Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia! Sok problémád lesz ebből, egy valamirevaló  
szervó szabályzó ugyanis ekkora "lebutítást és
megalázást" nem fog Neked eltűrni.
Ha alacsony fordulaton is használni szeretnéd,
minimum kétszázas encodert javasolnék!

000000000

40 osztású az 4X-es feldolgozással már 160 osztás, ami már talán elfogadható...

e3h0cv4ph

Szia Tibor.
Nem értem, hogy miért nem mindegy egy szervó vezérlőnek, hogy hány osztású az encoder tárcsa!
Van egy szervó motorom amin 3 osztású az encoder tárcsa gyárilag, (egy robotnak a szervója, a kimeneten fogaskerekekkel áttételezve) erre készítettem kezdetleges szervó szabályzót és működött vele.
Továbbra sem értem, hogy a vezérlőnek miért nem mindegy, hiszen az a feledata, hogy a PC felől kapott impulzusok és az encoder felől kapott impulzusok száma megeggyezzen és eközben hányat fordul a motor az tök mindegy (legalábbis az én felfogásomban). Biztos én tévedek valahol csak egyenlőre nem értem, hogy hol!
Kössz: TT

000000000

Sajnos nagyon rosszul gondolkodsz, az az
érzésem. Az integrálás időalapú egy szervó
szabályzónál. Így ha sok idő telik el két
pozició mintavétel között (pl. 1 fordulat/s
a kívánt folytonos folymatos fordulatszám), egy
igazi DC szervomotor közben akár 3000 1 /min-re
felpöröghet, majd 1/3 fordulat után mikor
az encoder ad végre jelet, ekkora sebességről
ütésszerűen leáll, majd értelmeszerűen a
felhalmozott energia túllendíti, és szép kis
lengőrendszer alakulhat ki. Ha pedig ez a
jelenség nem is állna be, legjobb esetben
egy primitív 120 fokot lépegető motorról lenne
szó, ami a 30 ms alatt ugrik 120 fokot, majd
300 ms-ig csak várakozik.
Tehát visszacsatolt digitális rendszerekben
óriási szerepe van a mintavétel sebességének,
és ha ez nincs a körerősítéssel és a rendszer
időállandójával összehangolva, akkor
oszcillátort építettél, nem szervót.
Persze ha Te is azt vallod, hogy minden
motor szervomotor ami működik már valahogy,
és nem érdekel más akkor hajrá, próbálkozzál
3 imp/fordulatú encoderrel. Ilyet tényleg tudsz
házilag is csinálni 1 perc alatt.
Amikor majd szerinted működik, akkor adok Neked
kölcsönbe egy igazi szervomotort, és meglátod,
onnantól kezdve az lesz, amiket írtam.

e3h0cv4ph

Köszönöm. Kezdem érteni.
Ezt a 3 osztásu encoderes motort nem én találtam ki, egy gyári építésű 6 szabadságfokú roboton van, mechanikailag nagy lassító áttétellel (kb. 1:100)  
Én kb 40-es enkódertácsára gondoltam, de ha ehhez nem állítok be a MACH-ba túl nagy gyorsítást, akkor ez a jelenség nem fordulhat elő.
Kicsit lasúbb lesz lomhább lesz de működik. (gondolom én)
Köszönöm a segítséget. Üdv:TT

bmejdz9nu

A németek (is) félnek az encoder kábel által összeszedet zavaroktól... gondolom nagyobb gépeknél...
Asszimetrikusan viszik az encoder jelet a vezérlőig... Olyan a megoldás mint a hangtechnikában.

http://www.peters-cnc-ecke.de/forumupload/uploadFiles/4477_112276871576_1000_040.jpg" TARGET=_fnew>Kapcsolás

http://www.peters-cnc-ecke.de/forumupload/uploadFiles/4477_112276871576_1000_044.jpg" TARGET=_fnew>Kép 2

http://www.peters-cnc-ecke.de/forumupload/uploadFiles/4477_112276871576_1000_045.jpg" TARGET=_fnew>Kép 3

10m-et vitték a jelet...

svejk

A gyári komplett encoderek szinte mindegyike rendelkezik differenciál kimenettel..
Az amatőr vezérlők közül a Rutex helyből le is kezeli.

svejk

Amit belinkeltél az pont a szimmetrikus jelkezelés..

bmejdz9nu

Encoder...
Milyen az effektus ha pl. 100cpr-es vagy ugyanazon a motoron 1000cpr-es encoder van...?
Gondolom a hibatárolóból könnyebben kifut ha nagyobb... viszont ha kicsi akkor már jelentős hibát is okozhat pont ez által...
Zizegés és pozicióban tartásban mi lenne a különbség...
Nálam az az effektus, hogy a kupplung kottyanása miatt (ami szinte zero) láthatatlan mértékben de mocorog azaz hangot ad... vagy a gain-t jól vissza veszem... de ez sem jó mert rontja az egész működését... a Fémmembrános kupplung talán megoldás mert akkkor 100%-ban rögzülne a mechanikához... de ezek elég drágák.

Persze a WinPc-NC (kevéske:) 25KHz-je most nem éppen a legjobb azaz nagyon (túl) pontossan kellene megválasztani az encodert... pl. G320-hoz, 125cpr-(4x=500step) akkor lenne 0.01mm a lépés 5mm-es orsóval és a max. elérhető sebesség...azaz 3000-es fordulat...és 250mm/s sebesség 5mm-es orsóval...
De ha szerzek is 125cpr-es encodert... az már nagyon kicsi... A Gecko leírásában a 80cpr-es a megengedett érték lefelé... (felfelé persze nincs határ... az majd adja magát)
Ha 500-ast használok akkor a szorzó áramkör miatt nem állnak be a számok... (x1, X2, x5,x10 bemeneti szorzást tud a G340) de hiányzik a sorból x4-es... tehát a Win-PCNC-sekre nem gondoltak... (meg a G320 azért csak olcsóbb 35 USD-vel...)

Talán ezért nővelték a kimeneti frekit a Machban... a szervós esetekre gondolva... Ha 35KHZ-em lenne már minden ok volna... :)

svejk

Sok lesz az a 3000 fordulat... ahhoz a motorhoz :)

bmejdz9nu

sok.. persze... csak az elméleti a 3000rpm... de 2500-nál még hibahatároláson belül 50ms-alatt meg tud fordulni... mechanikán! (1200rpm-nél ez a szám 20ms!!!)
Kb.2000-re kellne terveznem... de akkor is ezekkel a "kerek" számokkal kellene az encodert választanom... max nem kellene a 25KHz-el járatni... az jót is tenne valahol...

Persze aztán jön a másik probléma... miért van a 4x üzemmód alapban a Geckoban... szinte semmilyen más vezérlő nem követi ezt a megoldást... (kivétel még a kínai... de azzal nincs gond, mert nem megy... :)

x4rhew5r3

Az a 4x szorzó valójában nem szorzó, hanem egy quadrature dekóder, ami a 2 fázisú encoder jelből előállítja a 4 lehetséges állapotot (helyzetet) és a forgásirányt (a Gecko blokkvázlata szerint legalábbis...). 2 fázisú encoder esetén valószinüleg mindenki így csinálja, csak nem mondja.

x4rhew5r3

Bocs, vissza kellet volna olvasnom, Tibor45 a #306-ban ezt már megválaszolta.
Viszont tatai ötlete a #309-ben az egér encoderrel kapcsolatban. Ha 2 optót teszünk a 40 osztásos tárcsára úgy, hogy szkóppal beállítunk a két opto között 45 fokos fázist, akkor a 4 diszkrét állapot helyett 8 lesz, amiből egy egyszerű kapuhálózattal elő lehet állítani a kétszeres felbontású A és B encoder jelet.

Karácsony Sándor

Én is tervezgettem enkóder tárcsa készítést,egyszer lehet hogy megpróbálom.
CD tárcsa( mert könnyű )léptető mocira rögzítve  és pl.félléppesben működtetve.A maró v.fűrész csúszópályán 2-3mm -t tengely irányba   "beirdalná".

bmejdz9nu

Igen tudom... a 4 él... látom is szkópon... el is tudom képzelni... sőt logikus!

De! A "többi" vezérlőnek az alap 500cpr=500lépés... tehát miben térhet el a bemeneti encoder jel feldolgozása? ... hogy pontosítsam a kérdést :)