Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezekról már írogattam, de a tanácsaim a következők:
-100-alatti encoder osztás igazi szervomotornál
(elektromechanikai időállandó < 30 ms) kerülni kell.
- minden olyan megoldás, ami az encoder
alaposztásából 2, 4-szeres felbontást csinál,
azt én nem támogatom sok okból, pl:
1. helyette a felszabaduló információt encoder
hibanalízisre, zavarszűrő algoritmusokra
használom, így minimum  4-szer biztonságosabb a
pozíció szabályzóm a szervóban.
2. A körerősítést le kell csökkenteni nagy
encodernél felbontásnál, egyébként lengésbe
jöhet a rendszer.
Azon CNC gépeknél, amiről ez a Fórum szól,
a 200-500 közötti encoder mindenre jó, a házi
encoder gyártást pedig továbbra sem javaslom
senkinek. Ezen ugyanis "élet-halál" kérdése
múlhat egy szervórendszerben, itt nem lehet
szórakozni.

x4rhew5r3

CSak ötlet. Lehet, hogy a profik az encoderről 1 ciklust vesznek egy lépésnek, és így a 4 állapotot az egy lépésen belüli hibajelnek használják?
Amiről eddig szó volt, az csak a STEP darabszám szerinti lekövetéséről szólt (pozíció követés). De a rendszer időállandója és a PID miatt a sebesség követés komoly hibával rendelkezhet. Márpedig nem tengely irányú mozgásnál ez gond lehet.

x4rhew5r3

Ötlet visszavonva, az a jó amit Tibor ír...

000000000

Köszi Sneci! Nem beszéltünk pedig össze, de
kitaláltad, miről is beszélek.

svejk

Helló Tibor45!
Tiszteletben tartom, hogy nem ajánlod a házi encodermegoldást, de akkor tudsz-e beszerezhetőséget folyamatosan gyárira és természetesen ha egy irányárat is írnál akkor mindenki eldönhetné hogy esetleg van-e értelme mégis megpróbálkozni vele.
Előre is köszönöm!

bmejdz9nu

http://www.usdigital.com/products/incremental-encoders.shtml" TARGET=_fnew>Ez az amcsik "kedvenc" lelőhelye encoderra... van minden...

www.usdigital.com

bmejdz9nu

Teljesen egyetértek veled...
De a belső megoldásbeli különbségeket nem értem... Mível az encoder jelét ugyebár nem lehet osztani...?

Az encoder bemeneti "zavarszűréséről" olvastam... ahogy írod ez nem is egyszerű feladat!  
Bonyolult logikai áramkörökkel válsztja el pl. a Gecko a jeleket... meghatározó része ez a vezérlésnek... ezt olvastam...

Nekem pl. egy jó szervómotorra 125cpr-es encoder kellene... Mi lesz ezzel a baj...? Pont kijönne a 0.01mm felbonás 5mm-es orsónál...
Mi a hátulütője? Tudom, hogy 250 alatt szinte senki sem használ...
(itt a 25Khz bosszúja... WinPc-NC)

x4rhew5r3

x4rhew5r3

Lehet, hogy a g340-ben erre való a step szorzó? Beállítod 2-re és már is jó a 250-es tárcsa.

000000000

Péter a #330-ban pl. megírta a választ, de
van még nagyon sok más forrás is, a neten a
keresők százezer számra hoznak fel oldalakat.
Irányárak pedig 5-200 ezer forint között vannak
alapjellemzők (felbontás, relatív-abszolut,
forgó, lineáris stb...) függvényében.

000000000

"Nekem pl. egy jó szervómotorra 125cpr-es encoder kellene... Mi lesz ezzel a baj...? Pont kijönne a 0.01mm felbonás 5mm-es orsónál... "
Sok baj van vele...
Pl. ha csak 0.1 fordulat/másodperc a motor
fordulatszáma (vagy még kisebb), akkor
a legrosszabb léptetőmotoros vezérlő is jobb tőle. Számold, ki, hogy alacsony fordulatoknál
hol van az a határ, amikor az encoder információ
szolgáltatás periódus ideje azonos a motor időállandójával.
Könnyen beláthatod, hogy a szerencsétlen szervo
elvileg sem tud jól működni ekkor, mert mire
a PID logika dönt a valóság egész más.
Aztán a kerek felbontást(0.01) már megbeszéltük
máskor, a világ analóg, ha lineáris és kör
interpolációnál, vagy bármilyen más
(nem constans) pálya függvény mentén mozog a CNC,
már semmi értelme az kerek egy századnak, úgyse
az az igazi pont koordináta.
Ha pedig ragszkodsz a "csicsavilághoz",
örülj, hogy van tisztességes 25 kHz-es  
step-dir alapjeled.
Jobbra 10GHz-es vízhűtéses processzor
alaplaptól se várj, a Te program gyártód
legalább beismerte, hogy nagyjából ez a határ
XP alatt. De majd erről a "mesevilágról",
és legújabb teszt méréseimről részletesen
beszámolok a Mach topicban.:)

000000000

Szerintem a legjobb, ha kipróbálod :) Végülis veszíteni nem veszíthetsz, max az encoder árát, de igaza van Tibornak, alacsony frekvencián szaggatni fog...

bmejdz9nu

lesz 4 db 200cpr-es encoderem... kipróbálom.
Értem kb. a problémát...
Köszönettel a válaszért!
Hát nem tudom milyen a "csicsavilág"... de a winpc-nc-hez már egy éve semmi revizió... :) de hát miért is lenne, ha nincs gondja...

Az WinPC-NC Economy-nek van még egy "felljebbvalója" a Professional... magasabb frekvenciájú kimenettel..

Ez külső dobozzal együtt van... Rajt egy LPT port... bemenet USB... de 900 Euro... persze levonják az Economy árát... de nagyon drága...
Persze van benne egy 10Mb-os tároló... és ki lehet kapcs a gép...

bmejdz9nu

http://www.amtencoder.com/" TARGET=_fnew>Ezt már láttátok? Állítható felbontású encoder !!!

Milyen lehet? Végül is nem is drága... 30USD/db... Tesztelésekhez de jó lenne most... :)

http://www.cui.com/amt/AMT.jpg" border=0>

svejk

Hmm.. azt hittem tudsz magyar forrást...
Nekem pl. semmilyen bankkártyám nincs ,nem hogy dombornyomott (tudom ez maradiság)
a Vaterát szoktam nézegetni ,de ott max. Stojka kolléga szokott encodert árulni :) :)
a másik bajom pedig a reproduktolhatóság...
sokszor pl. azért RET-ben vásárolok még ha drágább is mert ott azt kapom ami a katalógusban le van rajzolva (főleg elektromechanikus alkatrészekre gondolok), és 3-4 hónap múlva is megkapom ugyanazt..