Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

gabi

Szia
Az a része megvan ,ezért mielőtt neki álltam olvasgattam
 keresgéltem róla infót, nem emlékszem  a beöntő rész arányaira de ahogy Csuhás írta már eszembe jutott , hogy olvastam de nem tudom már hol. Talán délután tudok egy próbát önteni.

s4i6wyyt2

Nem fémöntés, hanem hőszigetelés kérdés.
Kazánok, cekászok hőszigetelésére használnak egy fura anyagot. Fehér színű, tűszerű kristályokból  álló kemény anyag. Törékeny, nem rugalmas, mint az üvegpaplan. Valami szilikátnak gondolom, de nem tudom a nevét. Ismeritek, beszerezhető anyag?
Köszönöm:
Levente

D.Laci

2f428kduf

De lehet AluOxid paplan is, az hófehér, úgy 2000 fokig legény. Én azzal csináltam a Nejem kerámia-kemencéjét, csak a belső 20 mm-t, a többi lehetett ásványgyapot. Az olcsóbb. Létezik paplanként, az mint a vatta, van keményebb síklap is, különböző vastagsággal.

s4i6wyyt2

D.Laci, Sásdi Zoltán, köszönöm!
Nekem úgy tűnt, hogy ezt az anyagot a helyére öntötték, ott kristályosodott meg.

Dakota25

Ha úgy tűnik, hogy oda öntötték/kenték, akkor lehet például magnézia.
Magnézia - Pallas

s4i6wyyt2

Ha ez olyan magnézia, mint amit a tornászok használnak, akkor könnyen beszerehető. Köszönöm a tippet!
Kötőanyagnak mit lenne érdemes beletenni?
Jó lenne, ha valami habos, jó hőszigetelő struktúra maradna kikeményedés után.

Dakota25

Olyan.
MgO + MgCl 2  vegyítésével, vagy
MgO + HCl vegyítésével készül a massza, ami kötés/kiszáradás után kiégetendő. Elég összetett a kémiája a valóságban. A kezdeti reakciók után a szabad levegőn idővel karbonátosodik. Klór szabadulhat fel belőle, ha nem volt jó a keverési arány.
A hőtűrése 2000 C fok körüli. A hőszigetelő képesség javításához gázosítót, kiégő töltőanyagokat is szoktak belekeverni.
Ki kell tapasztalni próbákkal.
Ismert még Sorel-cement néven is. Építőiparban is használatos, de olcsóbb biliárdgolyót is csinálnak belőle.

xu88enaph

Üdvözletem a tagoknak!
Nem tudjátok, hogy hol tudok alumínium öntéshez öntőhomokot vásárolni (Fejér megye)? Felhívtam a Felcsúti homokbányát (itt lehetett venni öntödei selyemhomokot), de két éve bezárták már a bányát, mert kimerült a készlet.

remrendes

Esztergomi Kaolin keramia?

sufnituning

Én összekevertem sima homokot agyagot és gombatrágyát, sokáig így öntöttem alut.
Nem kell ebből nagy problémát csinálni, van fenn videó, ahol sima termőföldbe öntik az alut Természetesen kellő nedvesség mellett.

RJancsi

Kérdezz rá a sóskúti Kvarchomok Kft.-re. Igaz, nem Fejér megye, de legalább a határon van. :)

xu88enaph

Köszönöm az infókat! A Kaolin Kft-nél megtaláltam az árlistán. A Sóskúti cégnél nem láttam ilyet, de mozdonyhomokuk van ! :)
Készítettem én is házilag öntőhomokot, de nem szeretnék vacakolni vele. Inkább veszek 1-2 mázsa "gyárit" és azzal elleszek egy darabig.

PSoft

Pár éve itt beszélgettetek Berényi Józsival...
[#t136p5073#]
Ez a lovasberényi homok már nem elérhető? [#nemtudom]

RJancsi

Rendőr...postás...vasutas....
A mozdonyhomok az a tűziszárított osztályozott frakció amit a sínen guruló járművek (vonat, HÉV, villamos) kerekei alá szórnak csúszásmentesítés céljából. Egy sínbohóctól nem várható el, hogy "rendes" néven rendeljen, OH 0,1/0,6. [#nyes]
Amúgy ilyet használok homokszóráshoz, a gagyi praktikeres pisztolyom egész jól működik vele.