Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Erre már írtunk választ, pl. #275.

bmejdz9nu

Akkor sem értem...
Van egy pl. 2us-os impulzus... amit pl. 2us kihagyással 2x kiad... (csak nem vált közbe irányt)... de ott ms-os értékek vannak... tehát egy nagyságrend...
Majd kiszámolom, lerajzolom 25Khz-re a dolgot de szerintem "belefér az időbe"... csak jól kell csinálni... :)

svejk

Ebben igazad van mert a mach is 45kHz-es kernel frekinél elvileg 22us-onként adja az impulzusokat tehát elvileg beleférsz, csak elég gyors legyen a vezérlőd bemenete, hogy az 1-2 us-os jeleket fogadni tudja.
De ha fogadja is,minek terhelni a servo procit ha van megoldás az osztásra.  
Tudod, kis freki kis baj....

svejk

ezen kívül a mechanika is másként reagál a két megoldásra.
4-es osztásnál például öregesen egyenlő időközönként lépeget egyszerre négy osztást,  mig szorzásnál gyorsan lép 4-et aztán pihi, utána megint gyorsan 4-et és megint pihi.
Bár ezt a mechanika ugy se tudja követni, ugyhogy lehet hülyeség az érvem.

bmejdz9nu

Egy szorzó áramkör amit a max. frekire és adott impulzus szélességre beállítva... és akkor nem "kettes lövésenként" kapná...
De (szerintem) a vezérlőknek a kb. max. 100Khz step jel nem lehet gond... vagy?
A mechanika meg ahogy írod... úgysem látja... :)

000000000

"De (szerintem) a vezérlőknek a kb. max. 100Khz
step jel nem lehet gond... vagy?"
Nagyszerű!!! akkor miért is számolsz 2us-el a
#296-ban??? [#vigyor2]
A 2. probléma: optón keresztül 2 us-os
tüskéket megbízhatóan átvinni önmaga nem olcsó
mulatság.
3. ha át is megy az impulzus, gondolod, hogy
egy olcsóbb szervovezérlő azt is fel is tudja
dolgozni? (sávszélesség probléma)
4. Igazi szervomotornál meggyűlik a bajod, mert
a kicsi időállandója miatt a szerencsétlen
próbálkozik, és akadozva fog menni, sőt
lengésbe is kerülhet emiatt az egész szervorendszer.
Igazi megoldás tehát csakis a korrekt osztó
elektronika.

bmejdz9nu

Akkor a Gecko miért a szorzást válsztotta a G340-ben?
Miért szozó áramkört árul külön? Miért nem osztót?
Miért "négyszerezve" használja a jelet? (azaz minden "élt" felhasználva...)
Pl. "rákényszerítve" (a G320-al) a vevőket az a 250 cpr-es encoderre... ami olyan ritka, hogy azt csak szinte a Geckohoz (320) gyártják...?
Ez az egész encoder osztás és jelfelhasználás dolgot még nem értem... egyenlőre...

De ne ragadjunk le a Geckonál... mások hogy csinálják? Pl. ULI... stb...

000000000

Péter! Engem annyira nem érdekel, hogy más mit
csinál. Ezért ezt azoktól kérdezd meg, akik
csinálják, nyilván alá tudják támasztani. Én
pusztán műszaki érvekkel próbáltam elmondani a lehetséges problémákat. Ha Rád ezek az érvek
nem hatottak, sajnálom, akkor szorozzál bátran.

bmejdz9nu

Utánna járok... Azon vagyok... olvasom a külföldi fórumokat... elég szélsőségesek ott is a dolgok...
Van aki szerint semmit nem szabad csinálni... venni kell olyan encodert ami pont jó és kész (G320-hoz)... mert minden csak ront...
De a jelfeldolgozást sem éretem - egyenlőre...ez a 4x dolog... :)

bmejdz9nu

http://www.rutex.com/us/home/index.htm" TARGET=_fnew>Rutex-nél  -  R990 Ezt írják: Digital PID filter and step multiplier (1, 4, 10 and 20)

bmejdz9nu

Ez a kifejezés mit jelent pontosan:  
"Quadrature encoder inputs" ?

000000000

Azt jelenti, hogy A, B csatornás, 90 fokkal
eltolt jelű encoder bemenetről van szó.
A 4-re utalás pedig azért van, mert egy ilyen
jelsorozatnak 4 (quadrature)stabil állapota
lehetséges.

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Ilyen encodereket szereztem (többet is :) HEDB-9000 Opto és tárcsa párban... 500cpr-esek.
Van 1/2"-os és 6mm-es... de a 6mm-es talán univerzálisabb mert azt 6 tól kb.13mm-ig fel lehet egyszerűen esztergálni mert a tengely tartó "aluminium mag" azonos... (a tárcsák vékony, talán korr. anyagból lehetnek...hogy csinálhatják?)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Encoders/HEDB-9000%20Encoder/HEDB-9000_500cpr.jpg" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Encoders/HEDB-9000%20Encoder/HEDB-9000.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap

e3h0cv4ph

Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az én hajtásom 1,5 mm menetemelkedésű menetes szár hajtja. Ha ezt szervómotorral szeretném hajtani (mondjuk direktbe - kuplunggal) akkor a motorhoz rakhatok -e 40-es osztású enkódertárcsát?
Ha ezzel számolom (1,5/40=0,0375mm) ami nekem tökéletesen elég (faeszterga keresztirányú szán). Ilyen enkódertárcsám és optó van (egérből).
Vagy van -e ennek valami hátulütője, ami miatt mégiscsak nagyobbat kell használnom? (enneél nagyobb felbontás nem kell)
Kössz: TT.