Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok., értem. Ha beállítottad volna a kezedet
1 fordulat/másodperc fordulatra, a szkópon
az időalapból megállapítható lett volna
nagyjából. De dolgozz csak a BF20-al is,
nehogy megsértődjön, hogy hanyagolod!:)
Ott is gyakorolhatod az 1/s előtolási fordulatszámot
a kézi tekerentyűn!:)

bmejdz9nu

Csak gyakorlat kérdése... és a mérőhivatalban adnak a kezemről egy certifikácót... :)

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.de/1-x-ultra-Miniatur-increment-Encoder-14400cpr-AEDA_W0QQitemZ110141723314QQihZ001QQcategoryZ65455QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>1 x ultra Miniatur increment.Encoder 14400cpr , AEDA
Ha valaki finom felbontásra vágyik...:)

http://i15.ebayimg.com/04/i/000/9b/9a/b5fc_1_b.JPG" border=0>

azaz 4x(57600) üzemben ... 0.00625 fok pontos pozicionálás...

000000000

Rakéta elháritó rendszerek célzóműve...

bmejdz9nu

Hát ha valaki igényes... [#smile] akkor csak ilyet vesz...
Melyik motorthoz illene ez? Minek csinálhatnak ekkora felbontást? Hol lehet ennek létjogultsága?  
Ráadásul ilyen mini változatban...
Kiváncsi lennek (mikroszkóp alatt), hogy mutat a tárcsa...[#nyes] HighTech lehet a javából...

svejk

Sziasztok!
Előbb-utóbb a szervot használók belefutnak a nagyfelbontású encoderek problémájába.
Érvekkel alá kellene támasztani melyik a jobb az osztó az encóder után vagy a szórzó áramkör a bemeneten.
A szorzónak ugye gátat szab a vezérlő sebessége. (illetve Tibor45 a múltkor már említett egyéb hátrányokat csak nem találom )

Az egyszerű osztó az A-B kimeneten nem jó mert elvész a 90 fok fáziseltérés.  

Van valami egyszerű megoldás házilag? Főleg az osztó érdekelne.

Gyári megoldás van mindkettőre pl. :
http://www.mks-control.com/encoder_divider.html

svejk

Hmm... most olvasom a gyári pdf-jét  
http://www.mks-control.com/It251_e.pdf
Itt is elvész osztáskor a 90 fok.
Akkor erre nincs is korrekt megoldás?

000000000

Szia Svejk! Miért ne lenne korrekt megoldás?
Komolyabb szervoszabályzónak ez alapfunkciója,
hogy ilyen osztásokat tudjon végezni.
Szorozni nem tanácsos mert ahogyan Te is írtad
1./ vezérlő program korlátos, 2./ adott encoder
fázis helyzetekben lépéstévesztésbe mehet át.

bmejdz9nu

Na azt hittem már az urak szabira mentek...
Érdekes a téma! Mert egy jó vezérlőnek meg kell bírkoznia ezzel a dologgal! Na de hogyan jobb?
Pl. a Gecko sokszorozza a kimenetet...
Ez az alapvető különbség a 320-as és a 340 között (a 340-esben már van soszorozó)
A G320-as problémáját ők is tudják... ezért árulnak http://www.geckodrive.com/product.cfm?pid=16" TARGET=_fnew>G902-es-nek hívott sokszorozót...
De én sem vagyok meggyőződve a sokszorozás előnyéről...
Elég bonyolultnak néz ki az a "segédáramkor"... és nem is olcsó...

svejk

Helló!
Azt hiszem nem jól fogalmaztam...
Olyanokra gondoltam mint a Gecko legkisebbje. Ott nincs semmilyen lehetőség ezért kellene külső egység.
(a vezérlő amit én használok tudja az osztást)

Az osztás korrektségét pedig úgy értem hogy van-e olyan megoldás amelyiknél a leosztás után is megmarad a 90 fokos fáziseltérés az A-B csatorna között.

A 2. pontban írott dolgot kifejthetnéd bővebben.
A szorzáson a lépésimpulzus többszörözést értem, mint ahogy egy-két gyári vezérlőben van.

000000000

Természetesen a 90 fok megmarad, erre értettem
én is a "korrektséget".
A másik kérdésedre pedig az a válaszom, hogy
amig sokszorozol (ez is idő néhány 10 us
legalább), közben irányváltás is lehet, így
máris baj van, hiszen a valós időben ekkor már
régen nem sokszorozni kellene.

35kpazcgr

Helló svejk!

Lehet, hogy hülyeség, amit javasolok, de profi, komoly szerszámgépeken is láttam ezt a megoldást.
Az encódert nem közvetlenül a hajtott orsóra szerelték, hanem egy 1:2-es bordás-szíj áttételen keresztűl hajtották. Így mechanikusan érték al az impulzusok felezését.  
Egy másik gépen ugyanez fogaskerék áttételen (holtjáték mentesített) keresztül oldották meg.
Ezekkel a megoldásokkal akár nem kerek osztások és szorzások(!) is megvalósíthatók.

Üdv:
Tomahawk

svejk

Akkor ez az áramköri megoldás engem nagyon érdekelne, lehetne erről az osztási megoldásról többett megtudni?
Nekem nem ugrik be a tökéletes megoldás... :(

sokszorozás: értem, itt meg kellene nézni maximum milyen sűrűn adja a mach az impulzusokat, és a holtidőn belül maradni a sokszorozással, esetleg a mach "direction prechange" értékével is lehetne játszani.
így viszont jó nagy sebességü kell hogy legyen a servovezérlő bemenete.

Egyébként én is az osztás felé hajlanék.

svejk

Biztos nem hülyeség, de nekem nem jött be...
Próbáltam de szinte lehetetlen volt a vezérlőt beállítani a bordásszíj holtjátéka miatt.
Bár én áttételezés után a hajtott orsóra raktam az enkódert, és lehet hogy ha csak az encóder lenne külön meghajtva akkor sokkal kisebb lenne ez a holtjáték, mivel csak minimális nyomatékot kellene így átadni.
No, ezt ki kellen próbálni !!
De azért egy elektronikus osztót egyszerűbb kivitelezni :)

000000000

Miért nem írod meg a mikrovezérlőbe az osztó rutint??