Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Szia Szobrász
Csak a céget tudom megkeresni othon !
Tibor
UI : te mivel készited a szobraid tervét ?

000000000

3d max-al. Ez nem egészen erre való, de nekem annak idején a látványterv volt a fontos. Cnc-s ipari alkalmazásra nem ajánlanám, igen bunyolult, mindamellett pontatlan is.

000000000

Helló Szobrász!
irtam üzit légyszi válaszolj!!

000000000

Szia Szobrász!
Én is küldtem kétszer levelet. A megbeszéltek szerint jártam el. Válasz eddig nem érkezett Tőlled!

000000000

Szia Molyoló!
Már írtam!
Bocsánat, csak nem volt mit.

Üdv.:
Áron

000000000

Sziasztok!

Megtaláltam a megoldást [#heureka] !!!

http://www.geckodrive.com/photos/G101_Manual_Sept_3.pdf" TARGET=_fnew>ITT! arra a bizonyos kérdésre, hogy hogyan oldható meg, hogy a szoftver "ne a motor lépéseit számolja, hanem az encoder-től kapott jelek alapján dolgozzon. Mert ugye annak semmi értelme, hogy amit szemmel is látok, hogy eltolódott a 0-pont azt (hig-teck) technikával megmérjem…"  

Hatodik oldal, második és harmadik alfejezet.
(A vicc az, hogy nem tudok angolul, de értem mit írnak):
Léptetőmotorok teljesen enkóder visszacsatolásos vezérlése, aminek a következménye tulajdonképpen egy AC szervó, méghozzá mindig maximálisan elérhető nyomaték mellett!
A következő bekezdésben megemlítik, hogy nemigen rezonál, és mindezek felett lehetőségünk nyílik a kézi tekerentyűk használatára is! Sőt digitalizált módon!

István, ez baromi jó!
Meg lehet ezt valósítani majd a Profi2-ben?
[#hamm]
Üdv.:
Áron

000000000

Szia Szobrász!

A Mach4 ehhez a rendszerhez készült.
Azért tudja a vezérlő, vagyis így már szabályzó megoldani a lépésvesztést, mert nem step/dir jelekkel megy, hanem pozíciókoordinátákkal.
Így van ideje korrigálni. Azt is írják, hogy ha hibázik a motor, akkor a szabályzó megpróbálja lelassítani, amíg már nincs lépésvesztés. Okos kis cucc, de az ára 208 dolcsi. Ráadásul ez még önmagában nem használható semmire, a használatához még kell egy step/dir vezérlő is. Ez a szerkentyű adja ki a pozíció koordináták és az encoder jelei alapján a step/dir jeleket.
Esetleg használható a P1 -el együtt.

000000000

Ha legalább 20uS-os a Step jel szélessége akkor használható az összes vezérlőinkkel (P1, H1, P2A), csak az összekábelezést kell megoldani.

000000000

Pfuuu de jó!!!

Minek is kell pontosan tudnia azt a Step jel szélességet, a vezérlőnek, vagy a küttyünek?

Nagy ügy az az összekábelezés?

Illetve szerintetek lehet ezt (a leírása szerint: 6 tengely) két egyenként 3 tengelyes külön(!) gép szabályozására használni? (természetesen ez két PC és két külön futó G-kód)

Tehát ez már (csakis) Mach4.

Üdv. Tyutyi!

A többi ki/be menet és bigyó mire való? Mit tudhat ez még?

6-axis step and direction outputs
6 quadrature encoder inputs
16 general purpose outputs
22 general purpose inputs
4 analog outpus
4 analog inputs
USB and Ethernet

Azt jól értem, hogy így akár az LPT portos vezérlőnk is Usb-n fog kommunikálni, és noha srep/dir rendszerűek, a kütyüvel ez PC szinten már nem is step/dir? (Ez ügye jó hír, profibb. Vagy tévedek?)

Szép napot nektek!
Áron

[#wave]

000000000

És ez http://www.geckodrive.com/photos/G100_DESCRIPTION.pdf" TARGET=_fnew>ITT mire jó Tyutyi? Miben más? (én sajnos nem értem...)

000000000

Sziasztok, szia Szobrász!

Ez is hasonló, mint a G101. Most hirtelen nem látom a különbséget, de majd összehasonlítom a kettőt.
USB vagy Ethernet csatlakozón kapcsolódik a számítógéphez. Ez is coordinátákat fogad a PC-től. A step/dir jeleket a mikrovezérlő állítja elő. Minden tengelyhez tartozik encoder bemenet is, összesen 6 csatornája van. Ezenkívül van benne 16 általános célra használható digitális bemenet(ezekre lehet kötni például a végállás kapcsolókat) és 4 analóg bemenet(például nyúlásmérő bélyeggel lehet akár digitalizálni is :). De ehhez az eszközhöz is kell vezérlő, amit a step/dir kimeneti jelekkel össze kell kötni.

000000000

Szia Tyutyi!
Nem lehet, hogy csak a dobozolás a külömbség?
(jó drága doboz...)
Megköszönném ha olvasgatnád a G101 leírását, nagyon örülnék minden technikai részletnek, érdekességnek, mint Pl.: ez a digitalizálás is.
Hogy is van ez, ha ügyes (és elég türelmes)vagyok leveszi az ujjlenyomatomat? [#vigyor3] Mi az, hogy "nyúlásmérő bélyeg" (LSD?)

65hfjjmj

Szia Szobrász!
A nyúlásmérő bélyeg egy huzalellenállás (kicsi és bélyegalakú), melyet egy alakváltozásra alkalmas testre ragasztanak, és terhelés közben mérik az ellenállás változását.
Így készítenek erőmérő cellákat (pl. mérleg), nyomatékmérőket, mérik a hidak, épületek nyomástartó edények deformációját stb.
Így néznek ki:
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF2350-1.jpg" border=0>

000000000

Sziasztok!

Sasi jól mondja. Az adatlapot majd átolvasom.
A nyúlásmérő bélyeg csak egy ötlet volt az analóg bemenetek használatára.

28095kif3

Sziasztok!

Már egy ideje próbálgatom a G100-at(a G101-eshez kell egy alaplapot gyártani vagy meg kell venni a G100-at) ez egy dobozolt 96LED-el ellátott végfelhasználói készülék.
Elvileg USB-vel és/vagy ethernet -tel kommunikál, nekem egyelőre csak ethernettel múködik.Én sajnos a programozáshoz(meg angolul semsokat)nem értek, ezért Mach3-4-el próbálgatom, ezt még folyamatosan fejlesztik(Art).DC szervomotorral valóban nagy sebességre képes, de a step/dir kimeneteken kívül a többi ki és bemenet kezelése Mach-al nem megoldott.