Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez nagyon tetszik! köszi!
A kimenete Printer (tehát MS Publisherrel Mac3-ba importáltatható és marható)![#taps]

000000000

És egy ezzel készült házi Encoder:
http://users.adelphia.net/~skbosko/images/George%20Pics/ENCODER1.jpg" border=0>

u4vhu0en9

bmp kimenete van

bajusz

000000000

De nyomtatni bármibe lehet, és ez a lényeg!!!

dg8n4i8x

Sziasztok!

Örülök, hogy ilyen sikert aratott ez a kis program! [#wink] Azért van előnye egy dögunalmas éjszakás műszaknak is![#nevetes1]

bxc3pws2n

Van három Db léptető motorom ezek tengelyén tárcsa , a motor mint az adatai közt olvasható 2 fokot tud lépni, 2X 45 rés található a tárcsán.
Igazából a Mach -hoz mint encodert szeretném használni.  
1 alkalmaas rá, v. ki kell cserélni a tárcsáját?
2 milyen interface kell a vezérlőig, tudna valaki a kapcs rajzban segíteni?
A képek itt láthatóak:
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Gori/

bxc3pws2n

Előre is köszönöm!

lari

Üdv az uraknak!

Tegyá már világossá valaki nekem legyen szives,  hogy ha készítek egy cnc gépet, amelyhez mondjuk van egy H1-es vezérlő, ahhoz lehet használni encodert vagy sem?
Ha igen akkor tulajdonképpen mire jó? Csak számlálásra, vagy esetleg a jelei alapján a léptetőmotor be is tud avatkozni a folyamatba? Tehát úgy mint a szervónál? CSak azért kérdezem mert eddig úgy tudtam, hogy léptetőmotorokhoz nem használnak emcodert.....

További kellemes estét!

000000000

Jól tudtad, ez egyenlőre nem járható út...

lari

eivmhrm04

Nekem van egy léptető motrom/5.5kg/és van rajta optikai enkóder.De minek? nem tudom

000000000

Létezik olyan vezérlő, ami támogatja az encoderes léptetőmotort, de ez hobbi szinten még nem megoldott.(ezek a vezérlők nem step/dir rendszerűek)
Másrészt teljesen haszontalan dolog step/dir jeles vezérlésnél, mivel nem lehet javítani a lépésvesztést, hiába érzékeli a vezérlő.

A lényeg az, hogy lépésvesztés általában akkor jön létre, ha a motor az adott sebesség mellett nem tudja leadni a megfelelő nyomatékot. Ha mondjuk történik egy lépésvesztés, ezt az encoder alapján érzékelné a vezérlő, akkor ha kiakarná javítani, akkor még gyorsabban kéne mennie, amit értelemszerűen a motor nem tud megtenni, újabb lépésvesztés... még gyorsabban kéne menni, hogy utolérje a pozíciót...
Ezért nem lehetséges ezt step/dir rendszerben megoldani.
Az egyetlen lehetőség az lenne, hogy a mozgás végén javítaná a hibát, de mikor ér véget a mozgás?? ezt se lehet tudni, hiszen a vezérlő előre nem tudja, hogy érkezik-e még step jel vagy sem...

000000000

Szervusz Tyutyi!

És ha a vezérlőn PUL/DIR és CW/CCW is választható (cpéci tisztán szinuszos vezérlő), jobbak az esélyek az encoderes léptető felé? Vagy ez semmin sem változtat?

Köszi!
Áron

000000000

000000000

Szia Szobrász!

Nem tudom pontosan, hogy mire gondolsz.
Olyan léptetőmotoros vezérléseknél lehet megoldani az encoderes visszacsatolást, ahol a vezérlő előre ismeri a mozgás kimenetelét. Pl. ha a vezérlő megkapja a G0 X100,Y100 kódot és a vezérlő saját maga vezérli le a mozgást, akkor tudja, hogy meddig tart majd a mozgás, ezenkívül ismeri a mozgás sebességét és így tudja javítani a lépést.
Láttam már ilyen vezélőt. Ha lépésvesztés történt, akkor megpróbált korrigálni, ha nem sikerült, akkor lejjebb vette a sebességet(vagyis a nyomatékot növelte) egészen addig, amíg a hibát ki tudta javította. Kipróbáltuk a tengely lefogásával és tényleg jól működött, a probléma csak az, hogy Mach-el nem használható :( és nem is hobby áron adják.