Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

2am4nwzib

Próbáld meg a következő tehnikát
1 gipsz formába(nagyob szobroknál ajánlatos drótháló)
2 gipsz szárítás/kiégetés
nem szabad  nyílt lángon kiégetni (elektromos kemencében történik "Kültérben") a hőmérséklet ne haldja meg a 650 fokot (kb 2/3 óra mérettől függő)
 szárítás/kiégetés után "rögtön" kiönteni  olvadt fémmel

8yfbng54y

OK, de ez nem csak gipsz, a színe alapján (nem mondja, mi, de gondolom homok lehet még benne). Itt az előző videója, ahol tiszta gipsszel próbálkozik, szét is megy az első:

https://www.youtube.com/watch?v=FeTprFG__1M&feature=youtu.be

2am4nwzib

mondta is hogy ,,heat is too much,, na meg a  nyílt láng sem jo , nekem egy elektromos kemencém van  termosztáttal ( a  hőfok fokozatosan emelem)
gisz (sima gipsz) is lehet
de ha profib dolgot akarsz  használhatod a fogtechnikus gipszet (Szilisan )

2am4nwzib

8yfbng54y

OK, az már kezd világos lenni hogy valamilyen égető kemence nélkül nem úszom meg végül..

Ezt én a képen Silikan-nak olvasom, de nem sikerült Mo-on találnom gyors netes kereséssel. Tudsz esetleg linket?

Ha jól látom, ezt is ki kell égetni szép lassan, meg kb minden ilyet. Kollega ajánlott másik fogász gipszet, de azt is ki kell égetni kb 700 fokon. Van a gipsz + samott recept, de detto, azt is ki kell égetni, bár elég neki az 500 fok.

Ha a gázos kohómba rakom, akkor ezek mind pillanat alatt darabokra repednek.

A gipszről már elég sokat olvastam, az az alap baj ahogy a vízzel kötést alkot.

2am4nwzib

Én sem tálalók linket sajnos ( fogtechnikai  szaküzletből szoktam beszerezni )
2-komponensű Silikan+Silisan ,kiégetés 700~900 C
gipsz + samott recept , közepes/nagyobb méretű szobroknál alkalmazzák.
a gisz kiégetés lényege " lassú és fokozatos hőfok emelés" kalcinálás.

8yfbng54y

Röviden összefoglalom amit eddig tudok erről akkor.

Ha nem homokkal játszik az ember, akkor négyféle lehetséges forrása van a héjnak:

- gipsz + samott (nagyobb darabokhoz)
- profi öntős slurry, ami nem etil-szilikátos és nem kell állandóan keverni (szintén inkább nagyobbakhoz)
- ékszerész beágyazómasszák
- fogász beágyazó anyagok

Amit eddig láttam, abból a legdrágább opció a fogász, a legolcsóbb a gipsz + samott. Mindegyik héjat hőkezelni kell, vagyis ki kell égetni, a viasz eltávolítása után, méghozzá elég komolyan, 500-700 fokon, sok óráig. Kivétel a fogász anyag, aminek elég fél-egy óra (ergo lehet hogy nem is olyan drága). Mindegyikhez lényegében indokolt az elektromos megoldás mert a gázos durvulástól szétmegy.

Azt hogy melyik mennyire pontos, nem tudom, de az a tippem hogy a gipszsamott a legkevésbé pontos, és a fogász anyag a leginkább az.

Az ékszerészek-fogászok vagy centrifugát, vagy vákuumot használnak, ergo lehet hogy ezek kellenek is a jó eredményhez. Mindkettő megoldható kis barkácsolással.

2am4nwzib

ékszerész beágyazómassz az is egy gipszes anyag(szárítás kb 8óra )
 fogász beágyazó anyagok  gyorsabb és precízebb ( nem engedi a forma zsugorodását)
vákuumozni a  fojékony giszet/maszát is kel , de nem fontos (felületi  gyöngyözés keletkezik vákuumozás  híján )
gravitációs öntés zömök formáknál lehet alkalmazni eredményesen
centrifuga/vákuum pedig precizios öntésnél
különben a foglalkozásom szobrász/formatervező

8yfbng54y

Ez szuper, akkor pár kérdés :)

- A felületi gyöngyözést ki lehet a végén cizellálni?
- A fogász anyagnak van méretbeli felső határa? Van olyan méret, amire már nem jó? Milyen jó a tartása magában? Lehetne belőle héjat is építeni? Az ára elég húzós a többihez képest, de kicsiben megéri.

- A fogász anyagba forrón kell önteni a bronzot?

designr

- A fogász anyagba forrón kell önteni a bronzot?
Nem muszáj nagyon forrónak lennie a bronznak, de ajánlott az olvadáspont fölé melegíteni mert különben nehezen megy..[#vigyor]
Ne haragudj..nem tudtam kihagyni..szakmailag nem tudok hozzászólni..

sufnituning

Nagyon vicces vagy![#taps]

Ha nem tetszik a felület, cizelláljál![#nyes]

"A fogász anyagnak van méretbeli felső határa?"
Lehetőleg férjen be egy szájba![#nyes]

"Van olyan méret, amire már nem jó?"
Csak a pénztárcád bírja ! Miért a legdrágább anyaggal kezdesz kísérletezni?[#conf]

"A fogász anyagba forrón kell önteni a bronzot?"
Ha nem elég meleg, kicsit darabos lesz az öntés![#nyes]

8yfbng54y

Kilóra tényleg az a legdrágább. De megkapom kis kiszerelésben, így olcsón ki tudom próbálni és messze az tűnik a legproblémátlanabbnak. Az összeset ki fogom amúgy, és még másokat is, amikről most nem is tudok.

Az hogy mi a drága, elég összetett kérdés. Ha egy kemencét 15 órán át kell fűteni pár próbadarab miatt, annak is költsége van. Ha háromból egy öntés sikerül, mert rossz anyaggal, kompromisszumokkal kell dolgozni, hogy spóroljon az ember, annak is megvan a sokféle költsége. Adott esetben a haszna is, mert tanul belőle az ember.

8yfbng54y

Ja, a magas labdát le kell ütni :) de azért érdekelne a válasz az igazi kérdésre is..

8yfbng54y

Ehhez még annyit, hogy bárcsak én is elmondhatnám, hogy nagyon vicces vagy. Minden fórumon van ilyen arc. Valahogy visszafele viszont nem szokták érteni a tréfát. Nem is próbálkozom.

Ha tudsz valamit olyat is írni esetleg, aminek tartalma van, hát semmi ne tartson vissza..

2am4nwzib

felületi gyöngyözést igen lehet  cizellálni
fogász anyagnak van méretbeli felső határa , nincs
Lehetne belőle héjat , nem erre való
fogász anyagba forrón kell önteni a bronzot, 1200~1300 C