Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tehát 500cpr az ideális? ez azt jelenti, hogy 500 "barázdás azaz 500 fekete vonal a tárcsán?" ... és ki-be lépés = 1000 jel... egy fordulatra? Tehát 1000-es lépésfinomságnak felel meg? mintha 1000-es lenne a microstep?
Ha nem osztható az gáz? vagy akkor mi van?
Sok olyat láttam... azok a drágábbak... ami komplett házban van... ennek van jelentősége?
Miaz az a Heads9000 ? Ugyan ez? Azt mennyiért adják?
Most végül is az encoder "hazai" gyártása megoldott? Csak Opto-t vesztek? A tárcsa elkészítés már ok? Vagy komplett-et?

100-as = 200 léptető microlépés léptecs nyelven:)?
200-as = 400 léptető microlépés?
Ha 2000... akkor egy áramkör pl.negyedeli és = 500... tehát hiába és minek kategória?

Mi az, hogy kétcsatornás? A-B kimenet? Mi az a három kimenetű? Akkor mi van? Azért jó vagy dobható a kukába?

Valami egyszerűen: mi az az inkrementális? (váltakozó jelú kimenet?)
Mi az a cpr? Miért agy adják meg? Holott a kimeneti pontosság 2 x cpr?

svejk

ennyi kérdés sok nekem...
de az elektronika 4-szerezi tehát 500 vonalas tárcsával 2000 lépést tudsz megkülömböztetni.
a háromkimenetűnél van egy referencia jel ,azt legfeljebb nem használod.
Nem megoldott semmilyen gyártás ,csak barkácsolás szinten.
Az inkrementálisnál a két jel 90 fokban eltolt, forgásiránytól függ hogy melyik késik.
A TTL fontos mert vannak sinus kimenetűek,  
A cpr elvileg cod per rotation,

bmejdz9nu

Hát igen :) Sok... 5 perc alatt balekből proit csinálni... az ám a valami!

Ezt hogyan csinálja:  
"az elektronika 4-szerezi tehát 500 vonalas tárcsával 2000 lépést tudsz megkülömböztetni."

A többi érthető... azt hiszem...
Ez olyan mint a ferkiváltó :)
Hogy megértesem, kell frekiváltó... áttekerések... :) és sok sz..ás, részemről... is... :)

000000000

Már aki vállalja a sokkkal nagyobb kockázatot,
annak négyszerezi meg. Nem javasolnám
hosszútávon ezt az X4 üzemmódod, csak
profi gyári encodereknél, és extrém gyors, és
biztos jelfeldolgozó speciális encoder
logikával.

s5f8tmfv3

A komplett házba szerelt nem azért drágább, mert emezt nehéz beállítani?

svejk

mindkét csatorna le/fel futó élét számolja.

svejk

Ez miatt(sem) volt még eddig probléma a vezérlőnél.
Régebben egyébb helyeken is alkalmaztam a megoldást  ex-or kapukkal kapuzva, számlálókhoz. (kommersz TTL/CMOS ic-k)

svejk

természetesen a x4 üzemmódnál fontos a tárcsa 50%-os kitöltési ténnyezője, illetve a pontos 90 fokos eltolás az optonál.
De ez gyári tárcsa-optó esetén nem gond.

svejk

mondjuk nálam is vissza van osztva 4-gyel a vezérlőben a mach miatt.

bmejdz9nu

Értem... De akkor "piszok" pontosnak kell lennie... De erre talán nincs szükség...?.... mert szerintem hobby szinten 400-1000-es "tengelykontroll" tatálisan elég... mert még ehhez mechanikát csinálni... ember legyen a talpán! Persze elméletben jó játszadozni.. de a "valóságshow" az azért más...

000000000

Ez azért van, mert nem ismered azt a teszt
vizsgálati módszert, ami tévedésbe küldheti
az ilyen "bátor" megoldást.
Egyébként is mi értelme van egy 2000-es felbontásnak hobbynál? Az előző fő problémán
túl még a következő bajok is vannak:
- a Mach 45 kHz-es limitje miatt maximum 1350
  1/min-re "butítod" a motort
- semmi értelme 1 mikron körüli elméleti
  felbontásnak, amikor a géped tizedet
  lehajlik, ha rákönyökölsz.
- a nagy felbontás körerősítési, instabilitási
  gondokat okozhat a szervoszabályzóban.
  Talán ezek az érvek meggyőznek.

svejk

inkább azért mert a házat ,csapágyazást ,szerelést is fizeted.
A beállítás annyiból áll, hogy az optikai tengelyvonalat a megfelelő rádiuszra állítod(egyébként ezzel lehet csalni ha nem pont 50% a tárcs kitöltése) és a rádiusszal merőleges legyen az opto.
Aztán lehet méregetni, szkópon nézegetni,ha nagyon precíz akarsz lenni, de e nélkül is működöképes

s5f8tmfv3

OK, köszönöm, azt hittem ez a beállítás egy komoly gépparkot igénylő meló.

svejk

E így igaz nem ismerem, ezért szívesen venném a vizsgálati módszered leírását, ha publikus.
Természetesen én is csak 500-as felbontást használok az általad írt korlátok miatt.
A x4 jelentősége inkább a 100-200-as tárcsánál van.
Viszont a túl kis felbontás is hasonló problémákat okozhat mint amit az utolsó bekezdésben írtál.

svejk

Megjegyzem halkan, én csak a Varsányi kérdéseire próbáltam érthető,gyakorlatis válaszokat adni, és nem próbáltam meggyőzni senkit hogy mekkora felbontású encódert használjon.