Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

ncxe0hdha

Hallihó!
Igen 120-osztású tárcsával vettem. nyílvánvaló, hogy ha áttételezed un. bordás szíj megoldásra gondolok, akkor ez a pontosság növelehető.
Persze akkor elveszted azt a lehetőséget mely sok encodernél adott, hogy jelzi az egy fordulat megtételét.

9v9rb6gau

Üdv!
Egyébként ezt az alaposztást elektonikusan egyszerűen meg lehet négyszerezni, és akkor már a 480-as osztás talán elegendő a láptetőmotorhoz.

000000000

Na hogy is van ez a négyszerezés? Köszönettel venném, ha a fő csapásirányt egy kicsit részletesebben megadnád.

9v9rb6gau

Üdv!
Az útmérőből kijön a kétfázisú négyszögimpulzus  
sorozat. Mindkét fázis minden le- és felfutó
élére léptetni kell a helyzetregisztert (2x2=4).

Bár szerintem ez a 120-as(480-as)tárcsaosztás  
egy kicsit sántán megy a 200-as  
léptetőmotorral. Jó esetben 400 kellene.

000000000

Eddig rendben, de ez így nem ad irányinformációt. Viszont egy LS7084 azt hiszem minden gondot megold. Köszi a kezdőlökést!

000000000

Ezt most operáltam, egy kis pucolás után rá sem lehet ismerni:

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/17652562.jpg" border=0>

Motor + osztás fogaskerekekkel, és feszített bordásszíjjal + enkóder. Az enkóder tárcsa a képen is láthatóan 200LPI felbontású (LinePerInch), vagyis 2400 vonal/fordulat. Ez 0,15°-os pontosságú pozicionálást tesz lehetővé, a tárcsa hibája +/- 0,0075%. Az érzékelő: precizen fókuszált piros fényű megvilágítás, kétfázisú érzékelő. Jó alap lesz a szervóhoz, tesztpadra :)

vthgizrff

Sziasztok!
Az encodernek kétségtelenül vannak előnyei, csak azt nem értem ,hogy amit kiad jelet azt a cnc szoftver képes feldolgozni vagy még kell hozzá valami más is? Egy sima digitális tolómérőt is össze lehet kapcsolni a zsámitogéppel. Nálunk a cégnél igy rögzitik a mért adatokat. Ezt nem lehetne encodernek felhasználni? (és rögtön az elmozdulást méri, holtjáték kiküszöbölve)

f6kuxbs9f

Sziasztok!
A német hobbycncsek előszeretettel használják ezeket a sublereket. Az ottani Lidl időnként 20 euro alatt akciózza ezeket.
Üdv

000000000

Vagy lineáris enkóder, mondjuk 1000LPI -s felbontással. Ez megközelítőleg 39,37osztás/mm
A MachX tud fogadni enkóder jeleket, persze nem közvetlenül.

ncxe0hdha

Hallihó Mindenkinek!
Hogyis van ez? 2x2=4 ez igaz, de ettől még szerintem az encoder nem tud többet, hiszen ha jól értem!? Az egy impuzusból csinál többet, de attól még a felbontás szerintem nem változik!
Hiszen az egy impuzushoz úgyan annyi valós info tartozik. Szerintem megolgás lehet az áttételezés, mert egy kissebb menetemelkedéshez több inpuzust tudunk hozzárendelni s igy precizebb lesz illetve pontosabb!
Hallihó!

000000000

Mint azt "gépész" barátunk néhány hozzászólással lentebb oly bölcsen mondta - minden impulzus minden le és felfutó élére léptetni kell a helyzetregisztert - igy egy impulzus-párból négy lesz. Ez megoldható szoftverből, vagy az általam javasolt LS7084 quadratura clock converter IC-vel. Ha az adatlapját megnézed rögtön érthetővé válik. A lassító mechanikát csak a szervomotor nyomatékának a növelésére és a léptetőmotorhoz képest magas fordulatszám csökkentésére használd.

000000000

Szia Árpi!

A könnyebb megértés végett csináltam néhány ábrát, amiből szerintem meg fogod érteni.

http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/17664629.jpg" border=0>

Az "A"-val illetve "B"-vel jelölt grafikon az enkóder érzékelőjétől származó két külön fázis. A két fázis egymáshoz képest 90°-os fázisszöget zár be, ami tulajdoképpen megoldja a tárcsa osztás mechanikai többszörözését.
Az ábrán látható időtengely alatt, a,b,c,d betükkel jelöltem az állapotokat. Ezek:  
a.) A nem, B igen -> bin:01
b.) A nem, B nem -> bin:00
c.) A igen, B nem -> bin:10
d.) A igen, B igen -> bin:11
Tehát ha a fel és lefutó élekre is léptetünk, akkor 4db állapot különböztethető meg egymástól.  
A végeredmény pedig ez lesz:
http://img.tar.hu/hobbycnc/size2/17664678.jpg" border=0>

Így ez a megoldás nem a valós lépték elektronikai szorzásának eredménye, hanem a valós osztás mechanikai (persze elektronikai is) leosztása.
További érzékelők beiktatásával a felbontás tovább növelhető, az egyetlen kitétel, hogy az egyes fázisok fázisszögei egyenlőek legyenek, illetve összegük 360°valahányszorosa legyen. Pl. egy harmadik kapu beiktatásával már 2 a 3-on, vagyis 8×-os felbontás érhető el.

000000000

Szép dolog az encoder felbontásának fokozása, csak ne felejtsétek el, hogy a DC motort pozícióban is kell tartani ilyen finom elmozdulások mellett!!! Fékmágnes nélkül csak rángatózni fog a motor, mágnesfék meg nem minden szervón van és elektronika sem kezeli le mindegyik (ne essetek túlzásokba, ez már megint nem hobbi kategória)!

000000000

Üdv István!
Nem túzásokba esésről van szó, csupán az enkóderek témakörébe sorolható dolgok kivesézéséről.  
Amúgy nem minden tárcsa tud 200LPI felbontást, vannak ennél jóval kisebbek is, pl 14LPI-s tárcsák aminél jól jöhet ez a módszer!
Jahh és a rángatózás... nem véletlenül van a 200LPI-s tárcsa és a motor között egy 1/15-ös osztás beépítve... minden tárcsafordulat 15 motorfordulat.
HALI!

000000000

Amúgy nem csak DC szervónál használható enkóder, hanem léptetőmotornál is... a machx is képes enkóder jelek fogadására. Persze ekkor nem szabad az enkóder felbontásával a léptetőmotor lépésszöge alá menni!