Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

baba encoder :) Felbontasra mit tud? Jo suru az osztas.

000000000

Semmi info róla. A cnczone-ban találtam a képek között.

000000000

Oh, pedig mar kerdeztem volna, hogy mily technologiaval (gondolom kemiai maratas + foto) gyartottak a reseket :)

Agyaltam lienar enkoderen, de mindig csak oda lyukadok ki, hogy relative nagy felbontasu cuclit nem igazan lehet kisipari korulmenyek kozott legyartani... hacsak nincs valakinek bejarasa komoly helyekre... Mondjuk profi NyAK uzembe, ahol precizios nyakokat fotoznak... ott mar lehetne jo felbontasu cuccot csinaltatni, ha nem is halalpotnosat, de hasznalhatot. Ahol nekem ismerettsegem van/volt az mintha mar nem letezne (VT Circuits Szfvar) es nem tudom, hogy mi lett a cuccokkal/termelessel.

fiztwshhk

Sziasztok !
Valakinek sikerült már eredményt elérnie a forgás irány meghatározásában ?
Ma összeraktam egy kis elektronikát, olyan céllal, hogy csinálok egy tekerö gombot ami egy tárcsát fogat ami opto kapu között forog. Igy generálva STEP jelet. Ez már megy is. DE a DIR-t hogyan lehetne házilag kivitelezni ? :)
Köszi: Roger

000000000

mondjuk pic, de vannak cél ic-k is

000000000

Hát pl. egy HLC2705 IC-vel. Ebben benne vannak a fotodiódák, a komparátor és az összes többi áramkör, ami kell. 5 V-ról szól és step/dir kimenete van. Ha az adatlapját megnézed, a belső kapcsolási rajza is ott van. Ellendarabja a SEP8506 infraled. Mindkettő kapható a LOMEX-nél.

3vv2btrhv

Szia hunserv
Más topicban irtam , hogy ezt a medoldást láttam a szánok mozgatására .
Ha müködni fog vevö leszek rá !!
Tibor

000000000

Helló Géza!
Egérből lehet enkódert készíteni, csak nem az igazi. Kicsi a felbontása, mert csak 32 rés van a tárcsán, tehát új kódtárcsa kell és a sűrűbb osztás miatt maszkolni is szükséges. Az optika elvileg felhasználható, de nem A-B kimenete van, hanem step/dir. István leendő Profi3-as vezérlőjéhez pedig A-B kell. A sebességét nem teszteltem, de lehet, hogy lassú is. Ha fototranzisztor az aktív eleme, az nehezebben viseli el a magasabb fordulatot mint egy fotodióda. Tavaly november közepén Árpi szólt egy olyat, hogy szeretne enkódert gyártani, akár sorozatban is.(lásd #52) Vajon hol tarthat? Kiváncsiságból én is összereszeltem egy 500 lépéseset. Funkcionálisan működik, de még messze nem sorozatérett. Tovább pontosan Árpi bejelentése miatt nem foglalkoztam vele, mert az én diákkoromban a felsőoktatási intézményekben még nem volt manager szak.

ncxe0hdha

Hallihó!
A Conrad-nál kapható tárcsa és optokapu is melyenek van A és B kimenete... a kettő együtt ötezer körül van.

Hallihó IMI!  
A pálya mindenkinek szabad, én kész vagyok csak a Servom nem mük még... és nem volt módom élesben kipróbálni.
Üdv.: Árpi

000000000

Üdv. mindenkinek!
Engem is nagyon izgat ez az enkcoder téma, noha én csak vészmegoldásnak szánnám, a léptetőmotorok esetlegesen fellépő lépésvesztésének korrigálására (tudom, tudom, a szervó sok mindenben jobb, de én már csak hűségből is maradnék a léptecseknél)

A lényegre viszont még senki sem válaszolt!!!

A kérdésem ugyan az, mint D.Lacinak az 54# hozzászólásban:
Hogyan oldható meg, hogy a MATCH "ne a motor lépéseit számolja, hanem az encoder-töl kapott jelek alapján dolgozzon. Mert ugye annak semmi értelme, hogy amit szemmel is látok, hogy eltolódott a 0-pont azt (hig-teck) technikával megmérjem…"
Szóval hogyan is van ez?

000000000

Kérlek segítsetek!

Az előző kérdésemre sehogy sem találok választ.
A léptecseim nagyon bikák, de ha nem tudom encoderrel korrigálni az esetleges lépésvesztést, kénytelen leszek szervóra állni.
Pedig igazán nem akartam...
Vagy mégis az a jobb?
(100 Kg az X !)

[#nemtudom]

Előre is köszönök bármilyen véleményt!
Áron

000000000

Sziasztok!

A Mach manual-ban nem írják, hogy a Mach korrigálni tudna az encoder alapján. Szerintem encodert csak léptetésre lehet vele használni.
A másik kérdés, hogy ha kétcsatornás encodert használsz, akkor az 3 tengely esetén 6 bemenetet jelent. Egy nyomtatóport 5 bemenettel rendelkezik! Ha tudná is esetleg, akkor is kellene mégegy nyomtató port, de szerintem nem tudja :(

3vv2btrhv

Sziasztok  
Régebben irtam erröl ,hogy egy kiállitáson láttam azt a magyar megoldást amikor léptetö motorokat korrigáltak vonalas enkoder jeleivel !! A megoldás szoftveres volt ! Tehát lehetséges csak alapjaiban más .
Tibor

000000000

Szia Tyutyi!

Kár...

Akkor elmozdulok a szervó felé (legalábbis a nagyobb géppel).

Üdv:
Áron

000000000

Szia Tibor!
Tudnál erről pontosabbat írni?
Mármint a szoftverről.

[#wave]