Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok, mint lehetőségek, a technika adott...

vthgizrff

Sziasztok!
Még mindig nem értem! A "Machx tud jelet fogni de persze nem közvetlenül" ha a hogyanra tudna nekem valaki választ adni, azt nagyon megköszönném.
6-7000 ezer körül már nálunk is lehet kapni sublert és szerintem még mindig ez a legegyszerűbb megoldás.

000000000

Szia Zoli!
Nos a digitális sublerek belső lelkivilágát nem igazán ismerem, így ahoz nem tudok hozzászólni (a neten biztos van irodalom).
Másrészről, viszont pl. az oldalon is megtalálható, megépíthető I/0 feltétet használva megoldható a visszafelé történő kommunikáció (esetleg egy 2. párhuzamos portot használva is). Az enkódertől származó A és B fázisú négyszögjeleket mondjuk egy LS7084-es IC-n keresztül erre a bemeneti kapura kötheted. a MachX-ben a portbeállításoknál pedig megadod a port (LPT1, LPT2)és a pin (0-7) számát ahova az enkóder jele befut, majd megmondod neki, hogy melyik az a funkció amit mellé társítasz.
Elvileg a sublerből is lehet nyerni ilyen négyszögjelet, ezt egy az egyben lehet vinni a kapura.
Kapcsolás után keresgélj a neten, mert biztos le van írva, hogy pl egy subblerből hol kell levenni ezt a jelet. (Nem annyira bonyolult mint amennyire annak hiszed :))
üdv!

vthgizrff

Szia Denkiki!
Köszönöm, most már tudom mere induljak el. Ha jutok valamire majd megosztom veletek

Kristály Árpád

Hallihó!
Igen, a neten én már olvastam, sőt valahova le is mentettem a digitális "subler"-ről és annak felhasználásáról, kotorászok és ha megtalálom küldöm!
Az encoderről nem győztetek meg! Már napok óta nem alszom! Attól, hogy megnővled az impususok számát a mechanikai adatok
menetemelkedés/fordulat és az ehhez eső valós infot tartalmazó impuzus  nem változik!
Hallihó!

000000000

Szia Árpi!
Ha jobban belegondolsz rájösz, hogy az impulzusok számának növelése, nem független a VALÓS felbontás nagyságától.  
Egy enkóder tárcsán lévő jelzések bizonyos szögben vannak egymástól, ennek a szögfelbontását fokozni tudjuk, ha több érzékelőt egymáshoz képest pl 90°-ként elhelyezünk.
Tudod mit? Lerajzolom! :)  
Néha azért aludj is! :)
HALI

u4vhu0en9

üdvözlet

Azon nem gondolkozott még senki, hogy fóliára lehetne nyomtatni enkóder tárcsát. Anno a TVK-n csináltunk ilyen fordulatszámmérőt lassú motorokhoz  

Bajusz

000000000

Sziasztok!  

Én is gyötrődtem már encóderen. A következőre jutottam, bár még nem valósítottam meg, de jónak látszi ezért közzé teszem.

Egyszerű tárcsát fölfogatok a tengelyre és egy usb-s optikai egeret rakok föl jelfogónak. Úgy tudom nagyon nagy sebességeknél is jól működik.
Ha jó az elgondolásom akkor innen csak matematika a többi (átmérő,dpi felbontás, tengely forgási sebesség). Azért gondolom, mert egy olcsóbb optikai egér mondjuk 1500Ft.A felbontás 400dpi az ugye 0,0635 mm. 5 mm orsó emelkedést feltételezve ha 0.01 mm az elmozdulás akkor egykör 500 osztás igy egy kb 10 mm átmérőjű körre helyezve adja vissza 500 impulzust. ha nagyobb körre helyezem akkor pontosabb lesz az enkóderem. Még az optikai egerek mozgatási sebességéz nem gondoltam át de lehet, hogy azzal sem lesz baj ha USB-s és nem RS232 egeret használunk. Érdekel a véleményetek.

000000000

Én úgy döntöttem nem bajlódom az encoderekkel tovább.  

54EUR/darab áron gyári kapható 200 400 500 felbontásban.

Üdv : Zoli

D.Laci

T. Kalmus! Hogy oldod meg a tárcsa osztásának a pontoságát? 10mm átmérön 125 osztás (bátor tintanyul vagy) és nem kellene figyelembe venni hogy az egér 2 optikája hogy helyezkedik egymáshoz???

000000000

1. Felvonás :)

Sziasztok!
Van egy kis szabadidőm, úgyhogy jön az ígért rajzolgatás:)

A könnyebb megértés miatt, most csak egy olyan optikai enkódert rajzoltam, aminek a fele átlátszó másik fele fedett.

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/17699850.jpg" border=0>

Látható, hogy egy érzékelő esetén csak a 360°-os fordulatokat fogja érzékelni, hiszen csak arra ad impulzust, ha fedésből (piros) átlátszóba (zöld) megy.  

Most tegyünk be egy másik érzékelőt, az A érzékelőtől 180°-ra, és jelöljük B-vel.

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/17699851.jpg" border=0>
Most az A érzékelő továbbra is csak minden 360°-os fordulatra ad impulzust, illetve B érzékelő is csak 360°-os fordulat után ad impulzust. Viszont mivel az A érzékelőt 180°-ra helyeztük el a B érzékelőtől, 360°-180°=180°-os lesz az enkóderünk felbontása, pedig maga a tárcsa csak 360°-os felbontású. (A érzékelő akkor ad impulzust, ha fedésből átlátszóba megy, B érzékelőre is ez a feltétel igaz, de A érzékelő és B érzékelőn 180°-os késéssel fog bekövetkezni ez az esemény)Egyszóval feleztük az osztást, mivel mostmár nem csak egész, hanem fél fordulatot is tudunk mérni.

Az ábra szemléltető jellegű, valójában B érzékelő nem létezik. Elektronikával megvalósítani úgy lehet, ha azt is figyeljük amikor átlátszóból fedettbe (lefutó él), illetve azt is amikor fedettből átlátszóba (felfutó él) megy. B érzékelő jelét az A érzékelő lefutó éléből vett impulzusal vesszük. Egyszóval az érzékelő felfutó éle adja az A (jelképes) érzékelő impulzusait, lefutó éle pedig a B (jelképes) érzékelő jelét(lásd. #28-as hozzászólás).  

Remélem eddig világos... ha nem akkor tényleg feladom a "meggyőzést", mert neten ez egyike a lehetetlen dolgoknak.

000000000

Szia Laci!

Nem kell a tárcsára osztás szintúgy ahoyg az optaikai egerek alátéte is elég ha nem tükröt használunk egéralátétnek.
Az optikák maradnának az eredeti pozícióban. Kár lenne ezeket elmozdítani hiszen így adják a legjobb felbontást.

D.Laci

Bocs Kalmus!!! elnésztem az "optikai" szót!!
de veled még nem fordult elö hogy az opikai egér "önáló" életre kelt?? néha csinál olyat hogy pici elmozdulásra igen nagyot mozdul el!!
szerintem pontatlan ilyen célra.
Denkiki 180° helyet 120° fokban vanak el helyezve egymáshot különben honan tudná az irányt megálapitani! ezel a modszerel csak az elmozdulást érzékeled! és egyszerübb lene akor 4 fele osztani a tárcsát mint 2 érzékelöt használni.

000000000

2. Felvonás

Mint ahogy az már az első (#42) "felvonásban" kiderült, (360°-os tárcsa esetén) a 180°-os elfordulást az érzékelő jelének felfutó-lefutó éleiből vettük. Belátható (ha nem akkor is érdemes belátni), hogy az így kapott jel nem pusztán elektronikai jelszorzás, hanem valós értéket ad a tárcsa állapotáról.

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/17699850.jpg" border=0>

Lustaságom miatt nem rajzoltam új ábrát, de itt az A érzékelőről már feltételezzük, hogy a le és felfutó élekre is impulzust ad (180°).

Most vezessük be a második fázist:

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/17700377.jpg" border=0>

Az A2-vel jelölt második érzékelő szintén a lefutó és felfutó élekre is ad impulzust, tehát A2 érzékelő is 180°-ként ad impulzust.
Az A1 érzékelő és az A2 érzékelő között viszont 90°van, így 0°;90°;180°;270°;360°=0°-os fordulatokat tudunk megkülönböztetni. Tehát az eredetileg 360°-os enkódertárcsát, az érzékelőkkel mintegy felnegyedeltük, és egész fordulatok, helyett már negyed fordulatok mérésére használható.
Az érzékelők száma elviekben végtelen lehet, végtelen felbontás. Általában csak két egymástól 90°-ra lévő érzékelőt használnak.
A leírtak ugyanúgy érvényesek a több osztású tárcsákra is, csak a valóságban nem 90°-ra van a két érzékelő, de jelben mindenképp.

Na további jó rágódást!

000000000

Üdv Laci!

"Denkiki 180° helyet 120° fokban vannak el helyezve egymáshoz különben honan tudná az irányt megálapitani! ezel a modszerel csak az elmozdulást érzékeled! és egyszerübb lenne akkor 4 fele osztani a tárcsát mint 2 érzékelőt használni."

Ha figyeled az eseményeket, akkor látod, hogy az első "felvonás" csak a felfutó-lefutó élek fizikailag megfogható vázolása. A végén ott van, hogy A és B érzékelő nem létezik, hanem azt az érzékelő fel, illetve lefutó éleiből vesszük. Szemléltetés!
Legközelebb olvasd végig figyelmesebben! :)

Egyébként az előző hozzászólásban vázoltakkal, már a forgás iránya is megállapítható.

Mégvalami nem 120°, hanem csak 90°
120°-nál 3 érzékelőt kellene használni. Két érzékelőt egymástól 120°-ra használva a következő szögeket érzékelnénk: 0°;120°;180°;300°;360°=0° (kimarad a 60°és a 240° az osztások nem egyformák)
Persze 3 érzékelővel mint ahogy azt a jelek vizsgálatánál írtam már 6 részre osztjuk a tárcsát.