Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

svejk

Hali!
Oké, értem!
persze ez a szintváltási berezonálás az egyszeres üzemnél is gondot okozhat ha a számláló nem tudja követni.
Ezeket a  tanácsokat megpróbálom megfogadni a jövőben , egyenlőre így marad amig nem okoz kézzel fogható hibát.
Már csak azért is mert ehhez bele kell nyúlni a vezérlőbe, ami nem biztos hogy elsőre sikerülne :(
Nekem az 400-600-as osztás bőven megfelelne, ekkora tárcsát le is tudok gyártani,csak hát a vezérlő helyből a 4 x-es értéket kezeli, és opcióban tudom a visszaosztási értéket megadni.
Eddig nekem ez nem volt furcsa mivel ipari vezérlők leírásánál is mindig találkoztam a x4 üzemmel.
Mégegyszer köszönöm a tanácsokat és a teszteléshez szükséges segítséget!

svejk

Sajnos mérésekre nincs módom csak a több példányban elkészült szerkezetek használat utáni tapasztalatait tudtam leírni.
A beállítás is empirikus uton történik, de nem olyan bonyolut mint először gondoltam.
Hogy mekkora a számláló sávszélessége?... (ezzel mindig bajban vagyok mit is jelent ez a definíció..), ugy hogy csak azt írom hogy a max számlálási frekvencia 104kHz (nem egy nagy durranás, de kb. a Mach súlycsoportja) Vagyis 400-as tárcsával 3900-as fordulat érhető el.

000000000

A max. számlálási frekvencia = sávszélesség, mivel digitális dologról beszélünk.

A sávszélesség 1/2-ed része, ami már használhatónak számít, de kb. az 1/4-ed frkvencia ami már biztonságosnak tekinthető. A Tibor által írt rezgések miatt... szerintem 25kHz-re állított MACH-el még probléma nélkül használható.

000000000

Szia Péter! Ide írok, mert ide tartozik a
a kérdésed. Impulzus számlálód hiányában
javasolnék egy egyszerű encoder felbontás
tesztet. Vegyél egy CD4040-es IC-t  (ez egy 12
fokozatú bináris számláló) és a  nullázás
után tekerj a motorodon kézzel egy fordulatot
(minél pontosaban, és inkább plusszba), majd
nézd meg a Q10 (1024), Q9 (512), Q8 (256), ....
IC kimenetek szintjét.
A kettes számrendszer szabályai alapján máris
megállapítható a kiadott impulzusok száma.

bmejdz9nu

Köszi... van frekimérőm... kétsugaras szkópom....
Meg a milyen bolond vagyok rátszek egy Harmonic Drive-ot (áttételnek...csak úgy nagyjából) egy ledet az optóra...és tekerek és számolok ...  [#hehe]
Ezzel az encoder 4x jel dologgal valahol nagyon elértettem a dolgot... azt értem, hogyan lesz 4x a jelmennyiség... de azt hittem ezt "külsőleg" is használható...

Meg "álmomban" sem gondoltam volna, hogy a Bautz motorban 4000cpr-es van...  
...... talán itt hibáztam... most...

000000000

Bocs, de nem tudom, az eddigiek alapján miért
lenne benne 4000-es encoder?! Szerintem 1000-es
van benne (Hobby-ba már az is túlzás), de majd kiméred. Ne felejtsd el, még lassító áttétel is
illik az ilyen kisebb szervomotor és orsó közé,
ami méginkább nem kívánja a nagy impulzusszámú
encodert.

bmejdz9nu

A WinPC-NC vezérérlő progi beállításai: (25Khz max...)
4000 lépés /fordulat , 5mm orso emelkedés ekkor megy pontosan... tehát 5mm-es parancsra 1 fordulatat... ekkor max. 375 fordulat/perc... 25KHz-en...

Akkor? Ez 4000-es?

000000000

Péter! #253-ban írtam, mi egy lehetőség, de ott
a szkópod is, stb. Javasolnám, hogy hagyd ki
a vezérlő programot, és a szervoszabvályzót,
kizárólag az encodert mérjed, mert egyébként
ez így komolytalan.

D.Laci

Bekötöd a Mach-ba mint encoder. Tekersz rajta egyet és kiírja hány incrementes....

bmejdz9nu

Valamit okoskodok..hogy ne maradjak sötét...:)
Csak szeretem bonyolítani a dolgokat... :)

bmejdz9nu

Mach... Mach... Win.. WiPC... WinPC-NC :)

000000000

Neki "csak" WinPC-NC-je van....

bmejdz9nu

000000000

Szia Péter!
Kimérted már az encodered felbontását a Bautz
szervomotorodon?

bmejdz9nu

nem... rákötötem szkópra ... meg akartam számolni (fejbe)... de nem ment...[#nyes]
De legálabb láttam az A és B csatornát... :)
De sok...
Most marok a BF20-on mert berozsdásodik...
Meg kell csinálnom a motor felfoigatást POM-ból... hogy ne vigye át az asztalra a remegést...
Na ja tudom... szervó... és ez sem kellene...:)