Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Laci! szerintem teljesen igazad van az elmozdulást illetően, de én ezt olyanoknak tulajdonítom, hogy alákerült valami, ami a működését megzavarhatja.

xe44memnh

Denkiki! igen igazad van 90°! csak megzavar eza fok osztés! szerintem ezért nemérti más sem mint K. Árpád! Egyet szögezünk le (mert ügye vanak lineáris encoderek is ) a két érzékelö helyzete osztás/4 (vagy akár 1 1/4, 2 1/4 stb.)
Kalmus a tárcsának a lapját vagy a palástját akarod használni? és hogyan akarod kalibrálni?

000000000

Laci!  
Mint írtam nem teljesen tisztázott még bennem  minden részelet. De szerintem a lapja célszerűbbnek tűnik, mivel ott egyszerűbbnek tünik a homogénabb felület kialakítása.  
A kalibrálást pedig a főorsón mért elmozdulás alapján végezném. Azt egy digitális tolomérőval jól lehet mérni.

ncxe0hdha

Hallihó Mindenkinek!
Denkiki Köszönöm a fáradozásod!
Rájöttem, hogy mit nem értettem!!!!
Meg kell, hogy mondjam az útóbbi időben sok encoder megfordult a kezemben, sőt a neten is ezeket böngészem, de még nem találtam olyat melyen plusz érzékelők lettek volna. Mi is a feladat? 1. Tudjuk érzékelni a forgás írányt. 2. A felbontás által biztosított paraméterekkel, hogy mennyi az elmozdulás, és egyes esetekben érzékelhető az egy fordulat megtétele. Továbra is azt állítom, hogy a legegyszerűbb modszer a felbontás növelésére a bordásszílyas áttételezés.
Azért, ha elkészül az első encoderem igaz Konrad alkatrészből jelentkezem!
Mégegyszer Köszönöm!
Hallihó!

000000000

Szia Árpi!
Ez a működési mód egy alap dolognak számít az enkóderek felhasználását tekintve, mindenhol így használják (az egerekben is). A plusz érzékelőket azért nem látod mert egy tokban vannak, a 90° nem minden esetben az érzékelők valós helyzetére vonatkoznak, hanem az általuk adott két fázis fázisszögére.
Persze ettől függetlenül jó dolog az áttételezés, mondjuk áttételt inkább a motor és az enkóder közé érdemes tenni, főként szervónál.

ncxe0hdha

Hallihó MindenkinekT
Tisztelt Denkiki!
Örülök, hogy segitesz némely problémát megérteni, de valahogy nem egy csónakban evezünk. Azt hiszem csak azt tudon nehezen elviselni, ha nem tekintenek ellenfélnek, mert hát partnernak, nem muszály.  
Az encoderes témában ha nem volna két érzékelő és nem volna fázis eltolás akkor nem tudnád megállapítani a forgás írányt! Na nem azt mondom, hogy ecoder támábam nics mit tanulnom, de mint említettem egy pár darab megfordult a kezemben, sőt mint műszaki ember lévén egy-kettőt kiváncsiságból szét is szedtem. Pillatnyilag azon fáradozom, hogy encodert gyártsak akár sorozatban. Ettől fügetlenül minden ötletet és jobbitó szándékot Köszönök!  
Üdv.: Árpád
Hallihó Mindenkinek!

jnnhurvx3

Sziasztok!
Ezzel a témával már én is sokat foglalkoztam... vázoltam mire is jutottam. A tárcsa kivitelezését is sikerült megoldanom kb 3600 dpi felbontással stabilan, szépen és olcsón. Szerintem menne kisebb mint 0,2 mm résköz, ezzel növelni lehet a felbontást és csökkenteni a méretet. A duplasoros megoldás is emiatt van, az ábrája csak szemléltetés. A 50%-os fáziseltolás precíz beállításáról és a kis méret miatti problémákról a maszk kialakítása gondoskodik. Az 5-ös LED-et a méret érzékeltetése miatt tettem oda, a 90fokos eltolás megoldja a könnyebb "hobby" összeszerelhetőséget. Persze ez lehet pl 30fok+50% vagy bármi. A forgásirány dekodoló "elektronikát", /kb 2 ic :)/ vmelyik régi Rádiótechnikában találtam meg, ha vkit érdekel előkerítem. Engem érdekelne tovább a dolog akár nagyobb mennyiségű előállítása és az illesztés MACHx-hez. Nem lenne gond többé a pontatlanság? :))) Üdv: Zsolt
http://www.anpstudio.hu/cnc/tarcsa.jpg" border=0>

xe44memnh

Hello! Lenne egy kérdésem. Mindenki azt írja, hogy a Mach-al (encoderal) lehet a távolságot és elmozdulás irányát mérni. Ez eddik oké, mer énis használom. De hogyan kell beállítani, hogy figyelembe is vegye? Tehát értem ez alatt, azt hogy ne a motor lépéseit számolja, hanem az encoder-töl kapott jelek alapján dolgozzon. Mert ugye annak semmi értelme, hogy amit szemmel is látok, hogy eltolódott a 0-pont azt (hig-teck) technikával megmérjem…

ncxe0hdha

Hallihó Mindenkinek!
Talán a héten elkészül az első darab encoder.
Miútán méréseket folytatunk vele, tehát megvannak a pontos paraméterei jelentkezem.
A cél, a sorozatgyártás...
A tárcsa kialakitására is tettem lépéseket, szerintem ezt filmre nyomtatva elő lehet állitani nyomdai utón kellő pontossággal, a film kivágására a szerszám elkészült, csakhát a legnagyobb ellenség azt hiszem mindenkinek az idő......!
Hallihó!
Üdv.: Árpád

000000000

Árpi! Az első széria példányodból egyre máris  vevő vagyok![#eljen]

000000000

A tárcsát csak próbaként nyomtassátok, mert jó eséllyel hullámos lesz a beégetéskor a kontúrok pedig csak olyanok, mint egy átlagos nyomtatás. 7-800 Ft-ért bárhol levilágítanak egy A4-es filmet, ami pontos kontrasztos és sok tárcsa fér el rajta. Több grafikus program is alkalmas a szerkesztésére, a levilágító megmondja milyen fájlformátumot szeret. Ha a kivágást szerszámmal csinálod, tökéletes lesz. Megvilágításra használd a SEP8506 LED-et érzékelőnek pedig a HLC2705-öt. Mindkettő oldalvilágítós ill. érzékelős és kapható pl. a LOMEX-nél.Az IC négyszerezett pulzust ad és irányinfót.

000000000

A film lesz még valamilyen hordozóra rögzitve (a merevségére célzok)?

000000000

30-40 mm átmérőig általában megáll önállóan, efölött vagy egy hordozótárcsára célszerű rögzíteni, vagy vastagabb ún. gyártófilmre kell világíttatni. Ez nem vetemedik a levegő páratartalmától sem.

000000000

Az HLC2705 IC-vel az a bajom, hogy nem szabványos A + B csatornás, inkrementáló kimenete van. A majdani Profi3-ashoz csaki is szabványos inkrementálót lehet majd használni.

000000000

A HLC2701-nek viszont csak ilyen kimenete van. Mechanikailag kb a fele az ablakmérete, ami előny, de ha négyszerezni akarsz, akkor azt szoftverből kell megoldani vagy egy LS7084-el. Negatívum, hogy ennek nem tudok ilyen triviális beszerzési helyet.