Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

500x4=2000 ez az alap sajnos a Geckonál...
A szorzó áramkör pedíg csak 2x, 5x, 10x-et tud... ez a baj... nem tud 4x-et...

Le kellene másolnom a sokszorozó panelt és átalakítani 4x-esre is! ha lehet... márpedíg talán...
Aztán árulom az Ebay-on...:)
Csak most ezzel végképp nem akarok foglalkozni...

000000000

Ne mondjad már nekem, hogy a nem lehet
1:1-ben egy encodert illeszteni hozzá.
Ez a szorzás a mániáddá vált, ráadásul hidd el
(de ezt is írtam már), tele van veszéllyel is.

bmejdz9nu

Nem tudja...Már írtam nekik, hogy röhely...
Nem tudja pont azt visszaállítani ami a "névleges" ...
Ezért kellene csinálni, ha ők nem hajlandóak...
Sokan bajlódnak ezzel... nem vagyok egyedül... piaci rés!

Step pulse multiplier board
For use with G320 servo drives
1, 2, 5 or 10 step pulses out for every input step
Phase-locked loop pulse multiplier
Jumper settable resolution
Opto-isolated step and direction inputs

http://www.geckodrive.com/photos/G9011.gif" border=0>

000000000

Komolyan mondom, nem értelek.
Eleve ezen az "izén" is ott van hogy 1-szeres
szorzó. De mi a fenének kell ez egyáltalán?
Fogod, és bekötöd az A, B csatornát a mezei
szervóvezérlőbe mindenféle multiplikátor
kihagyásásval, és kész.

bmejdz9nu

Az egyszeres (1X) beállítással ki van (lehet) kapcsolva a szoró áramkör... tehát 1x-el szoroz.. marad a 4X... Ekkor a G340.. G320-asként megy...

Az áramkör, hogy megy e azon nem kell filózni mert megy! Elméletben, szkópon nézve és motorhajáskor is!
Minden szorzást teszteltem a 10x is ok...
Leköveti a bementi széleségét a jelnek és pontosan elosztva kiadja őket!

De ha tud párost (2x) és páratlant (5, 10X) akkor megolhatónak néz ki a 4x is!

x4rhew5r3

Had kotyogjak bele. Azért tud 2,5 és 10x-et, mert egy decimális számlálót építettek bele. Ha bináris lenne, akkor tudna 2,4,8 és 16x-et.
Amit látsz a szkópon, az egy állandósult állapot. Ott valóban egynletesen (ahogy modtad) géppuskázza az impulzusokat. De a PLL csak azt tudja garantálni, hogy nem marad ki impulzus. A felfutásnál, és a freki változásainál néhány periódus alatt áll be erre az állandósult egyenletes állapotra. A változásoknál ugyanúgy lehetnek lengések, vagy túlcsillapított lassú beállások. Tehát egy újabb hibaforrás a linearitásban.

x4rhew5r3

Próbálom megérteni, hogy mire megy ki ez a hangolás, de nem megy. A g320 pwm-je 25kHz, az indexerről jön a step 25kHz-cel. Ha az encoder is ilyen ütemben adja a pulzusokat, akkor minden szinkronban van, vagy a szervó egy perióduson belül tudja korrigálni a hibát, elméletben. De ilyen a gyakorlatban meg nincs, mert nem lehet ezen a frekin dolgozni, a rendszer eredő időállandója ezt nem engedi, ...
Nem kötekedek, de egy ac-szervós gép építése közben vagyok (bontott anyagokból), ahol nem én határozom meg, hogy milyenek legyenek a komponensek, hanem a meglévő anyagból kellene egy jó konfigurációt kihozni.

bmejdz9nu

Ha decimális... akkor a 4 is lehetséges?
Elég bonyolult (sajnos) ez az áramkör... de gyorsításokkal is teszteletem....200-as (direkt üzem = 800imp/f) és 500-as encoder (x5 üzem 400inp/f). A különbség semmi!
Ha tudná a 4x-es szorzást akkor nem lenne ez most itt téma... de nem tudja... jó lenne tudni miért sporolták ki pont azt a szorzási értéket amivel "vissza lehetne" állítani az encoder valós cpr-es értékéhez...
(csak megjegyzem a Gecko alapban mind a 4 jelet kiszedi az encoderből...ez azt jelenti, hogy 4 szerezi alapüzemmódban. Ezért van a bemenetén egy áramkör ami duplázza, vagy ötszörözi (v.10x)a step jeleket...
A Gecko alapban 250Khz jelet is fel tud dolgozni azaz 25Khz (lpt port) x10 (akár) = 250Khz.

bmejdz9nu

Mi az, hogy a G320 PWM-je 25 Khz?

x4rhew5r3

A decimális osztó az két fokozatból áll:1 db 2-es és 1 db 5-ös osztó (így jön ki a 10), ezért nem lehet 4-es. A bináris az 4 db 2-es osztóból áll(így jön ki a 16), ezért lehet 2,4 és 8.

x4rhew5r3

A kimeneti feszültséget egy impuzus szélesség modulátorral (pwm) állítja. Ennek a frekije 25 kHz. Ha a táp 50V és az impulzus szélesség a periódus 10%-a, akkor a kimenőfezs (átlaga) 5V.

bmejdz9nu

Köszi... egye meg a f..ne őket.. Kapja el a hasmars...

bmejdz9nu

Ezt még mindíg nem értem, hogy jön ez ide...?
Az encoderhez...

x4rhew5r3

Akkor ez többszörös félreértés, mert én azt hittem, Te erre a 25kHz-re optimalizálod a kört!
(megint tetű valami, mert harmadszor gépelem be)

000000000

"Az egyszeres (1X) beállítással ki van (lehet) kapcsolva a szoró áramkör... tehát 1x-el szoroz.. marad a 4X... Ekkor a G340.. G320-asként megy..."
És akkor mi van? Legfeljebb kiderült, hogy
teljesen feleslegesen használsz 340-eset.
Vagy úgy vagy vele, ha már ilyened van szorzol
akkor is ha, nem kell? Miért nem akarod 1-re
állítani a Te  esetben teljesen felesleges
szorzót?, és 500-as encoder, és kész.
Ehelyett már bocsi, de huszadszorra is szorzol.
A PWM meg egyébként 20 Khz, és ezekhez
az encoder mondva csinált ügyekhez semmi köze.