- térjél át olyan szervohajtásra, ahol
 "normális"  az emcoder kezelés.
- ha továbbra is ragaszkodsz a G...-hez,
  akkor encoder osztót alkalmazz.
A legszomorúbb az egészben pedig az lesz,
ha meg is oldod ezeket a gondjaidat, kezdheheted
elülről majd az egészet, mert 1:1-ben a Te
szervomotorod nincs helyesen illesztve egy 5 mm-
es orsóhoz. De úgy látszik, sok időd, energiád
van fölösleges kísérletekre. Majd tanulsz a
saját károdon...

bmejdz9nu

Hát igen! Én vagyok az igazi hobbysta! Csak akkor hiszem el ha látom... azaz a saját károm-on tanulok...
De pl. encoder osztó kapcs rajzom nincs és még nem is láttam... ez pedíg egy "bevált" kapcsolás... (elég nagy szériában)
és nem csak G320-hoz jó a dolog...

Tegnap még a cnczone.com-on nézzegettem a szervó hajtásokat...
Általában azzal kezdik, hogy áttételezik ahogy te is írod... aztán rájönnek, hogy nem jött össze amire gondoltak... aztán próbálkoznak direktbe...
De ott is olyan hüléségeket csinálnak/gondolnak, hogy a hajam az égnek állt... :)
pl. Fanuc Servó motor 10.000cpr-es encoder és nem tudja miért nem megy a G320-al :)
Vagy áramkorlát beállítás a G320-on a motorkimenetre rövidzárként a műszer... :)

e3h0cv4ph

Szia Péter!
Nekem lenne ambícióm visrosszajzolni, esetleg módosítani (hogy legyen 4X módja is, sőt esetlegmás is).
Viszont van egy két gond, ha nem foghatom a kezembe akkor nem nagyon fog menni, pusztán a képek alapján, mérni is kéne egyet-egyet. Gondolj bele követek pl. egy vezetősávot aztán bemegy egy IC alá, de hol jön ki? Ez nem mindig látszódik.
Ha ezt meg tudnánk valahogy oldani akkor vállalnám. (csináltam már ilyet)
Üdv. TT

bmejdz9nu

Szia! Nem írtam... de akartam ... de természetesen bármi felmerülő mérést és kérdést elvégzek... vagy elküldöm a nyákot... de szerintem talán nem kell... (?)
Talán beszámozzuk az IC-ket te kérdezed melyik lábáról melyikre mérjek... stb...
Az IC-k mind azonosíthatók? adatlapokat megtalálni?