Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

2am4nwzib

xt0eyg3hm

Sziasztok!

Van olyan aki vállal bronz béröntést?
Egy övcsatot szeretnék kiöntetni, a méhviasz forma megvan hozzá.

zip0ji0se

Szia !

Ritkán szoktam az öntéshez hozzá szólni, de mindig figyelem olvasom a próbálkozók lelkesedését. Szoktam néha tanácsot is adni, de általában feleslegesen, mert mindig a saját kárán tanul az ember.
Ha jól veszem ki a szavaidból, akkor Okm-rel szeretnél az öntészet legszebb és legbonyolultabb részének neki állni.
Csak két kérdés.
1. Mért a legdrágább megoldással kezded és mért nem homokkal. Abból is van olyan finomságú, hogy az ujjlenyomatodat is vissza adja.
2. Az írásaidból, kérdéseidből kiderül, hogy a precíziós és szoboröntésből nagyon kevés, vagy egyáltalán nem olvastál szakirodalmat.
Na egy harmadik is legyen.
Milyen felszereléssel rendelkezel hozzá? Ez egyből meghatározza az első lépéseket. Én a helyedben kisebb lendülettel álnék neki és inkább a tapasztalat szerzés lenne az elsődleges, ha ez meg van, akkor uccu neki had menjen. Tudom miről beszélek, mert ezt tanultam és 2006- ig dolgoztam a szakmában. Ma már sajnos nem tanítják, vagy csak elvétve talán. Egyetemi szinten is volt, de már  nincs. Beolvasztották más szakba.
Szóval olvass, tanulj és vigyázz a testi épségedre, mert nem a legveszélytelenebb szakmák egyike.
(könyvtár, internet, youtbe, esetleg olyan műhely ahol foglalkoznak ilyennel és szívesen látnak)
Az adatlapodból nem derül ki, hogy hol is laksz.
Üdv:

8yfbng54y

Szia,

Hú de jó válasz, nagyon köszönöm. Pesten lakom.

A homokkal az a bajom, hogy kis, néha elég fura formájú szobrokat akarok kiönteni, és nem látom, hogy ez geometriailag hogyan lehetséges homokkal, már ha viaszt nem lehet kiolvasztani homokból (azt hiszem, nem lehet). Magyarul, nem tudok alkalmazkodni ahhoz, hogy egy síkkal el lehessen bontani ketté a tárgyat úgy, hogy a két felet ki lehessen venni. Nem a pontosságával van bajom, sőt, nagyon is tetszik a technika, csak nekem nem jó.

Ami azt illeti, hogy drága, ez relatív. Kísérletezni igazából nem drága, főleg mert volt olyan fogászati anyag árus, aki adott volna kis tételben is belőle.  

Nyilván ki fogom próbálni a gipsz + samottot is.

Az, hogy nem értek hozzá, nyilvánvaló nekem is :)

Elég óvatos alkat vagyok amúgy, tízszer meggondolom, mielőtt valamit meg is csinálok. Viszont szeretek minden vad ötletet legalább gondolatban kipróbálni. Az hogy szakmaként tanuljam, nekem nem lehetőség, van saját szakmám, ami jól is megy, ez csak hobbi nekem.

Felszerelés: Van gázos kohóm, amiben már olvasztottam bronzot, lett belőle egy elég béna farkas fej. Kovácsolgatok, úgyhogy össze tudok dobni egy kivevő fogót stb, ha kell. Van Mars féle olvasztótégelyem, 2 és 4 kilós. Ami nincs, és állandóan beleütközöm, az egy égető kemence, ami nem agresszív, szóval elektromos. Lényegében minden burkoló gipszet meg kerámia héjat, amit láttam, ki kell égetni. Persze betettem én a kohóba a gipszbe ágyazott viaszt, szét is égette a gipszet semmi perc alatt.

A kezdő logika azt sugallná, hogy akár egy hagyományos sütőben ha pontosan 90 fokra hevíteném lassan a formát, akkor szép szelíden kicsorogna a viasz belőle, el se égne, a gipsz meg vígan bírná. De valószínűleg szét is repesztené a formát a viasz hőtágulása miatt. Erre már mindenféle cseleket láttam, de még nem tudom, mit tudok belőle megvalósítani otthon.

Na, szóval én nem bánom a kísérletezést, és azt sem, ha nem a legolcsóbb anyagokkal próbálkozom. Ez hobbi, és élvezem, nem akarok vele pénzt keresni. Azért tanultam a saját szakmámat 20 évig.

8yfbng54y

Szép ez is, és látszik, hogy nem egyszerű, nyilván sokszor csinálta már, de nem biztos benne így sem, hogy összejött, amíg ki nem bontotta.

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.

Hozzáértőktöl szeretnék tanácsot kérni, egy 90 dkg os tégelyhez épitenék egy propános kemencét, főleg aluminium esetleg réz olvasztáshoz. Ajánlottak Fiberfrax Durablankett Z 128 as anyagot a kibéleléséhez és megfelelő ragasztót az anyag rögzitéséhez. Az anyag 25 mm vastag két rétegre lenne elégséges az 1 kartonnyi mennyiség amit meg kell venni.
Alkalmas ez az anyag arra a célra amit fentebb leirtam, vagy válasszam inkább a hőálló cementet, bár utána olvasgatva sok panaszt hallottam, hogy a mobil kemence olyan sulyos lett, hogy ujat épit a készítője samottéglával bélelve. Esetleg válasszam én is a samot tégla bélelést?

Üdvözlettel M. Jenő

zip0ji0se

Szia!
Nem sértésnek és bántásnak írtam amit írtam! A szobor öntészet a legösszetettebb dolog és a legdrágább. Azért kérdeztem, hogy hol laksz, mert ha közelben, akkor megmutattam volna hogyan működik homokban ez a dolog. Mig tanúló voltam sok szobrot csináltunk ami összetett volt. Pl rosszvas egyben az agancsával. Ezekhez kisegítő homokforma kell és hamis magok.
A gibsz magában felejtős öntészeti szempontból ha csak nem valami erre acélra kifejlesztett. Ugyanis a gibsz 900 fokon teljesen szétesik alkotóelemeire. A bemutatott videón is látszik, hogy tele van repedésekkel és csak azért nem esett szét, mert szilárd volt a beágyazó anyag. Ha jobban megnézed, akkor ott van a lábán egy eléggé szembe ötlő zárvány!!
Alacsony olvadás pontú viaszkeveréket használnak az ilyenhez, hogy a kiolvadt viaszt felfogják és utána jönn a többi.
Pesten biztos vannak kisebb szobor öntödék és talán segítenek is az induláshoz.
Vagy vegyél olcsó gyúrmát és avval gyakoróljál formát készíteni a minta köré. Tanulmányozd a mintát, hogy hány részre osztanád fel ahhoz, hogy kitudd venni a formából. A viaszmintához is több részes kell mindenképpen, vagy nézd végig a fogtechnikust, hogy dolgozik ha engedi.

robroy007

a forgalmazó biztosan tud jó választ adni rá!

nem minden anyag bírja a közvetlen szúró lángot ez az első amit figyelembe vennék
lehet kell elé még egy lángálló réteg is hiába bírja és szigeteli remekül a hőt

a samot bírj a szúró lángot de nem szigetel úgy sőtinkáb arányaiban sehogy a kemence bélés anyagokhoz képest

a 90 dkg megolvasztásához láttunk már zománc lavorban történő olvasztást is találkozón, tehát nem feltétlen szükséges hozzá csúcs technika sem PB-vel[#vigyor2]

8yfbng54y

Szia,

Világos hogy nem sértésnek szántad. Egy 15 centis kis szoborhoz is szét kell bontani a formát?

zip0ji0se

Ha viaszveszejtéssel csinálod, akkor is az kell, mert a viaszminát is ki kell venni valahogy. Utána mehet rá a kerámia bevonat. De miből van a minta és milyen eljárással csinálnád. Ez meghatároz mindent.

8yfbng54y

Ja értem. Eleve a szobrok viaszból vannak formázva és nem baj, ha elveszik. Nem nagyon vastag sehol.

Az volt a terv hogy melléteszek egy vastagabb beöntő csövet viaszból, és kiolvasztás után alulról öntöm fel azon keresztül a bronzot, úgy hogy a tetején meg van egy vékony kivezető felfele, amin ki tud menni a levegő is. Így a bronz elvileg szépen és békésen feltöltené a helyet, nincs erős áramlás vagy hirtelen hűlés.

Első közben a gipsz-samott 1:2 keverékben gondolkodom, van is finom samottom, de kiégetni nem tudom rendesen, mert olyan kemencém nincs egyelőre.

zip0ji0se

Egy kis segítség és ötletelésnek. Ha van lehetőség dobjál róla videót.

8yfbng54y

Láttam már ezt a mozit, nagyon vicces, a zenéje is.

Erről jut eszembe, tudja esetleg valaki, hol lehet montán viaszt venni Magyarországon?

2am4nwzib

8yfbng54y